Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 25°C Még több cikk.

Interjú a rendkívüli időjárásról: `mindig készüljünk a szélsőségekre´

Kiss Márton meteorológus szerint a nyári kánikulákra és jelentős csapadékot hozó felhőszakadásokra egyaránt készülnünk kell a jövőben.

- Július első hetében igazi kánikulai melegben volt részünk. Minek köszönhettük, hogy két hétig már-már a Földközi-tenger medencéjére jellemző forróságban éltünk?


- A hónap első hete igazán forró volt, hőmérsékleti rekordok sora dőlt meg országos és megyei szinten is. Nemcsak a nappali felmelegedés volt igen erős, hanem az éjszakák sem enyhültek.

Ekkor Nyugat-Európa térségében ciklon örvénylett, Kelet- és Délkelet-Európa fölött anticklon volt, így szabadon áramlott fölénk az afrikai eredetű forró levegő.

"A 20 fok feletti éjjeleket a meteorológiában trópusi éjjelnek nevezzük"

A hőmérséklet június 30-án Sopronban 37,4 Celsius-fokig emelkedett, elsején pedig Győrben rögzítettünk 37,3 fokot.

Az éjszakákra jellemző volt, hogy megyénkben több helyen éjjel sem csökkent 20 fok alá a hőmérséklet. Például másodikáról harmadikára virradó éjjel Sopronban 23,3 fokot mutattak a hőmérők: márpedig a 20 fok feletti éjjeleket a meteorológiában trópusi éjjelnek nevezzük.

- A legtöbb Olvasót bizonyosan a következő kérdés érdekli leginkább:
hasonló forróságra kell még készülni az idei nyáron?


- Ezt nehéz megmondani, mivel a tudomány mai állása szerint csak 8-10 napra tudunk előrejelzést adni, utána már annyira nagy a bizonytalanság, hogy csak közelítőleg lehet megmondani, miszerint az átlagnál melegebb vagy hidegebb, nedvesebb vagy szárazabb időre számíthatunk.

Mindenesetre a hosszútávú prognózisok szerint augusztus is melegebb lesz az átlagnál, azaz minden bizonnyal lesznek még 30 fok feletti hőmérsékletek.


Kiss Márton a soproni Meteorológiai Állomás előterében - fotó: Magasi Dávid.
Kiss Márton a soproni Meteorológiai Állomás előterében - fotó: Magasi Dávid.


"Augusztus közepe hoz a jelen számítások szerint még kánikulát"


- Július végére, augusztusra milyen időt prognosztizálnak? Tavaly
ősszel is nagyon sokáig kitartott a jó idő - szinte október közepéig
-, most is erre kell számítani?

- Július utolsó hetében már ismét nyáriasra fordul az idő, az eddigi hűvös időt ismét fülledt, meleg nyári idő váltja, 25-28 fokos nappali hőmérsékletekkel. Ebből következik, hogy csapadék továbbra is lehet, záporok, zivatarok formájában számítani.

Minderre az ország keleti, délkeleti részén nagy szükség van, a Sopron környékén élőknek azonban kevésbé.

A Hűség városában vasárnapig 206,2 mm csapadék esett, ami az átlagos júliusi érték háromszorosa, ezzel szemben Szeged és Békéscsaba környékén még arrafelé is ritkán látott aszály van.

Érdekességként említem meg, hogy Pakson idén 227,8 mm csapadékot mértek, ezzel vessük tehát össze a 21 nap alatt Sopronban lehullott 206,2 mm-t.

Augusztus első hete várhatóan hidegfronttal indul, és a július végihez képest kissé hűvösebb idő lesz, a hónap 23-25 fokos hőmérsékletekkel indul. A hónap közepe hoz a jelen számítások szerint még kánikulát.

Távolabbi előrejelzést ugyanakkor nem érdemes megkockáztatni.

A klímaváltozás a spájzban van? Igen

- Júliusban több melegrekord dőlt meg Magyarországon, miközben az utóbbi 10 évben is szinte egymást követték az új csúcsok. Végleg a spájzunkban van a klímaváltozás?

- Úgy néz ki, igen. Magam is szkeptikus voltam ez ügyben, de már be kell látni: valami megmozdult. Vegyük, az elmúlt húsz hónapot mintának. Ebből 14 volt melegebb, 6 hidegebb a sokéves átlagnál, ami az 1971-2000. közötti 30 év havi átlagait jelenti.

