Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 8°C | 11°C Még több cikk.

Hűen önmagunkhoz

Győr - Visszatértek a nyári szünetről a győri táncosok, akiknek kedden Kiss János balettigazgató tartott évadnyitót.

A 30. jubileumi év fekete krónikájához tartozik az a nyári betörés, mikor a társulat újvárosi raktárából ellopták a Gaudí című balettest fémvázas díszletét.

Az ünnepi év nem korlátozódik a most kezdődő évadra, hiszen májusban a Petruska bemutató és a Táncbiennále is az ennek a jegyében telt. A nagy attrakció természetesen a legendás 1979-es nyitó előadás dátumához van közel: október 30-án az ünnepségsorozat csúcspontjaként két világhírű kortárs koreográfus művét állítják színpadra: Robert North A halál és a lányka, valamint Christopher Bruce Kakas című koreográfiáját viszik színre. A kétrészes estből 17 bérletes előadás lesz Győrben.

A társulathoz szerződött táncosok: Szendrei Georgina, Hancz Alexandra, Artem Pozdev, Matuza Adrienn és Csősz Kristóf. Fotó: B. A
A társulathoz szerződött táncosok: Szendrei Georgina, Hancz Alexandra, Artem Pozdev, Matuza Adrienn és Csősz Kristóf. Fotó: B. A.

Tánc a Rolling Stones Kakasára

Robert North A halál és a lányka, valamint Christopher Bruce Kakas című koreográfiáját a budapestiek december 3-án láthatják a Művészetek Palotájában, a debreceniek a Főnix Csarnokban látják vendégül.

– Hűek leszünk önmagunkhoz – mondta Kiss János, sokat sejtetve az őszi premier sikeréről. A balettkedvelő győriek már láthatták a Rolling Stones (The Rooster) zenéjére készült, Kakas című produkciót a Rambert Balett előadásában, most is frenetikusan bravúrosnak ígérkezik. – Robert North A halál és a lányka című koreográfiája etalonnak számít a táncvilágban, büszkék vagyunk arra, hogy bemutathatjuk.


Januárban New York

A júniusi évadzáró társulati ülés után Kiss Jánost telefon várta a hírrel, hogy a New York Timesban azt az ünnepségsorozatot, melyre 2010 januárjában utazik az együttes, a Petruska című előadásból Sebestyén Bálint és Pátkai Balázs fotójával ajánlják. A kommunizmus bukása Európában címmel a New York-i közkönyvtár rendez öt hónapos fesztivált, melynek egyetlen táncos fellépője a Győri Balett lesz.


Turnék itthon és külföldön

A rendőrség nyomoz, hogy kézre kerítse azokat a fémtolvajokat, akik nyáron falbontással jutottak az újvárosi raktárba és onnan elvitték a Gaudí fémvázas díszleteit. Az 5 és fél millió forintos anyagi kár mellett tetemesebb az a veszteség, hogy több külföldi előadást is le kellett mondani, ami ezt a produkciót hívta meg. A társulat gazdálkodása nem teszi lehetővé, hogy újragyártsák a fémelemeket.

Továbbra is repertoáron marad a Tóth Ilona emlékére ’56 című történelmi balettest és izgalmas feladat lesz a Liszt Ferenc Kamarazenekarral közös december 7-i produkció, melynek helyszíne a Fővárosi Nagycirkusz manézsa.

Salzburgból indul az a háromhetes tavaszi turné, mellyel a Chaplin- és a Sztravinszkij-estet utaztatják 18 előadással Ausztriában, Németországban és Svájcban. Innen hazatérve a Budapesti Tavaszi Fesztiválon fognak vendégeskedni, majd következik a győri bemutató: Robert North Carmen-felújítása. A 65. születésnapját ünneplő koreográfus tiszteletére ünnepi hetet rendeznek Németországban, ahova a Carmennel utazik a társulat. Már érkeznek a jelentkezések a VII. Magyar Táncfesztivál és Táncvásárra, mely június 24–30. között lesz Győrben.


Új tagok

– Az idő múlása nem tűnik el nyomtalanul a mi életünkből sem, különösen igaz ez ránk, tiszavirág-életű táncművészekre – vezette be az új tagok bemutatását a balettigazgató. – Matuza Adrienn, Szendrei Georgina, Hancz Alexandra, Csősz Kristóf, Artem Pozdev csatlakozott táncosként hozzánk, művészeti asszisztensként Velekei László segíti a munkánkat.


Álmok és tények

A válság miatt még inkább a takarékosság jegyében folyik a gazdálkodás, aminek tükrében nagyobb jelentőséget kapnak azok a cégek, amelyek támogatják töretlenül a társulatot. Ezt az Audi Motor Hungaria Kft. már tizenegy éve teszi, a jubileumi előadás kiemelt támogatója az E.ON lesz. Az álmokhoz viszont nem kell pénz, így marad a remény, hogy a Győri Nemzeti Színházzal közös produkció készülhet újévre.


A város részéről dr. Ottófi Rudolf alpolgármester nyitotta meg az évadot:

Győr 30 éve szereti hűséggel a Győri Balettet, mely a három évtizede alatt bizonyított Győrben, az országban és Európa-szerte. Bárhová utazik a társulat, sikerei Győr hírnevét öregbítik. Természetes, hogy a győriek elvárják, minél többet láthassák otthonukban a szeretett táncosokat. A győri közönség nagyon jó, emlékszem a születés pillanatára, mikor A Nap szeretteit rajongó ovációval fogadta a város. Ez a rajongó szeretet azóta is él. Kívánom a társulathoz szerződött fiataloknak, hogy legyenek olyan sikeresek, mint az idén ünneplő alapítók.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hídnévadási dömping

Négy nap alatt hetven elnevezést javasoltak olvasóink az új győri Mosoni-Duna-hídnak. A javaslatok között szerepel egy fáraó és egy törzsfő is.
Tovább olvasom