Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Kamerarendszer és buszmegállók

Dunaszeg - Gépparkját gyarapíthatta többek közt a zöldterületekben gazdag Dunaszeg tavaly, idén szintén pályázati támogatások révén kamerák kerülnek központjába és megújulnak a buszmegállók. Támogatás kellene az egészségügyi és a civil központ megépítéséhez is.
A Fő és az Iskola utca aszfaltját tudta tavaly felújítani pályázati támogatás révén Dunaszeg és hasonló forrásból kicserélték az iskola nyílászáróit is. Pályázati pénzt fordítottak a sportöltöző vizesblokkjának felújítására is, valamint vis maior keretből sikerült a tornacsarnokot helyreállítani, ugyanis padozatát felnyomta a talajvíz. Kistérségi és minisztériumi támogatással felújították a gépparkot: vásároltak két fűkaszát és két nagy teljesítményű, önjáró fűnyírót. Így már öt fűnyírójuk van, de szükség is van azokra, ugyanis a település vonzereje épp az, hogy nagy zöldterületekkel rendelkezik. Babos Attila polgármester elmondta: folytatják a parkosítást, a fásítást, az elmúlt esztendőben is több százezer forintot fordítottak erre.

Több tavaly elkezdett fejlesztés megvalósítása áthúzódik az idei évre, például a bűnmegelőzési pályázaton nyert támogatás felhasználása, amiből a falu központjába – a kultúrház környékére és a parkba – három térfigyelő kamera kerül, ezeket a napokban kezdik felszerelni. A minisztériumi támogatás a költségek nyolcvan százalékát fedezi; több település összefogása révén sikerült elnyerni. Szintén összefogással igényeltek uniós pénzt, amiből Dunaszegen is korszerűsíthetik a buszmegállók öbleit, váróit és buszfordulót építenek a temetőnél. Emellett 18 millió forintot nyert pályázaton a falu a polgármesteri hivatal szervezeti felépítésének fejlesztésére, ami nagyrészt a dolgozók továbbképzését jelenti. A projekt folytatásaként eszközfejlesztésre szeretne pályázni a település.

A Dunaszegi Körzeti Általános Iskolában harmadik osztálytól tanulnak a gyerekek idegen nyelvet, informatikát. Az óvoda és az iskola közti átmenetet játszósarok segíti (felvételünkön).

Közösségi szolgáltatótér létrehozását is tervezik, ehhez a falu a művelődési házat szeretné felújítani és kibővíteni, hogy egy modern, akadálymentesített épületben kaphassanak helyet a helyi civil szervezetek, a falugazdász, az e-pont, a vállalkozói információs iroda. Mindez a konferenciákhoz, közösségi eseményekhez szükséges eszközök beszerzésével együtt 45–50 millió forintos beruházás lenne, így pályázati támogatás nélkül nem valósítható meg. Szintén pályázaton próbálnak pénzt igényelni útfelújításhoz és az iskola külső hőszigetelésének megoldásához. A polgármester elmondása szerint az is nagy szívfájdalmuk, hogy a norvég alap pályázatán pénz hiányában nem kaptak támogatást a tervezett egészségügyi központ kivitelezéséhez. Erre a mintegy 120 millió forintos beruházásra a rendelők állapota miatt lenne nagy szükség.

A faluközpont szépítése

A korábban dzsungelszerű, mocsaras, szemétlerakókkal tarkított rész, Dunaszeg központja mintegy 80 millió forintból szépült meg 2007 májusára. A költségek nagy részét uniós és állami pályázati támogatások fedezték, így a nyárfaligetes részt – amelynek közelében a község főbb intézményei vannak – teljesen rendbe tették, kitakarították és a kialakított sétautak mellé padokat, asztalokat tettek. A játszótér új helyre került és látványtóval, új foci- és kosárlabdapályával is gyarapodott a település. Emellett a környező útszakaszok felújítását végeztették el; a járdákra, a kocsibejárókra díszburkolat került. A faluközpont felújításának második ütemére is pályázott a falu és még vár az elbírálásra. Szükség lenne a templom, a kegyeleti park, a falumúzeum, a stabilmotor-gyűjtemény környezetének rendezésére is.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendkívüli közgyűlés lesz a Széchenyi térről

Győr - Rendkívüli közgyűlést hívott össze március 11-re, szerdára Széchenyi tér-ügyben Borkai Zsolt… Tovább olvasom