Közel 120 éve van Sopronban rendszeres, megbízható meteorológiai feljegyzés, a 120 évből az utolsó tizenkét év vezeti a középhőmérsékleti listát.

A 100 év alatti hőmérséklet emelkedés 0,86 fok. Kevésnek tűnik, de ilyen rövid idő alatt ez igen jelentős. A jövő is hasonló tendenciát mutat, az éghajlati modellek a következő ötven évre is folytatódó felmelegést ígérnek.

"A hideg időszakot érezzünk inkább rendkívülinek"

- A szélsőségek erősödését is egyre jobban érezzük: februárban két
hétig mínusz 15-20 Celsius-fokosra hűlt a levegő
, míg júliusban több
alkalommal hatalmas viharok csaptak össze a fejünk fölött. Tartósan
kell berendezkednünk a szélsőségekre?


- A szélsőségek fokozódása várható a jövőben, eddig is voltak azonban erős kilengések. A mostani februári hideg is rendkívüli volt, rekordokat mégsem döntött. Ennek ellenére mégis emlékezetesnek bizonyult az a két hét.

Ez annak is köszönhető, hogy az utóbbi időben már kezdünk is alkalmazkodni a felmelegedéshez, azaz a hideg időszakot érezzünk inkább rendkívülinek, a forró napokhoz pedig egyre inkább hozzászokunk.

"A város a sok betonfelület miatt felhevül, éjjel sem hűl ki, így jelentős diszkomfort érzetet okoz"

Érdemes mindig készülni a szélsőségekre, hiszen azért is szélsőségek, mert kiszámíthatatlanok. Egy-egy nyári felhőszakadás, vihar lokálisan is okozhat nagy károkat.

Erre pedig egyre inkább érzékenyek vagyunk a fejlett infrastruktúránk miatt. Vezetékek hálózzák be a világot, antennák, utak, közüzemi szolgáltatások hada teszi kényelmessé életünket. Ezek mind könnyen válhatnak veszélyforrássá.

Érdemes tehát úgy tervezni a városainkat, hogy felkészüljünk ezekre, és káros hatásait mindinkább mérsékelni tudjuk. Itt nemcsak a viharra, lezúduló csapadékra kell gondolnunk, hanem a városi hősziget hatásra is.

A város a sok betonfelület miatt felhevül, éjjel sem hűl ki, így jelentős diszkomfort érzetet okoz. Napokon át pedig már egészen elviselhetlenné tud válni. Városaink is nőnek, így ez a hatás is erősödik.

"A csapadék a megye nyugati részén tényleg rendkívüli"

- A néphit szerint június többnyire hűvös, csapadékos időt hoz - sőt,
ha Medárd napján esik, akkor a néphiedelem szerint 40 napig fog
zuhogni az eső -, ennek ellenére idén június gyakorlatilag júliusi
kánikulát hozott, igaz, júliusban váratlanul hűvösre fordult az idő.

Ezt a "szerepcserét" a véletlen számlájára írjuk, vagy konkrétan
észlelhető folyamatok miatt a meteorológusok kalkuláltak ezzel a
változással?


- Egyértelműen a véletlen okozza. Az, hogy átlagban milyen idő szokott lenni, az időjárást "nem érdekli". Minden év más és más időjárást hoz.

Júniusból alapvetően a jó időre a kevés esőre emlékszünk. Pedig eddig július a statisztikánkban még az elmúlt hét hűvös időjárása után is 1,1 fokkal melegebb mint az elmúlt hónap volt.

A csapadék a megye nyugati részén tényleg rendkívüli; az ország déli részén viszont egészen máshogy fognak emlékezni erre a hónapra.

"A nyári felhőszakadásokat, zivatarokat egy-egy pontra kiszámítani előre lehetetlen"

Az időjárási szélsőségek bármikor kialakulhatnak. Ezeket előrejelezni sem lehet, például a hónap eleji soproni felhőszakadás 60,1 mm csapadékot, azaz egyhavi mennyiséget hozott, ugyanekkor Brennberbányán 42,8 mm esett.

Aztán másnap újra heves zivatar volt. Ekkor Sopronban 0,1 mm-t mértünk, Brennbergbányán 69,2 mm-t. Ez csak két nap krónikája, a két állomás közt mintegy 10 km a távolság.

