Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 12°C Még több cikk.

Idegenforgalom: jó esetben is csak stagnál

Nyugat-Dunántúl - A megyei szállóknak a Balaton erősödő szívóhatásával is meg kellett küzdeniük tavaly. A rossz gazdasági helyzet ellenére bíznak a jó szezonban.

Nem indult jól az év a nyugat-dunántúli panzióknak, hoteleknek: az idei első negyedévben hiába érkezett hozzájuk a tavalyinál több vendég, ők kevesebb ideig maradtak. Az átlagos tartózkodási idő 2,8 napra csökkent – mindez a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb elemzéséből derül ki.

Ez a folyamat ellentétes az országossal, amelyet a turisták és a vendégéjszakák számának 6,5, illetve 1 százalékos növekedése jellemzett január–márciusban.

A hazánkban megszálló 1,2 millió ember ötöde jött Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megyébe: 243 ezer vendég 680 ezer éjszakát töltött a szálláshelyeken. Messze a legnagyobb forgalmat a négy- és a háromcsillagos, valamint a gyógyszállók könyvelhették el. Annak ellenére igaz ez a megállapítás, hogy 2007 első három hónapjához képest növekedés csupán a kétcsillagos hoteleket, valamint a panziókat, a turistaszállókat és a kempingeket jellemezte.

Szobarendezés a lipóti, négycsillagos Orchidea Hotelben, ahol a március-áprilisi csendesebb hónapok után májusban ismét „beindult az élet
Szobarendezés a lipóti, négycsillagos Orchidea Hotelben, ahol a március-áprilisi csendesebb hónapok után májusban ismét „beindult az élet

A megyében 29 ezer külföldi és 50 ezer hazai vendég szállt meg. Ők összesen 167 ezer éjszakát maradtak. Az átlagos tartózkodási idő 2,1 napot tett ki, szemben a 2007-re jellemző 2,3-del.

„Az első negyedéves adatokban már nem szereplő április szinte mindenhol gyengébb volt még a január-márciusnál is" – válaszolta kérdésünkre Sándorfi Róbert, a soproni Hotel Lövér igazgatója, aki azt mondta, „jó esetben stagnálásról beszélhetünk".

A szakember nem bocsátkozott jóslatokba arról, milyen lesz a küszöbönálló idegenforgalmi szezon Sopronban és a régióban, azonban megjegyezte: helyzetük nem lett könnyebb a tavalyinál.

Magyarázatképpen megemlítette, hogy a lakosság borúlátó gazdasági várakozásai nem javultak az elmúlt egy esztendőben, ami nyilvánvalóan visszaveti az utazási kedvet és a meghatározó belföldi turizmust is. Emellett 2007 nyarán rendkívül erős volt a Balaton szívóhatása: kérdés, hogy idén milyen lesz.

Bizakodva várja a szezont Bencze Enikő, a lipóti Orchidea Hotel vezetője. Elmondása szerint náluk a január és a február nagyon kellemes volt, és a március-áprilisi csendesebb hónapok után májusban ismét „beindult az élet". Úgy vélte, hogy a belföldi vendégek utazási kedvét az üdülési csekkek terjedése erősítheti. A szállodavezető arra számít, hogy az év közben jellemző 2–3 napos tartózkodási idő a nyáron 4–6-ra nő.

A kanadaiak maradtak legtovább

Az első negyedévben a megyében megszálló vendégek 37 százaléka külföldi volt. Az osztrákok 13 ezer éjszakát töltöttek itt, amely átlagosan 2,7 napos tartózkodási időt jelentett. A német vendégek 18 ezer éjszakára foglaltak szállást, így ők átlagosan 2,5 napig maradtak. A többi EU-s ország közül nagy számban utaztak a térségbe Csehországból és Romániából. Emellett Olaszországból, Szlovákiából, Oroszországból, Svájcból, Ukrajnából, Franciaországból és Nagy-Britanniából keresték fel még viszonylag sokan a régió szálláshelyeit. Egy külföldi átlagosan 2 éjszakát töltött itt, a leghosszabb időre, 5,5 napra a Kanadából érkezők maradtak.Olvasóink írták

  • 1. joco1 2008. május 20. 05:59
    „A cikk irojának javaslom, hogy menjen végig a soproni belváros utcáin(gyalog és kocsival is) és egyből rájön, hogy miért jön és marad itt egyre kevesebb turista.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az utolsó nap az adóbevallásra

Győr-Moson-Sopron - Kedden éjfélig lehet benyújtani a személyi jövedelemadó-bevallásokat. Az APEH… Tovább olvasom