Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Kész, de zárva a parkolóház

Győr első parkolóházát március 15-én kellett volna átadni, csakhogy azóta is üres a garázsépület. A kivitelező és az üzemeltető is a hatósági engedély hiányát emlegeti, de nem mondják ki, hibázott-e valaki, s az ki.

 Állandó telt házzal maximum 20 millió

Az épületben hét szinten, 7700 négyzetméter hasznos parkolási felületen 260 autónak biztosítanak biztonságos parkolóhelyet. A beruházás megközelítően egymilliárd forintba került. A parkolóházban az első óra kerül annyiba, mint a centrumban, ezt követően óránként húsz forinttal kevesebbet kell fizetniük az autósoknak a parkolásért. Az első óra díja tehát 280 forint, majd a hatodik órától 180 forintot kell fizetni. A mai napig az elérhető maximális bevétel meghaladta volna a 20 millió forintot.
A Kisalföld úgy tudja, csupán a lifthez szükséges építési engedély hiánya miatt csúszik az első győri parkolóház nyitása. A tervek szerint már március 15-től használni lehetne a hét emeleten csaknem nyolcezer négyzetméter parkolófelületet kínáló garázsépületet, de az ünnepélyes átadás hetek óta csúszik. Hogy még meddig? A hatósági engedély beszerzéséig. Ez mikor lesz meg? Az kérdés. Mint ahogy az is, hogy ezt kinek kellett volna beszereznie.

Nem hivatalos válasz szerint a liftre építési engedélyt kellett volna kérnie a kivitelezőnek, s akkor nincs a mostani hercehurca, amikor a fennmaradási (hatósági) engedélyt is be kell szerezni. De ne ugorjunk ekkorát, nézzük az elmúlt hónapokat, amikor csupa optimista nyilatkozattal találkozhattunk.

„Minden rendben halad"

Kattintson a képekere >>
„Az alsó szinten akár most parkolhatnának az
autók, ha a beléptetőrendszer már telepítve lenne" – jegyezte meg tréfásan a város és a beruházó képviselőinek az Integrál-H Rt. elnök-vezérigazgatója, Imre István, amikor a létesítmény építésének jelenlegi állásáról tájékozódtak. Ezt a mondatot 2003 szilvesztere előtt egy nappal írtuk, amikor a nyílt bejárásról tudósítottunk. Annyit akkor még hozzátett a vezérigazgató: „Határidőre átadjuk az épületszerkezetet a beruházónak és az üzemeltetőnek."

Két hónappal később, a február 13-i bokrétaünnepségen Kovács Barnabás, a Győri Kommunális Szolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója bejelentette: „A parkolóház befejezéséhez érkeztünk, ami azt jelenti, hogy március tizenötödikén ünnepélyesen átadhatjuk a létesítményt."

Behajtani tilos

Ugyan tábla hirdeti a parkolóház helyét és a parkolási díjat is Győr belvárosában, de a sorompó elé behajtani tilos táblát helyeztek. A parkolóház tehát zárva. „Jelenleg – a szerződésben rögzítettek szerint – a hatósági engedélyhez szükséges eljárást bonyolítja a kivitelező. Hogy ezzel mikor lesz meg, arról őt, tehát az Integrál-H Rt.-t kérdezzék" – mondta Szabó Sándor, a Komszol városüzemeltetésének vezetője. Azt tettük: Imre István, a társaság elnök-vezérigazgatója azt felelte, rég megtörtént az épület műszaki átadása, ezt jegyzőkönyv tanúsítja. A parkolóház hatósági felülvizsgálatával azonban még nem végeztek.

Összeférhetetlen lenne, hogy a győri önkormányzat illetékese végezze el ezt a feladatot, ezért a felülvizsgálatot a soproni önkormányzat szakemberei ejtik meg – a tervek szerint a jövő hét elején. (Úgy tudjuk, akkor újabb bejárás is lesz.)

„Nem a bevétel a fontos"

„A parkolóház átadása után nem a bevétel áll majd az első helyen, hanem az, hogy mindig legyen benne kétszázhatvan autó" – mondta decemberben a Komszol igazgatója. Ezt az idézetet csak a kiesett bevétel miatt vettük elő. De mint kiderült, a Komszol erre a hónapra nem számolt bevétellel, így a zárva tartás miatt kieséssel sem kalkulál. Az is igaz, hogy 260 autóval sem számolhat naponta...


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Védett lesz Újváros?

Néhány hónapon belül védetté nyilvánítják a győri Újváros egy részét, egyebek mellett a Kossuth… Tovább olvasom