A nyári felhőszakadásokat, zivatarokat egy-egy pontra kiszámítani előre lehetetlen. Ezek annyira kis léptékűek is lehetnek, hogy bármennyire sűrűn is mérünk, még bizonyos zivatarokat megmérni is lehetetlen.

"A jövőben érdemes lesz azon elgondolkodni, hogy a hirtelen lezúduló csapadékokból származó nagy mennyiségű vizet felfogjuk"

- Két éve májusban, júniusban több hétig tartó esőzések, áradások pusztítottak megyénkben, a földeken a felhők elvonulta után is hónapokig állt a belvíz.

A gazdák közül sokan gondolhatták joggal, hogy ezentúl nálunk is lesz monszonszerű, esős hónap. Nyáron a több hétig tartó forróság  vagy a viharos esőzések lesz jellemzőbbek a jövőben?


- Az évtizedes éghajlati változásokra vonatkozó modellek alapján azt mondhatjuk, hogy mindkettőre fel kell készülnünk.

A nyári felmelegedés fokozódik, s a száraz időszak hosszabb ideig tart, a csapadék intenzitása viszont növekszik, azaz hevesebb nyári viharok szakítják meg a szárazságot.

A jövőben érdemes azon elgondolkodni, hogy a hirtelen lezúduló csapadékokból származó nagy mennyiségű vizet felfogjuk, így a szárazabb időszakokban hasznosítani tudjuk az esővizet.

Biztosan strandidő lesz szabadság alatt? Nem valószínű 

- Sokan reménykednek abban, hogy a szabadságuk alatt kellemes, nyárias időben lesz részük. Lehetséges napjainkban valamilyen módon tudatosan "megcsípni" a jó időt, léteznek akár két-három hónapot felölelő, megbízható előrejelzések?

- Elsősorban szerencse kell hozzá, és amennyiben lehet rugalmasság. Általában július a legmelegebb hónapunk, augusztus a második legmelegebb. Így nyaralásra ezt a két hónapo célszerű ajánlani, ekkor van legnagyobb valószínűséggel stranddő.

Érdemes tájékozódni, ha külföldre utazunk az adott terület éghajlatáról, hogy tudjunk mire készülhetünk. Itthon pedig ha figyeljük az előrejelzéseket tíz napra előre, azért túl nagyot nem bukhatunk.

Találhatók az interneten akár havi előrejelzések is, amelyben leírják, hogy augusztus 22-én 17 fokra számíthatunk éjjel, 26 fokra nappal, s zivatar várható. Nos, aki ilyen pontossággal vetíti előre az időjárást, az egyszerűen nem mond igazat.

A jelenlegi tudásunk szerint képtelenség hasonló prognózisokat készíteni, s valószínűleg a jövőben is csak tendenciákat mondhatunk.

Olvasóink írták

 • 6. Túrabakancs 2012. július 25. 18:17
  „"Készülni kell a szélsőségekre..."
  Csak ezt a magyarországi kisebbségiek meg ne hallják! :)”
 • 5. Mankapunka 2012. július 25. 17:39
  „Köszönöm,hogy sajnálsz,máris jobban érzem magam. Érdemes volt!!!!

  Nem,mert elvitték már a testvírek a tóra,mert gyakorolnak a triatlonra.”
 • 4. wily13 2012. július 25. 17:13
  „Mankapunka!
  Nem bicikliznél el nyaralni?”
 • 3. Oreg35 2012. július 25. 13:16
  „2. Munkapunka
  Te nem vagy egészséges ha valamit nem szólhatsz le? Sajnállak!”
 • 2. Mankapunka 2012. július 25. 11:08
  „Érdekes,de régről is mesélte mindenki,hogy akkoriban is a Csepel biciklivel a pocsolyában bicikliztek,és akkor is volt ilyen.

  Ez a cikk megint ilyen kitöltő,hogy valami legyen. Tudom,nyári szünet van,meg nyaralnak.”
 • 1. Jocc55 2012. július 25. 06:49
  „Érdekes cikk volt! :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felvételi 2011: íme, a győri Széchenyi-egyetem ponthatárai

A kisalfold.hu a győri Széchenyi-egyetem összes induló képzésének felvételi ponthatárát közzé tette.… Tovább olvasom