Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Jóval több pénzbe kerül az ápolók képzése, mint a jogászoké a győri egyetemen

A magyar egészségügyben egyre több gondot okoz az ápolók elvándorlása, a minisztérium által meghúzott keretszámokból mégis az derül ki: kevesen tanulhatnak diplomás ápolónak Győrben, s közülük is többeknek mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk.

Bár egy-egy szakra a felvehető hallgatók pontos létszáma csak január végén derül ki, a győri Széchenyi-egyetemen (is) meghúzott keretszámok azt mutatják: egyre több szakon kell "megbarátozni" az államilag finanszírozott képzések megszünésével.

Tizenhat szak csak fizetős formában indulhat útjára Magyarországon

Tavaly nyáron a győri egyetem felvételi ponthatárait elemző írásunkban is jeleztük már, hogy a 2011-es ponthatárokat több kar esetében nagyon nehéz összehasonlítani a júliusban nyilvánosságra hozott pontokkal, mivel több képzés esetében "eltűnt" az államilag támogatott felsőfokú oktatás.

Az év elején nyilvánosságra hozott keretszámok pedig továbbra is azt jelentik, hogy a minisztérium határozza meg, milyen szakokon hirdethetnek állami ösztöndíjas helyeket az egyetemek és főiskolák.


A Széchenyi-egyetemen a műszaki képzéseken biztosítja a legtöbb államilag finanszírozott helyet a minisztérium. Fotó: Kisalföld-archívum.
A Széchenyi-egyetemen a műszaki képzéseken biztosítja a legtöbb államilag finanszírozott helyet a minisztérium. Fotó: Kisalföld-archívum.


Szeptembertől tizenhat szak csak fizetős formában indulhat útjára a magyar felsőoktatásban: kommunikáció és médiatudomány, nemzetközi tanulmányok, andragógia, alkalmazott közgazdaságtan, emberi erőforrások, gazdaságelemzés, gazdálkodási és menedzsment, kereskedelem és marketing, közszolgálati, nemzetközi gazdálkodás, pénzügy és számvitel, turizmus és vendéglátás, üzleti szakoktató, igazságügyi igazgatási, munkaügyi és társadalombiztosítási igazgatási, jogász.

Egyes győri karokon nyomasztó fölénybe kerültek a költségtérítéses képzések
 

Ez a döntés a Széchenyi-egyetemen (is) a gyakorlatban azt jelenti, hogy - akárcsak tavaly - a jogász képzésen most is csak költségtérítéses formában lehet részt venni mind nappalin, mind levelezőn.

A Kautz Gyula Gazdaságtudományi Karon nyomasztó fölénybe kerültek a költségtérítéses képzések: egyedül a szociológia tanulmányokat támogatja "állambácsi", a többi szak esetében mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk a hallgatóknak.

Például a közszolgálati tanulmányokért 175 ezer forintot kell fizetni félévenként nappalin, míg a nemzetközi tanulmányok 150 ezer forintba kerülnek egy szemeszter alatt.

Kevés diplomás ápoló képzésére nyílik lehetőség Győrben

Több mint figyelemre méltó tény, hogy Felvi.hu adatai szerint a diplomás ápolók költségtérítéses képzése 250 ezer forint lesz félévenként.

Úgy, hogy az államilag finanszírozott és a költségtérítéses helyekre együttesen 10 és 23 között lesz a felvehető új diákok száma Győrben.

Mindez azért "érdekes", mert a minőségi munkaerőt képviselő ápolók külföldi elvándorlása lassan egy évtizede problémát okoz a hazai egészségügyben - az utánpótlásra fordított erők ezen adatok tükrében mégis meglehetősen szegényesek.

Nappali képzésre összesen 2894 főt vehet fel szeptembertől a győri egyetem. A legtöbb diák műszaki képzési területen kezdheti meg felsőoktatási tanulmányait a Széchenyin - egészen pontosan 1394-en.

"A SZE esetében ez nem túl nagy érvágás"

"Szeretném hangsúlyozni, hogy az oktatásért felelős államtitkár egyelőre még nem döntött az állami ösztöndíjas helyek intézmények közötti elosztásáról.

A Felvi.hu-n megjelent létszámok az intézmények kapacitását mutatják. A SZE esetében a kapacitásunk elegendő a tavalyi évhez hasonló, vagy éppen akár annál némileg nagyobb létszámú új hallgató felvételére is" - kezdte megkeresésünkre Író Béla, a Széchenyi-egyetem főtitkára.

"A jelzések szerint kormány változatlanul nem támogatja a jogi és a gazdaságtudományi képzési területeket. Itt nem várható, hogy állami
ösztöndíjas helyek lesznek - ez vonatkozik a győri egyetemre és az egész
magyar felsőoktatásra is.

A SZE esetében ez nem túl nagy érvágás, mivel a tavalyi adatokra alapozva várható, hogy ezen a két képzési területen meglévő kapacitásunkat az önköltséges jelentkezőkkel le tudjuk kötni.

