Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 14°C Még több cikk.

Jó kazánnal ezrek spórolhatók

Utánajártunk annak, hogy mennyire költséges most a fűtés a győri belvárosban, meglepő adatokat tudtunk meg.

A Kisalföld számításai szerint jó kazánnal hat-nyolcezer forintot is lehet spórolni havonta – de nem mindegy, milyen szigetelésű és fűtési rendszerű a lakás.

Mikor a távfűtés lehetséges megújításáról a győri közgyűlés vitázott, az érvek és ellenérvek között elhangzott: jó dolog a központi fűtés, szükség is van rá, de drága. Nem véletlen, hogy sok éve már az egyéni számlázást szeretnék bevezettetni a panelházakban, ahol egységesen a légköbméter alapján számláznak, s ezen nem lehet nagyon spórolni. Annak, hogy mennyire költséges most a fűtés a városban, a Kisalföld is megpróbált utánajárni.

Egy nyolcvan négyzetméteres (három szoba + konyha) lakást vettünk alapul, ez lehetett panelház, társasház, illetve családi ház. A fűtési rendszerek szintén különböztek: a távhő mellett a gázfűtést vizsgáltuk, az egyéni kazánt, valamint a szén- és fafűtéses kályhát. Íme az eredmény.

A Győrhő illetékesétől kapott kalkuláció szerint Marcalvárosban az általunk kiszemelt nyolcvan négyzetméteres lakás fűtése és melegvíz-számlája (mert ezt együtt számlázzák) legalább 13 ezer forint, de biztosan lesz olyan hónap az évben, amikor 15 ezer forint szerepel majd a csekken.

A meleg víz is benne van

A révfalui társasházak egyikében, ahol saját kazánt használnak, négyzetméterenként 79 forintra jön ki a fűtés. Egyszerű matematikai művelettel könnyen kiszámítható, a melegért itt mindössze 6320 forintot fizet a család. Ez tehát a két véglet. Egy másik révfalui példa azt mutatja, hogy ahol nem olyan jó (értsd: energiatakarékos) a saját kazán, mint a Dózsa rakparti példánknál – ott másfélszer többet kell fizetni ugyanazért, tehát 9500 forint körüli a havi fűtésszámla. Azt is hozzá kell tenni, hogy a távhőnél a meleg víz is benne van a számlában, de így is hat-nyolcezer forintos a havi különbség Révfalu javára.

Nem mindegy: éjszaka, napközben  fűtünk-e

A gázzal fűtő családok számláit nézve is „ingadozik" a számla ugyanakkora négyzetméternél. Nyilván nem mindegy, hogy napközben, illetve éjszaka is fűtenek-e. Ami biztosan elmondható a példának vett két 80 négyzetméteres családi és társasház esetében, hogy a fűtésszámla 10 ezer alatt nem állt meg a téli szezon kezdete óta. Aki egész nap fűtött, az 15 ezer forint körül fizetett csak a fűtésért – mondták.

Egyetlen újonnan épített családi ház tulajdonosát találtuk, aki a „bűvös" tízezer forint alá tudott menni gázfűtéses kazánjával: ő 9200 forintot fizetett legutóbb, igaz – tette hozzá –, a nagy hidegek csak most jönnek, s akkor ő is többet fog fűteni. Az illető hozzátette, csak a szigetelésre és a fűtési rendszerre több mint hárommilliót költött az építkezés során, ami nyilvánvalóan sok év alatt térül meg neki. De megtérül.

A fatüzeléses olcsóbb 

Fa- és széntüzelésű kályhákat is használnak a városban (főképp a régi családi házakban), a széntüzelésnél 7500–10 ezer forintos költséggel számolnak, a fatüzeléses kályhák valamelyest olcsóbbak, 7–8 ezer forintot mondott nekünk a tulajdonos. Ez tehát a helyzet jelenleg Győrben, a számok tükrében nem meglepő, hogy a fűtési rendszerek megvizsgálása és a lehetséges fejlesztési módok kidolgozása ismét időszerű kérdés.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Civilekkel induló kispártok?

Több ciklus óta a választások előtt egy évvel ismert, vagy legalábbis nagy valószínűséggel sejthető volt, ki indul Győr polgármesteri székéért. Ez most nincs így, bár lakossági fórumokon, baráti beszélgetéseken egyre többször szóba kerül, kik közül kerülhet ki jövő ősszel Győr vezetője. Számos forgatókönyv létezik minden pártban. A Kisalföld legutóbb a nagy pártok lehetséges jelöltjeit mutatta be. Tovább olvasom