Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Két mérgezés Győr környékén egy nap alatt

Győr - Egyetlen nap alatt két szén-monoxid mérgezés történt a megyeszékhely környékén. Győrzámolyról egy 3 esztendős kislányt, egy 15 éves fiút és szüleiket, Pérről pedig egy 65 éves férfit szállítottak kórházba a mentők. A családot már hazaengedték az orvosok, de a péri férfi állapota rosszabbra fordult.

Szajkó Norbert, a győrzámolyi családfő családfő magas termetű, minden bizonnyal ez a szerencsés adottság is közrejátszott abban, hogy megmenthette felesége és gyermekei életét. Kedd este történt a baj, úgy hét óra lehetett, a tisztálkodáshoz és a vacsorához készülődtek, amikor az édesanya, Éva néhány percen belül kétszer is elájult. A nagyszobában pihent le, ahol a hároméves Fanni is feküdt. A kislány nem sokkal korábban szenderült álomba, amit csak azért nem furcsálltak szülei, mert az influenza végigsöpört az egész családon, gondolták, fürdés ide vagy oda, hátha csak a vírus az oka az elesettségének, hagyják pihenni, hiszen többször hányt is. A tizenöt éves Gábor a saját szobájában szintén az ágyat nyomta, őt is kerülgette a hányinger, szédült és a feje is megfájdult.

Az édesapának gyanús lett a dolog, nem hagyta nyugodni, miért lett mindenki olyan hirtelen rosszabbul? Telefonon kért orvosi tanácsot, de megnyugtatták, bizonyára csak az influenza az oka. Norbert azonban szerencsére nem hagyta ennyiben, fiát segítségért szalasztotta a szomszédba, ő maga pedig kihívta a mentőket, akiknek örökké hálás marad.

– Nagyon tudták a dolgukat, megértőek és segítőkészek voltak – mesélte a Kisalföldnek szerdán a Petz Aladár megyei kórház gyermekosztályán, ahol előző este kilenc körül, a vérvizsgálat eredményéből derült csak ki, hogy szén-monoxid mérgezés okozta a tüneteket. A vizit végét is együtt vártuk meg, dr. Niederland Tamás főorvos a  a gyerekeket ebéd előtt kiengedte. – A feleségemet épp az imént vihettem haza, engem is megvizsgáltak, de aztán még este elmehettem – folytatta az édesapa. – Csak éreztük, hogy baj lehet, nem is gyanítottuk, hogy szén-monoxidot lélegzünk be. A riasztón, amikor megvettük, nem spóroltunk, mégsem szólalt meg, fogalmunk sincs miért. Gázkazánunk és cserépkályhánk is van, mindent előírásszerűen kiviteleztettünk, ellenőriztetünk, bár tény, hogy már a kezdet kezdetén fűtéstakarékos nyílászárókat építtettünk be. Olvastam erről a Kisalföldben, be is ugrott, hogy akár ez is okozhatta a mérgezést. Már gondolkodtunk a feleségemmel azon, hogy légbevezetőket szereltetünk fel és azon is, hogy olyan fűtési rendszerre váltunk, amelyik kívülről és nem a lakótérből vonja el a levegőt.

Egy biztos, Szajkóék szerelőt hívtak még szerda délután, a szakvéleménytől függ, milyen megoldást választanak. – Az ember sokat olvas balesetekről, tragédiákról, de azt, hogy ez velünk – akik féltjük a gyerekeinket és minden óvintézkedést megteszünk – is előfordulhat, ez megdöbbentő. Még jó, hogy a sors vigyázott a családomra – mondta Norbert, aki termetének is sokat köszönhet, hiszen 186 centiméterrel áldotta meg a természet, így ő volt a legutolsó, akit elért a levegőnél könnyebb, mérgező szén-monoxid...

Pérről szerda reggel hét óra körül mellkasi fájdalmakkal szállították a mentők kórházba a 65 éves Szabó Ferencet, aki szintén szén-monoxid mérgezést szenvedett. A férfit is a megyei kórházban ápolják, arra a belgyógyászati osztályra került, ahonnan néhány órával később Szajkó Norbert feleségét hazaengedték. Az ő állapota azonban, s ebben feltehetően egyéb betegsége is közrejátszhatott, délutánra súlyosbodott, légzési elégtelenség miatt helyezték át a központi intenzív osztályra. Az otthont a férfi számára egyébként egy régi családi ház jelenti, amelyben még szén adja a meleget...

Olvasóink írták

  • 1. holko 2009. február 26. 07:11
    „Szén-monoxid, CO: Színtelen, szagtalan, íztelen, a levegőnél könnyebb, pontosan a levegő relativ sűrűsége 1 a szén-monoxidé pedig 0,967 vízben alig oldódó, tűzveszélyes gáz.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sokkoló! Krisztiánt álmában kísérti a szörnyű baleset

Győr–Monorierdő - Kovács Krisztián édesanyját és nevelőapját veszítette el január 25-én a… Tovább olvasom