Kisalföld logö

2017. 03. 29. szerda - Auguszta 5°C | 20°C Még több cikk.

Kertváros rögös utakon

Ménfőcsanak befogadó településrész, 8 és fél ezer lakossal. A régi lakók szívesen látják a betelepülőket.
Kertváros jellege miatt szeretnek ott élni az emberek, s a városiaknak is ezért vonzó. Abban is egyetértenek: az utak minősége erősen kritizálható.

Ménfőcsanak 1934 előtt három különálló község volt: Csanakfalu, Csanakhegy és Ménfő. A települést 1971-ben csatolták a megyeszékhelyhez, ezzel Győr IX. kerülete lett, s a Győr-Ménfőcsanak nevet vette fel. A város közelsége miatt sokan itt építettek otthont, s telepedtek le. Az új rendezési terv most van véleményezés alatt.
– Az új rendezési terv nem minden esetben veszi figyelembe az itt élők érdekeit, a nyugodt lakhatási körülményeket. A becslések szerint a terv szerinti beépítés megkétszerezné a lakosságszámot – véli Gangl András részönkormányzati vezető, a Ménfőcsanakért Baráti Kör tagja.
Gangl szerint a jövő dönti el, hogy megmarad-e a településrész élhető kertvárosnak.

– A Győrhöz csatolás után megtorpant a település fejlődése, ami csak a rendszerváltás után indult meg újra. A földgáz- és a csatornahálózat is megépült. Elengedhetetlenül szükségessé vált az orvosi rendelő átépítése, a negyedik orvosi praxis beállítása. Az utak minősége azonban sok helyen kritikán aluli – mondta Gangl András.
A részönkormányzati vezető elmondja, hogy Ménfőcsanaknak 72 utcája van, nagy részük közepes minőségű. A földrajzi adottságok miatt több utca csapadékvíz-elvezetése megoldásra vár.

– A településen áthaladó főúton, a forgalmas Győri úton még ott éktelenkednek a besüllyedt gödrök, a gázvezeték-építés és a csatornázás nyomai. A város csak a malomig újította fel az utat, pedig a sorompóig kellett volna. Szinte folyamatos levelezésben vagyunk a két útkezelővel, de ők egymásra mutogatnak A kereszteződésben lévő gödrök, bukkanók miatt már több baleset is történt – hangsúlyozta Gangl András, aki kifogásolja, hogy ugyan a felújítás szerepel Győr terveiben, de csak 2006 után.

– Levelek vannak a birtokunkban, hogy ezt már tavaly meg kellett volna csináltatnia a városnak. A tologatás elfogadhatatlan, hiszen más, kevésbé fontos helyekről lehetne pénzt átcsoportosítani. Az idei nyár csapadékos időjárása kihozta a vízelvezetési problémákat is. Tudjuk, hogy ebben a lakosságnak van szerepe, de az időseknél, vagy azoknál, akik maguk nem tudják az árkokat kitakarítani, a munkákat átvállalhatná a város.
A településen 38 éve élő Borsodi Sándorné nyugodt, élhető városrésznek tartja Ménfőcsanakot. – Szeretek itt élni, jó a közösség, egymást segítik az emberek. Csak az árkok ne lennének ilyen borzalmasak – erősítette meg a részönkormányzat vezetőjének szavait az asszony. – Amikor nagyobb eső van, az út alsóbb részén lakók udvarába ömlik a víz. Nagyon sajnálom őket olyankor.

A településen 40 éve élő Mezei Mihályné is a kertvárosi jellegét szerette meg Ménfőcsanaknak. – A jó közösség miatt szeretek itt lakni, nem örülnék, ha ez megváltozna. A ravatalozó építésében is nagy az összefogás – mondta Mezei Mihályné, aki két éve veszítette el lányát.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Öt perc alatt keletről nyugatra

Komárom–Gönyű felől, vagy az autópályáról a bekötőútra lehajtva Likócsnál jut Győrbe az autós. Baloldalt kellemes parkerdő látványa fogadja, mögötte ott a laktanya, de ebből az idegen mit se lát. (Ugyan régebben se, de a „Fényképezni tilos!” tábla direkt felhívta rá a figyelmet.) Odébb ezen az oldalon lekanyarodva régi és modern gyártelepeken találná magát az autós. Tovább olvasom