Kisalföld logö

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 5°C Még több cikk.

Kérdezz-felelek! Új influenza

Már egy győri iskolában is felütötte fejét a H1N1. Elér vajon Sopronba is? Hányan fognak meghalni? Mi az a H és mi az az N? Fertőzhet-e a sertéshús? Kérdések és válaszok az új influenzáról.
Hogyan kaphatom el a fertőzést?

Az influenzavírus cseppfertőzéssel terjed, vagyis ha egy fertőzött ember köhög, tüsszent, a levegőbe kerülő nyál cseppecskéi viszik magukkal a vírust, amit aztán a másik ember belélegez. A belélegzett kórokozók aztán megtelepszenek a légutakban: az orrban, a torokban, a tüdőben, ahol aztán gyorsan szaporodni kezdenek.

Miért hívják sertésinfluenzának?

Azért, mert először sertések betegedtek meg a vírus e fajtájától. A sertéseket fertőző influenza egyébként már az 1930-as években is ismert volt. A vírus aztán most úgy mutálódott (alakult át), hogy az emberre is átterjedt. Aztán emberről emberre már ez a mutálódott vírus terjed. Nagyon kevés tehát az esélye annak, hogy egy disznótól megbetegszünk. Egyébként pedig nemcsak sertésinfluenzának hívják, hanem új influenzának és H1N1-nek is.

Ismerős, mert a madárinfluenzát meg H5N1-nek hívták. Mik ezek a H-k meg N-ek?

Az influenzavírus valójában egy enzimmolekula egy fehérjeburokban. Három fajtája van, ezeket A, B és C típusnak nevezték el. A (világ)járványok az A típusba tartoznak, embereket és állatokat is fertőznek az A típus infulenzavírusai. A B típus embereket fertőz, és kisebb területen jelenik meg. A C típus ritka, embereket és sertéseket fertőz. A vírus sok összetevőjéből kettő érdekes számunkra, az egyiket hemagglutininnek, a másikat neuraminidáznak hívják. Előbbi kiválaszt egy sejtet, hogy megfertőzze, és ráakaszkodik, utóbbi meg kártékonykodik a sejtben. A hemagglutinin 16 fajtáját ismerjük, a neuraminidáz 9 típusát fedezték fel eddig. Ezeket egyszerűen H1, H2... H16, illetve N1, N2... N9 néven nevezik. Az új- vagy sertésinfluenzában a hemagglutinin 1-es típusa, a neuraminidáznak szintén az 1-es típusa van jelen, innen jött a H1N1 név. Amikor egy testben egyszerre két influenzavírus is van, ezek találkozásából rusnya mutáns alakulhat ki, ez történt Mexikóban idén tavasszal. Tehát ez a mostani vírus valójában a H1N1-nek egy fajtája. De az elnevezéssel amúgy is akadnak problémák.

A H1N1 közelről.
A H1N1 közelről.


Mennyire kell félni a vírustól? Ha elkapom, meg fogok halni?

Minden influenzatípusnak más és más hatása van. Van olyan, amelyik csak egy bizonyos állatot fertőz meg (madarat, lovat, disznót, fókát vagy embert). Néhányuktól tüsszögünk, folyik az orrunk, egy másiktól hirtelen felszökik a lázunk, fáj mindenünk, és annyira legyengül a szervezetünk védekező képessége, hogy egy kisebb fertőzés is súlyos eredménnyel járhat.

A szezonális influenzajárványok a népesség 5-20 százalékát érintik, és az esetek 0,06-0,24 százalékában halálosak.

A madárinfluenza (H5N1) esetén a halálozási arány nagyon magas, ezt azonban jóval ritkábban kapják el emberek. Emberek körében az első H5N1 megbetegedéseket 2003-ban regisztrálták. 2008-ig 353 emberi fertőzést dokumentáltak, melyek több mint 60%-a (221) halálos kimenetelű volt. Európai áldozata eddig nem volt a H5N1-nek.

Az új influenzát (becenevén H1N1-et, leánykori néven sertésinfluenzát) nagyobb eséllyel kaphatjuk el, mint a madarast. Magyarországon eddig négyezer gyanús esetet regisztráltak, ebből az eddig igazolt esetek száma 150 felett van. Augusztusban egy férfi meghalt az új influenza miatt, ő az eddigi egyetlen halálos áldozat hazánkban.

Jobb félni tehát az influenzától, mint megijedni tőle - és nem csak madarasról meg a disznóstól, hanem mindegyiktől. A lényeg, hogy orvosi kezelés mellett nagyobb az esély a teljes felgyógyulásra, mint nélküle. Ha a tüneteket észleljük, menjünk orvoshoz!

Milyen tünetei vannak a fertőzésnek?

Az elsődleges tünetek: többnyire hirtelen jövő magas láz (38 Celsius fok feletti), köhögés, orrdugulás, fejfájás, ízületi fájdalom, általános kimerültség és étvágytalanság. Néhány tünete alapján könnyen megkülönböztethetjük a megfázástól.

Mit kell tenni, hogy ne legyünk betegek?

Kerülni kell a puszit, a kézfogást, gyakran kell kezet mosni, és gyakran kell tisztítani a gyakran megérintett felületeket - kilincseket, nyomógombokat, asztalokat. Jó megoldás a műtősmaszk viselése is, ez leginkább az Egyesült Államokban kedvelt divat.

Fertőzhet-e a sertéshús?

Nem. A vírus cseppfertőzéssel terjed, tehát élelmiszer útján nem. A vírusos fertőzést gyorsan észreveszik a sertéseken, de ha mégse, a sütést és főzést amúgy se élik túl a vírusok.

A rántott karaj biztosan nem fertőz.
A rántott karaj biztosan nem fertőz.


Most már Győrben is megjelent a H1N1. El fog érni a megye minden pontjára?

Lehetséges, hogy elér más településekre is. Gondoljunk bele, az olyan helyeken, ahol sok ember van együtt, nagy az esélye annak, hogy az egyik ember átadja a fertőzést egy másiknak. Ha például egy fertőzött ember járt a győri vasútállomáson, és ott tüsszentett egyet, a pénztárnál a sorban előtte álló Sopronba igyekvő ember elkaphatta az influenzavírust, amit már magával is cipelt a Hűség Városába. Ő aztán azt ott tovább is adhatja. De lehetséges, hogy immunis rá, és a szervezetébe került kórokozó elpusztul.

Akkor mindenki fertőzött lesz, aki csak a győri vasútállomáson járt?

Nem. A vírusra minden ember szervezete másként reagál. Lehetséges, hogy egyszerűen immunisak vagyunk rá, és a szervezetünk megöli a vírust. Lehet, hogy csak hordozók leszünk, vagyis él bennünk a vírus, de a szervezetünkben nem tesz kárt. Védőoltással például hatékonyan lehet ellene védekezni, mert az felkészíti a szervezetünk immunrendszerét a védekezésre. A fertőzés terjedéséről álljon itt a csepeli ADU Oktatási Központban szeptember eleji vizsgálatok eredménye: az iskola központi épületében 500 diák tanul, közülük 110 lázasodott be; hét lázas diáktól vettek mintát, ezek közül négyben fedezték fel az új influenza vírust. A beteg tanulók közül senkit sem kellett kórházban ápolni, s mára a diákok mindegyike meggyógyult.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Cserélik a postaládákat

Úgy kell elhelyezni a postaládákat, hogy a kerekes széket használó mozgáskorlátozottak is elérjék.
Tovább olvasom