Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 12°C Még több cikk.

Készül a győri zajtérkép

A városi önkormányzat a Környezet és Energia Operatív Program keretében pályázati úton 63,1 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a zajtérkép elkészítéséhez.
A zajtérkép már készül Győrben? Foglalkozik ezzel az önkormányzat? Úgy tudjuk, hogy ez feladata. Kíváncsiak lennénk a zajtérkép-készítés eredményeire, hogy milyen következtetéseket vonnak le az elkészülő térkép alapján. És nagyon fontosnak tartanánk, ha nemcsak a mérések eredményeit, hanem a lakosság tapasztalatait is beépítenék a térképbe.
A győri önkormányzattól kapott tájékoztatás szerint a zajtérkép egy meghatározott, 2004-ben rögzített, európai módszertan szerint készül a jogszabályoknak megfelelően az éves átlagos zajkibocsátásról – ettől a módszertől az önkormányzat nem térhet el. A számításoknál figyelembe veszik a forgalmat, a megengedett sebességet, az úthálózat állapotát, a vasúti és az üzemi zajkibocsátást. A megyeszékhely június 30-ig köteles elkészíteni a város stratégiai zajtérképét. Elfogadását követően egy interaktív, akadálymentes honlapon keresztül mindenki számára elérhető lesz, így a győriek közvetlen információhoz juthatnak környezetük zajállapotáról.

A városi önkormányzat a Környezet és Energia Operatív Program keretében pályázati úton 63,1 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a zajtérkép elkészítéséhez és az alapján az intézkedési terv kidolgozásához.

A közbeszerzési eljárás lefolytatását követően a munkával a "Győr Zajtérkép 2012" Konzorciumot bízta meg. A térképek alapján a szakemberek megállapítják, hogy a városban mi okoz beavatkozást igénylő terhelést és tervet dolgoznak ki kezelésére.

Az intézkedési tervbe természetesen beépítik a lakosság tapasztalatait is. Illetve az intézkedési tervnek figyelembe kell venni Győr fejlesztési terveit, a városnak pedig más tervek készítésénél a zajvédelem célkitűzéseit.

A projekt eredményeképp a megyeszékhelyen hosszú távon csökkenhet a zajterhelés, a csendesebbé váló városi környezetben nőhet az ingatlanok forgalmi értéke, megvalósulhat a lakosság megfelelő tájékoztatása és növekedhet a környezettudatosság.

Részletek a http://innovacio.gyor.hu internetes honlapon olvashatók.

Olvasóink írták

 • 1. pindla 2012. május 09. 17:01
  „Még mielőtt megint jönnek a hisztizők, hogy mi kerül ebbe 63 millió forintba, bemásolom a hozzászólásomat az előző cikkből...

  Ha valakit érdekel, hogy ez miért drága, annak elmondom. Nincs semmi közöm a cégekhez, ezt a pénzmennyiséget én is sokallom, csak látom sokan nem tudják elképzelni, hogy hogyan is megy ez...
  Az egyik része a kiállok, hitelesített mérőműszerrel megmérem a zajt, ahogy tata is írta nem ez a költség benne. De ezt csak véges számú ponton lehet megtenni, a zajtérkép pedig a teljes területet lefedő, szintvonalakhoz hasonló elrendezésű térkép. Itt jön a második feladat, az interpolálás. Pontosabban nem is interpolálás (az még egyszerű), ez már inkább számítógépes modellezés, modellezni kell, hogy ha itt ennyi a zaj, ott meg annyi, akkor közte mennyi (nem méterekről, hanem 50-100 méterekről van szó, elzárt belső udvarokról, stb.).
  Nade a közte mennyit elég sok minden befolyásolja. Leginkább a tereptárgyak, az épületek magassága, tetők dőlésszöge, átjárók nyílása. Ez a harmadik része a dolgoknak és a legdrágább. Kell egy adatbázis, ami tartalmazza nagy vonalakban Győr 3D adatait.

  De az egészben nem is az a pláne, hogy a végén lesz egy 66 millió forintos térképünk, és ez hajde jó, hanem ha jól csinálták a közbeszerzést, akkor Győr megkapja a beállított programot is, amivel meg lehet vizsgálni a beavatkozások hatásait. Berajzolnak egy zajfogó falat, újrafuttatják a programot, megnézik mi a hatása. Egy szakaszon leveszik a forgalom sebességét 30km/h-ra, újrafuttatják, megnézik mi a hatása. Igazából ez a negyedik faktor az, ami magyarázattal szolgálhat, hogy miért is éri meg a milliós beruházás, ugyanis ha ez megvan a városnak, akkor a jövőben a hatásvizsgálatot nem kell minden egyes zajvédő beruházásnál megrendelnie újabb milliókért. Meglesz a városnak. Legalábbis ha volt szakember aki ilyen módon értelmes irányba tudta terelni a közbeszerzést. Persze ha nem ez a vége, akkor wc-n lehúzott pénz.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Néhány ezer forintot raboltak a betörők a győri bútorházból

Szerdára virradóra betörtek egy Külső Veszprémi úti bútorházba, a betörők néhány ezer forinttal… Tovább olvasom