Kisalföld logö

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 22°C Még több cikk.

Ingyen nézethetjük meg látásunkat

Győr-Moson-Sopron - A megye kilenc optikai szaküzletében ingyenes szemvizsgálatot végeznek októberben, a látás hónapja országos akció keretében. A jelentkezők 60–70 százalékánál „találnak valamit" a szakemberek.
Országosan több mint 250, Győr-Moson-Sopron megyében kilenc helyen nézethetjük meg ingyen látásunkat a hónap végéig a negyedik éve futó akcióban. Többen csak ilyenkor szánják rá magukat a vizsgálatra – mely sokszor számukra is meglepő eredménnyel zárul.

Látásvizsgálat: Tavaly országosan 54 ezren éltek az akció nyújtotta ingyenes lehetőséggel.Fotó: H. Baranyai Edina
Látásvizsgálat: Tavaly országosan 54 ezren éltek az akció nyújtotta ingyenes lehetőséggel.Fotó: H. Baranyai Edina

– Sokan azt hiszik, jól látnak – ennek tudatában dolgoznak, autót vezetnek –, aztán amikor leülnek az elé a bizonyos tábla elé, kiderül, hogy nem tudják elolvasni a fekete vonal feletti számokat, pedig csak ekkor mondható el valakiről, hogy jó a látása – beszél tapasztalatairól Fülöp Nándor optometrista, aki a kezdetektől részt vesz az akcióban. Tavaly naponta 10–15-en jelentkeztek nála vizsgálatra, ami tíz emberből hat-hétnél indokolt is volt. S akadt, akinél nemcsak a dioptria nem stimmelt, a szem ugyanis nemcsak a lélek, hanem az egészség tükre is.
– Komoly betegségek, például kezdődő cukorbetegség vagy magas vérnyomás is kiszűrhető ilyenkor, de szürke vagy zöld hályog kialakulására is fény derülhet abban a stádiumban, amikor egyébként még nem okoz tüneteket – mondja Fülöp Nándor. Bár az optikusok szerint az emberek több mint felének szüksége lenne valamilyen látáskorrekcióra, sajnos sokan nemcsak a rendszeres szemvizsgálatot hanyagolják, hanem próbálják „házilag" megoldani a problémát, a szupermarketekben, piacokon, benzinkutakon kapható dioptriás szemüvegekkel. Ezekkel az olcsó, előre gyártott darabokkal azonban a szakember szerint sokszor többet ártanak, mint használnak maguknak a gyengénlátók, az „egyenszemüvegek" ugyanis nemcsak arra nincsenek tekintettel, hogy a két szem látása gyakran nem egyforma (s ezt néha a páciens maga sem veszi észre), hanem a két szem egymástól való távolságának egyénenkénti eltérésére sem. Ha szaküzletben, képzett optometrista segítségével vásárolunk szemüveget, ezt mind figyelembe veszi, a rosszul megválasztott szemüveg azonban további látásromlást, fejfájást, rossz közérzetet okozhat. Sokszor ráadásul a látásromlás látszólagos – és gyakran csak részleges – javulása elfedi a valódi problémát, például egy szürke hályogot.

Az akcióban részt vevő üzletek

Győr: Ofotért (Baross út 20., 96/518-004), Vision Express (Baross út 28., 96/518-204), Vision Express (Árkád, Budai u. 1.).
Sopron: Fusio-Optika Kft. (Ipar krt. 30., 99/523-440), Ofotért (Várkerület 55., 99/506-080), Trend Optika Stúdió (Selmeczi u. 15–17., 99/342-664), Vision Express (Várkerület 33., 99/506-082).
Mosonmagyaróvár: Fülöp Optika (Magyar u. 25., 96/579-225), Fókusz Optika (Magyar u. 29., 96/203-301).


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A hiányszakmákon van a hangsúly

Győr - Szakképző iskolák, felsőoktatási intézmények, szakmabemutatók, összesen negyvenen várták a… Tovább olvasom