Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Így fest ma megyénk hidegháborús atombunkere - fotók, videó

A bunker 1972-ben épült, funkciója pedig a győri politikai vezetők védelme volt, akiket atomcsapás esetén szállítottak volna a létesítménybe.
A hidegháború idején az akkori hatalom elrendelte, hogy minden megyéhez egy úgynevezett vezetési pontot kell létrehozni.

Ezen földalatti építmények fő funkciója az volt, hogy egy atomcsapás esetén pár napig védelmet nyújtson a megyei vezetőknek, így ezáltal a csapást túlélve továbbra is fent tudják tartani a kapcsolatot a többi vezetési ponttal.Minden megyének megvolt a saját atombiztos bunkere. A Győr-Moson-Sopron megyei vezetési pont 1972-ben épült, funkciója pedig a győri politikai vezetők védelme volt. Ha Győr városának vezetői fenyegetve érezték magukat, felkészülve egy nukleáris vagy biológiai csapásra ide szállították volna őket.

Ebben a földalatti létesítményben túlélték volna a támadást és azt a pár napos kritikus időszakot is, amíg a szél elviszi a radioaktív felhőt, ugyanakkor felvehették volna a kapcsolatot a többi vezetési ponttal is. Az atombiztos bunkerben maximum 4-5 napra elegendő élelmet, vizet és levegőt tároltak.Habár a létesítmény le van zárva, sőt, őrzött területen van, az idegenvezető kérésére mégsem tették közzé a pontos helyét. Az objektum nagyjából 20 kilométerre van Győrtől, ami az akkori szakértők szerint már elég messze van egy atomcsapás központjától ahhoz, hogy a bunker környékén 2-3 nap alatt kitisztuljon a szennyezett levegő.

További fotókért kattintson a képre! Fotó: Mohácsi Zsolt
További fotókért kattintson a képre! Fotó: Mohácsi Zsolt

A videókban bemutatják a bunker összes kis helyiségét, ezáltal a néző betekintést nyerhet megyénk szinte eredeti állapotában lévő hidegháborús atombunkerébe.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győrben találtak rá a 12 éves nagykőrösi csellengőre

A rendőrök alig több mint 24 óra alatt öt csellengő fiatalt igazoltattak. A fiatalkorú fiút és a két… Tovább olvasom