Kisalföld logö

2017. 07. 21. péntek - Dániel, Daniella 22°C | 31°C Még több cikk.

Junior Prima díjas lett a győri építész

Az idei Junior Prima díjasok között szerepel egy győri fiatal is: Mózes Ádám az "Építészet és építőművészet" kategóriában nyerte el az ólomkristály Kincsem lovat. Ádám szenvedélye a vályogépítészet, a pályázati támogatás révén ezt tanulmányozhatja a határon túl.

Díjak. Mózes Ádám hallgatótársaival együtt 2008-ban a "Szabadidőcentrum – ötletpályázat, Győr, Somos" első díját nyerte el, 2010-ben az „Utazás 2010 Expo – pavilon Győr számára" pályázata a harmadik helyezést kapta, a Magyar Nemzeti Galéria fogadótereinek megtervezésével és az „Át a falon" című ötletével pedig második lett. Tagja volt az egri Bárány-uszoda felújítására tervet benyújtó csapatnak is, a második helyen végeztek.
Mózes Ádám immár Junior Prima díjas építész, múlt héten vette át Budapesten az elismerésért járó Kincsem lovat.

A Széchenyi István Egyetem frissen végzett építésze vályogépítészeti elképzeléseivel, a vályogból tervezett pannonhalmi apátsági pálinkafőzde ötletével nyerte el a bizottság tetszését.

A díjra tanára és konzulense, Czigány Tamás jelölte, akinek ezúton is szeretne köszönetet mondani.

– A vályog iránti szenvedélyem a diplomatervezés időszakában kezdődött, akkor éreztem először, hogy megtaláltam azt az építészeti nyelvet és építőanyagot, ami a legközelebb áll a szívemhez, illetve amivel később foglalkozni szeretnék – mondta a 26 éves győri fiatalember. A Junior Prima Díjjal járó pályázati támogatás révén Ádámnak lehetősége lesz arra, hogy megvalósítsa terveit: ha minden jól megy, januártól egy osztrák irodában tanulmányozhatja a természetes anyagokkal való épülettervezést.

Ausztriában és Svájcban újra épülnek vályogházak, az elmúlt években kiterjedt technológia épült a vályogépítészet köré. Ádám ezt ismerheti meg egy osztrák irodában, hogy tudását később itthon kamatoztathassa. A vályogépítészet magyarországi népszerűsítésének érdekében pedig szerepel a tervei között egy, a hagyományos építőanyagokkal megépült, innovatív megoldásokat bemutató tananyag összeállítása az építészoktatás számára.

a
Mózes Ádám egyetlen megyeiként kapott Junior Prima Díjat "Építészet és építőművészet" kategóriában. A vályogépítészet kortárs, modern alkalmazásában látja a jövőt. Fotó: Mészáros M.


S hogy miért éppen a vályogépítészet iránt kötelezte el magát? – Ez egy régi idők óta használt természetes építőanyag, ami kiváló tulajdonságokkal rendelkezik: környezetbarát, emberközeli, hőszigetelés nélkül élhető klímát biztosít, lélegezteti a házat. Megfelelő alkalmazása sokat javítana a mai, rossz irányba formálódó faluképeken, feledésbe merülő helyi hagyományokat eleveníthetne fel – válaszolta. Hozzátette: – A vályog használatát szeretném elterjeszteni. A földi anyag használatával vissza lehet nyúlni a népi építészethez, de korszerű formák is megvalósíthatók vele.

Ádám halkan megjegyezte: reméli, hogy egyszer az apátsági pálinkafőzde is megvalósul tervei alapján.

Olvasóink írták

  • 2. mpeter 2011. december 09. 12:50
    „Hát igen, a krúdys múlt ;-)

    Gratulálok a díjhoz!”
  • 1. Oreg35 2011. december 08. 09:30
    „A közel múltban láthattuk a híradásokban mennyire "időállók" a vályogházak! Főként ha nem körültekintően alkalmazzák! Divat lett a "környezetbarát" elmélet minden téren! Csak rá ne fázzunk!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kazinczys győzelem a Bolyain csapatban

A városi és a megyei egyéni sikerek után a közelmúltban csapatban is bizonyított négy kazinczys… Tovább olvasom