Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 14°C Még több cikk.

Képárverés kezdődik az autizmus napján

Mindszentpuszta–Győr - A csendes pihenő előtt Dani a kedvemért előveszi a képeit. Nem beszél, a készülő rajzával próbálom venni az üzenetét.
Az autizmus napja a mai, a 20 éves Takács Dániel valószínű, nem tudja, mégis ennek apropóján az Első Győri Lions Club és a Kisalföld támogatásával élete első kiállítására készül.
Takács Dani Gyálról került a mindszentpusztai autistaotthonba. Két év alatt nemcsak megszokta, de meg is szerette az itteni békés légkört a gondozókkal, a társakkal, a majorsággal, mindazzal, ami körülveszi.

A 20 éves Takács Dánielre már beköltözésekor odafigyeltek a nevelők, így például tudják róla, aikor jókedvű, kiegyensúlyozott, s mikor kerül rosszabb passzba.

– Egy német festő látogatott hozzánk, először ő vetette fel: érdemes lenne ezeket a képeket  másokkal is megismertetni, kiállításra vinni – mesélte Ölbei Ildikó gyógypedagógus. – A formák, a színek Dani lelkiállapotát hűen tükrözik, élményeit rajzaiban ábrázolja.

A rajz, a festés kivételes foglalatosságot jelent Takács Dani életében.
A rajz, a festés kivételes foglalatosságot jelent Takács Dani életében.

– Egy másik fiunk szépen énekel, egy kislányunk gyönyörűen mond verset, Balázs és Feri szőni tanulnak, egyszóval odafigyelünk arra, ki, miben tehetséges – sorolta Kovács Pálné Marika gyógypedagógiai asszisztens.

Az Első Győri Lions Club, a Kisalföld, majd a hozzájuk csatlakozó cégek, támogatók és civilek összefogásával megálmodott, majd a több mint 100 milliós beruházás eredményeként kialakított lakóotthon ma nyolc fiatalnak nyújt védett környezetet. Három hely jelenleg éppen szabad, ám nem minden autista fejleszthető otthonban és közösségben. A működéshez szükséges állami normatíva késik, a pályázati pénzek szintén némi csúszással érkeznek.

Takács Dániel zsírkréta rajzai


Dr. Zakár Andrásné, az otthon igazgatója szerint a válság miatt minden jótékony forintra szükség lehet a működtetéshez, eszközök beszerzéséhez, az intézmény önellátását megalapozó majorság bővítéséhez.

Ehhez járulhat hozzá az április 20-án este 7 órakor kezdődő jótékonysági koncert a Széchenyi-egyetem hangversenytermében, a zsinagógában. Ifj. Babarczi László, az Első Győri Lions Club soros elnöke lapunk érdeklődésére hozzáfűzte, a gálakoncerten a 200 éve elhunyt Joseph Haydnra emlékeznek. Fellép  a Győri Egyetemi Zenekar Ménesi Gergely vezényletével. A program kapcsolódik a Takács Dániel képeiből összeválogatott képek kiállításához és árveréséhez.


A húszezer forint kikiáltási árú képekre a licit@kisalfold.hu e-mail címen tehetnek ajánlatot. A koncert és az árverés bevételével a szervezők az otthon működését segítik. (Jegyek  kaphatók Molnár Gábornál, a Lions Club  titkáránál, de a programmal kapcsolatban bővebb információval a 30/267-0710-es vagy a 70/409-2974-es mobilszámon is szolgálnak.)

Világszerte 67 millió, hazánkban pedig tízezer emberből hatvan ember autista, a legújabb kutatások szerint  számuk nő.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orsi időutazása Mátyás királlyal

Győr - emzeti Tankönyvkiadó és a Csodaceruza folyóirat „Képek krónikása" címmel kiírt… Tovább olvasom