Kisalföld logö

2017. 08. 20. vasárnap - István 18°C | 23°C Még több cikk.

Késtek az áprilisi iskolai bérek

Ikrény - Hátrányos megkülönböztetésnek érzik az önkormányzati fenntartású ikrényi iskola dolgozói, hogy áprilisi fizetésük három hetet késett. A polgármester azt hangsúlyozta: először történt ilyen és a pedagógusok a falu anyagi gondjairól tájékoztatást kaptak.Olvasói SMS - ˝Örömhír˝: az Ikrényi Általános Iskola dolgozói május 20-án végre megkapták az áprilisi fizetésüket. A falu napszámosai– Tényleg örültünk, hogy ha három hét késéssel is, de megkaptuk a fizetésünket. Már nagyon vártuk, mert több kollégának is megélhetési gondot okozott a csúszás. Csak gyűjtötték a csekkeket, nem tudták kifizetni a rezsit – mondta el lapunknak az ikrényi iskolaigazgató, Páros József Péter. Tudja, hogy a törvény szerint minden hónap 10-ig kell megkapniuk bérüket, de már az adott hónap végén, a következő első napjaiban meg szokott érkezni. Főleg azt nehezményezi, hogy az óvoda és a polgármesteri hivatal dolgozói – akik az iskolai pedagógusokhoz hasonlóan önkormányzati alkalmazottak – a szokásos időben jutottak pénzükhöz és utóbbiak még 12 ezer forintos étkezési jegyet is kaptak.

Tudja, hogy kevés a pénz, hogy az önkormányzatnak nehéz a jelenlegi körülmények között gazdálkodnia, de az igazgató úgy véli, a takarékosság rájuk eső részét vállalták, meg is tették a szükséges intézkedéseket. Hangsúlyozta, hogy nem ellene vannak az önkormányzatnak, mégis hátrányos megkülönböztetésnek érzik, hogy a bérkésés csak az iskolában dolgozókat érintette.

Páros József Péter úgy érzi, humánusabb megoldás lett volna, ha minden önkormányzati alkalmazott csak fele pénzt kap hó elején.

Úgy véli, mindez összefügg azzal, hogy a képviselők egy része a felső tagozatot meg akarta szüntetni, azaz más településre jártak volna az ikrényi felsősök, de ezt nem szavazták meg a testület pedagógus tagjai. Köztük az igazgató.

Páros József Péter iskolaigazgató levélben is jelezte az önkormányzatnak, hogy a fizetések csúszása megélhetési gondokat okozott. Fotó: Bertleff András
Páros József Péter iskolaigazgató levélben is jelezte az önkormányzatnak, hogy a fizetések csúszása megélhetési gondokat okozott. Fotó: Bertleff András

Nem újdonság – lapunk is többször írt róla –, hogy a kistelepüléseken, ahol nincs elegendő iskolás korú gyermek, az állami finanszírozás feltételei miatt nehéz az iskolákat fenntartani. Több helyen ezt intézményi társulással oldották meg, vagy úgy, hogy közeli településre járnak át a nagyobb diákok. Ikrényben is voltak hasonló tervek, de azok nem kaptak támogatást. Egy szavazaton múlt a dolog a képviselő-testületben. Az iskolába járók száma viszont a 8 évfolyamon csak 98.

Gergó András polgármester arról is beszélt lapunknak, hogy nemrég úgy tűnt, a falu idei költségvetési hiánya eléri a 40 millió forintot, amit aztán sikerült 20 millióra csökkenteni. Hangsúlyozta: tényleg példátlan eset a mostani bérkésés, de először fordult elő és csúszásról van szó, nem kimaradásról. Elmondta: azért nem tudtak a szokásos időben fizetni, mert másra kellett a pénz, és minderről a pedagógusokat is tájékoztatták, akik elfogadták az esetleges bérkéséseket. A faluvezető továbbra is azt gondolja, egymással beszélve kell megoldani a helyi ügyeket. Tájékoztatása szerint az óvoda és a polgármesteri hivatal alkalmazottai azért vannak némiképp más helyzetben, mert a közeli községekkel közösen létrehozott hármas körjegyzőség működése alá tartoznak.

– Az iskolában dolgozók megértését kérem, szeretném megoldani az anyagi gondokat. Ezért is tartott a képviselő-testület idén már annyi ülést, amennyit egész évben szokott – szögezte le Gergó András és hozzátette: működési célra vesz fel hitelt Ikrény.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyöngyöző rekordkísérlet három napon át

Gyarmat - A gyarmati Kossuth Lajos Általános Iskolában nagyszabású rekordkísérletre készülnek június… Tovább olvasom