Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Ismét gipszet kevernek a Marcalba

Az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság tájékoztatása szerint a Marcal vizében vörösesbarnás elszíneződés észlelhető.

Az elszíneződés mértékének csökkentésére Malomsoknál szombat este, a Tét és Rábaszentmihály között található Majorházi hídnál pedig vasárnap reggel megkezdték a lúg semlegesítésére szolgáló gipsz adagolását. Az anyag bekeverését Malomsokknál légbefúvásos technológia segíti.
Az igazgatóság szerint erre egyrészt azért van szükség, mert a vörösiszap-katasztrófa sújtotta településeken a hosszú hétvége alatt is folyamatosan végezték a mentesítési és védekezési feladatokat.

Devecseren az utóbbi néhány napban a takarítás intenzitása és így a mentesített területek aránya jelentősen megnövekedett.

Mivel egyfelől az utóbbi időszakban kevés csapadék esett – a Torna-patak és a Marcal folyó vízhozama erősen csökkent –, másfelől a takarítás, mosatás következtében némi szennyezett víz került a patakba, így a két folyón erősebb színhatás észlelhető. A szennyeződés mértéke azonban messze elmarad az október eleji szinttől.

Az elszíneződés ellenére a víz pH-értékében nem történt változás, továbbra is normál értéket mutat, melynek ellenőrzésére a vízminőségi mérések gyakoriságát a malomsoki beavatkozási ponton növelte az igazgatóság.

A Marcal, a Rába és a Mosoni-Duna folyók vizének pH-értékei továbbra is a vízfolyások természetes állapotát mutatják. A Marcalon a III. fokú vízminőségi kárelhárítási készültséget továbbra is fenntartják.

Olvasóink írták

 • 4. fióka 2010. november 03. 13:54
  „megy a vakítás a szomrú valóság,hogy ezt az ökologiai katasztófát hósszú évek elteltével fog csak nagyon-nagyon lassan helyreállni csak már megszokhattuk,hogy nálunk a híreket mindíg kicsit más,hogy közlik.Még nálunk azt írják nincs gond a szomszédos országokba súlyos környezeti katasztófának minősítik ,de nálunk minden a legnagyobb rendben.”
 • 3. anuvuk 2010. november 03. 11:58
  „Megnéztem a térképet,engem is mindíg megtéveszt a Marcal menti Rába helységnév, helyesen Rábaszentmiklós.”
 • 2. anuvuk 2010. november 03. 11:53
  „1.pet Az nem Rábaszentmihály, hanem Rábacsanak.”
 • 1. pet 2010. november 03. 07:49
  „"Az elszíneződés mértékének csökkentésére Malomsoknál szombat este, a Tét és Rábaszentmihály között található Majorházi hídnál pedig vasárnap reggel megkezdték a lúg semlegesítésére szolgáló gipsz adagolását."

  "Az elszíneződés ellenére a víz pH-értékében nem történt változás, továbbra is normál értéket mutat"

  Csak nekem tűnik úgy, hogy ellentmondás van a cikkben? Miért is kell gipszet szórni a Marcallba, amikor nincs is a normálistól eltérő lúgossága? Jó ürügy így megsemmísítenni egy csomó gipszet, aminek az ártalmatlanítása biztos nem lenne olcsó. Így meg talán valaki még fizet is érte, hogy szennyezik vele az amúgy normális pH értékű folyót.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felfüggesztett börtönt kapott az amatőr győrújbaráti rabló

Csak a hűlt helyét ítélhették felfüggesztett börtönre annak a perui férfinak, aki tavaly nyáron rabolni készült egy győrújbaráti élelmiszerboltban. Tovább olvasom