Ugyancsak a korábbi években megmutatkozott egyre növekvő
érdeklődésre alapozva jó reményeink vannak arra, hogy a meghatározó jelentőségű műszaki és informatikai képzési területeken a tavalyihoz hasonlóan sok állami ösztöndíjas hallgatói helyet kapunk" - folytatta Író Béla.

Miért drága a diplomás ápolók képzése?

A Széchenyi-egyetem főtitkárától megtudtuk: elképzelhetetlen az a helyzet, miszerint újra államilag támogatott legyen olyan képzés a győri egyetemen, mely tavalytól kizárólag költségtérítéses képzésben hallgatható.

Arra a felvetésünkre, hogy a jogász és ápoló képzések költsége közötti jelentős különbség reális-e, Író Béla úgy válaszolt: "a két említett szakkal jól szemléltethető, hogy a képzési költségek miért különböznek.

A jogász képzés nem igényel jelentős gyakorlati képzést, hiszen jobbára számítógépek előtt elvégezhető a gyakorlati munka.

A diplomás ápoló képzésben ugyanakkor speciálisan felszerelt gyakorló kórtermek, eszközök és anyagok szükségesek, melyek jelentősen megdrágítják a képzést.

Ez a különbség messzemenően indokolható és teljesen reális".    
 

Olvasóink írták

 • 17. Kukac40 2013. január 05. 09:31
  „A diplomás ápoló ugyan azt a munkát végzi mint a nem diplomás? Ha ugyan azt a munkát végzi, a fizetése is ugyan annyi legyen. Régen nem volt ilyen megkülönböztetés. Max az volt diplomás ápoló, aki az orvosit ugyan elvégezte, mert apuci anyuci olyan helyen dolgozott, vagy olyan ismertségi köre volt, de semmire nem volt használható. Sajnos újra nagyon sok ilyen van. Ezen kellene válltoztatni, a minőségi diplomások számán. 3-as alatti eredménnyel ne kaphasson diplomát, főleg ne egy egészségügyis végzetségű.”
 • 16. piroskaésabarkasz 2013. január 04. 22:55
  „5.kell a diploma( hasznos) mert,bécsben ápolónő:Netto,1500 euro/hó,diplomával:Netto,1900/hó....”
 • 15. sx486 2013. január 04. 13:15
  „Goldmund
  (Tanulnak uniós jogot is...kik?)
  A hozzászólásból nem derül ki hogy az ápolók, vagy a jogászok?
  Akkor miért nem odamennek?”
 • 14. Goldmund 2013. január 04. 12:55
  „10. sx486 2013.01.04. 08:37
  Tanulnak uniós jogot is. Elmehetnének pl. az EU intézményeibe dolgozni - ami nyugat-európai mércével is jó fizetést és kényelmes, gazdasági változásoktól függetlenül stabil állást jelent.”
 • 13. sx486 2013. január 04. 12:02
  „richter
  Nem is kell mindenkinek diploma. Csak normális fizetés.”
 • 12. richter 2013. január 04. 11:29
  „Nem diploma kell egy nővérnek,szaktudás ,ápolás gondozás ez a feladat,diplomával már nem akar a beteghez nyúlni.Ez is egy olyan szakmunka mint más,nem kell diploma hozzá,csak alapvető inteligencia és segítőkészség,az elöbb említetek mellé.”
 • 11. cseppek 2013. január 04. 09:11
  „sx486
  Meg azért sem, mert a magyar jog tudója a határon túl maximum konyhalánynak vagy utcaseprőnek jó. Míg az ápoló akár Timbuktuban is hasznára válhat a tudásával a társadalomnak.”
 • 10. sx486 2013. január 04. 08:37
  „Miért mennek el Magyarországról az ápolók? Mert nem keresnek eleget.
  A jogászok nem mennek el, mert a zavarosban lehet a legjobban horgászni!”
 • 9. OCC 2013. január 03. 19:21
  „Ja és 2004-2010ig tartott neki a diploma ami 12 félév..............pfffffff”
 • 8. OCC 2013. január 03. 19:19
  „Sok friss diplomás állami pénzen tanult közgazdász ill. jogász csücsül a parlamentben ill. magas állami poziciókban.

  Íme egy példa: http://hu.wikipedia.org/wiki/Vit%C3%A9zy_D%C3%A1vid”
 • 7. Túrabakancs 2013. január 03. 18:26
  „A felsorolt nem támogatott szakok listája egy vicc!
  Helyes a kormány döntése.”
 • 6. klotzild 2013. január 03. 16:46
  „Tehát, az ápoló képzésen egy félév alatt, egy hallgatóra 90000 ezer ft-ot fordítanak (jogász ás ápoló költség különbözet)? Valaki ezt elhiszi?”
 • 5. OCC 2013. január 03. 16:05
  „http://www.felvi.hu/bin/content/vonal12a/html/szer/szer_321.html

