Kisalföld logö

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 2°C | 7°C Még több cikk.

Kamaszzsengék érett üzenettel

Hogy Pegazus hátán a „szárnyas lovaglást" nem lehet elég korán kezdeni, arra jó példa a 10 éves Ferenczi Milán.

Néhány hete egy drótpostaküldemény érkezett szerkesztőségünkbe. Tucatnyi vers, témájuk többnyire a haza és a magyar történelem. Némelyik igazán ötletes, egyedi költői megoldásokkal közvetíti a „szellemnek-léleknek" egyszerre címzett üzeneteket. Például ilyeneket: „Számomra a haza a szabadság, / Számomra a szabadság a kenyér, / Számomra a kenyér a történelem, / Számomra a történelem az élet".

A 10 éves Ferenczi Milánt  nagyon érdekli a történelem, de szeret szemlélődni a természetben is, amiből olykor versek születnek. Fotó: Mészáros Mátyás
A 10 éves Ferenczi Milánt nagyon érdekli a történelem, de szeret szemlélődni a természetben is, amiből olykor versek születnek. Fotó: Mészáros Mátyás

Ferenczi Milán

Történelem

Ménrót, Attila, Árpád,
István, László,
Károly Róbert, Lajos, Hunyadi,
Bocskai, Bethlen,
Rákóczi, Mikes,
Széchenyi, Kossuth,
Petőfi, Bem,
Görgey, Jókai,
Deák, Kazinczy,
Esterházy, Batthyány,
Klauzál, Eötvös,
Mészáros, Szemere,
Dessewffy, Aulich,
Damjanich, Lahner,
Szent-Györgyi, Wigner,
Kodály, Bartók, Puskás,
Örkény és Rubik.
Mind azt akarják,
hogy az országban
legyen örök szabadság!
Az igazi meglepetést az jelentette, mikor kiderült, hogy ezek a sorok – több más hasonlóval együtt – a 10 éves Ferenczi Milán, a győri Audi-iskola diákjának tollából születtek.

– Az egész az egyik osztálytársamtól olvasott négy sorral kezdődött. Gondoltam, én is megpróbálom, amiből egy olyan „kerek" vers született, amire még ötöst is kaptam. Ez volt az első sikerem. Aztán egyre többet írtam. Tulajdonképpen nem kell hozzá más, csak egy kicsit összeszedni a gondolataimat – mesélte a fiú. – Nagyon érdekel a történelem, sokat olvasok a régiekről. Királyainkról, a magyar hősökről, küzdelmeikről, győztes csatáikról. Tervezem, hogy a Himnuszhoz vagy Szózathoz hasonló verssel is megpróbálkozom.

Ahogy Milán elmondta, főként Petőfi verseit kedveli, de József Attila néhány költeménye – például az Altató, a Mama, a Kedves Jocó! – is tetszik neki. Az olvasáson kívül szeret szemlélődni a környezetében, a természetben, ami olykor-olykor szintén megpezsdíti a tolla végét. Mert szavaiból kiderült: versíráshoz ezt a hagyományos eszközt használja csak, majd a „készterméket" a nagymamája gépeli be.

Arra a kérdésre, hogy miként képzeli a jövőt, Milán határozottan kijelentette: versek ide, versek oda, költő nem szeretne lenni. Majd mosolyogva hozzátette: talán egy híres vendéglőhálózat főnöke vagy a maga által tervezett, saját címerével díszített kastélyában valamiféle előkelőség. Hogy ez végül miként alakul – a fiú is tudja –, azt majd az idő dönti el.

 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elhunyt dr. Michelberger Pál

Gyászol a győri Széchenyi István Egyetem. Tovább olvasom