  Ennyit erről.........
  Külföldre nem kell diplomás ápoló (megjegyzem idehaza sem), elég az OKJ a jó fizetéshez (persze magyar viszonylatban) és még szerződés sem kell hogy hazádat szolgáld!”
 • 4. Bokk 2013. január 03. 14:49
  „Már maga a szavazás második opciója rosszul van megfogalmazva: "Igen, ezekkel a képzésekkel nehéz munkát találni, az adófizetők pénzén ne működjön diplomagyár." A kormány is azt mondja, hogy ezekkel jobban lehet keresni, ezért fizetősek. Egy kisebb részükre mondja csak, hogy nehéz velük munkát találni.

  http://ganymedes.lib.unideb.hu:8080/dea/bitstream/2437/155146/8/DoktoriDolgozat_V%C3%A9d%C3%A9sre_Z%C3%B6r%C3%B6g%20Zolt%C3%A1n-t.pdf
  82-84. oldalak, és a statisztikák forrása, az Educatio állami cég.
  Műszaki és agrárdiplomával elég nehéz elhelyezkedni. Van egy-két szerencsés régió, ahol keresett a gépészmérnök, de számos további mérnöki szakma kevésbé igényelt. Gazdasági szakemberként pedig a nagy képzési szám dacára is el lehet helyezkedni, nem a szám nagyságát kell nézni, hanem a gazdaság szerkezetét. Az pedig kevésbé épül a termelésre, viszont p. Budapesten jelentős számú multi valamilyen központja telepedett meg. Aztán egyfelől társadalmi-gazdasági kitörési pontnak látjuk a turizmust, másfelől nem képezünk rá szakembereket. A kommunikáció és társai szakok egyik fő felszívó szerve pedig az állam, pl. a rendőr számára szakirányú diplomának számít, ugrik a fizetés. És olyat érdemes elvégezni, amin nem kell megszakadni.
  Azért mert állami keret volt rá, még elég komoly teher volt a felsőoktatásban való részvétel és ne gondoljuk, hogy hosszú évek óta számos hallgató ésszerűtlenül választott volna, ne látta volna, mi lesz vele a képzése végén. A többség biztosan komoly és megfontolt döntést hozott, felmérve a várható lehetőségeket. Nyilván kommunikáció szakon nem lesz mindenki bemondó, de nem is feltétlen ezért végezték el sokan, lásd a fenti példát.
  Oszd meg és uralkodj! - ez történik itt is, a kormány a költségtérítést úgy adja el, hogy a ti adótokból felesleges képzéseket finanszíroztak, a társadalmi rétegek összeugranak, közben pedig az összes olcsóbb képzésről, ami piacképes, kivonul az állam, mondván, ezt a nép ki tudja csengetni, amit pedig hajlandó kicsengetni, abból kiszáll az állam. Lásd gazdasági és turizmus képzések például. Tanárnak nem nagyon menne senki, ha még fizetős is lenne, látva az elhelyezkedési és utána a bérlehetőségeket. Kb. erről szól ez a "reform", amiért hajlandó lehet a hallgató fizetni, arra az állam nem ad forrást. Nem arról, hogy felesleges képzés folyna.”
 • 3. mareni 2013. január 03. 11:07
  „Én már a szavazás állásán néztem nagyot.... 45% egyet ért azzal, hogy egyetlen állami hely se legyen ezen a 16 szakon... és akinek az az álma, terve, célja évek óta, hogy mondjuk közgazdász legyen? Vagy jogász...? A közgáz szakterületekre meg amúgy se mondanám, hogy lehetetlen elhelyezkedni velük. Lehet, hogy nem fél milliós állásba pályakezdőként, de van kereslet. Minden nap hirdetnek több állást is felsőfokú gazdasági/kereskedelmi végzettséggel. De tény, hogy nem több száz fővel kell indítani a szakokat, mert az valóban túlképzéshez vezet. A költséges képzésekkel meg csak azt érik el, hogy innentől tele lesz az ország diplomás, de tehetségtelenebb (ellenben tehetős) gazdásszal, turisztikai szakemberrel, jogásszal, stb., mivel nekik telik diplomára.......Ez így jobb lesz...?”
 • 2. Demalgon 2013. január 03. 10:37
  „Lehet írni azt, hogy mit tettek a példaképeid. 1998 - 2002 között indult meg az erős szakiskolák tönkretétele is, holott az egészségügyi szakközepekből is jól képzett emberek jöttek ki, aztán 2002-ig bezárólag leamortizáltak mindent. De persze azok is a cocik voltak meg orbán elvtárs igaz?

  Szép dolog a hülyeség, becsüld meg, hogy itt büntetlenül jártadhatod a szád, tényleg becsüld meg.”
 • 1. Valaki 2013. január 03. 09:22
  „Na ja, a coci időkben kirúgták a régi jól képzett nővéreket, mert "magas" volt a fizetésük. Helyettük minimálbéreseket vettek fel, szakképzetlenül.
  A cocik megszüntették a magas színvonalú egészségügyi szakképzést is.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felvételi 2012: íme, a győri Széchenyi-egyetem ponthatárai

A győri Széchenyi István Egyetemen induló képzések ponthatárait nehéz összehasonlítani a tavalyiakkal, mivel számos esetben az államilag támogatott formában megszűnt. Tovább olvasom