Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

HPV elleni védőoltás: olcsóbban is drágának tartják

Méhnyakrák-megelőző kampány kezdődik a győri középiskolákban. A szülők 25 százalékkal olcsóbban juthatnának az egyébként 90 ezer forintba kerülő, háromszori vakcinához.

A méhnyakrák-megelőző kampány ezekben a napokban kezdődik a győri középiskolákban, lényege, hogy a szülők 25 százalékkal olcsóbban juthatnának az egyébként 90 ezer forintba kerülő, háromszori vakcinához. Vegyes a felhívás fogadtatása.

A méhnyakrák kialakulását 99,7 százalékban a humán daganatkeltő papilloma vírusok (HPV) okozzák. A legtöbb európai országban ingyenesen vehető igénybe a vakcina, nálunk kilencvenezer forintba kerül a három oltásból álló sorozat és az egészségbiztosítási pénztár ezt egyelőre nem támogatja. A megelőzést előtérbe helyező Szülészeti-Nőgyógyászati Prevenciós Tudományos Társaság áprilisban kezdődő kampányában 25 százalékos kedvezményt kínál az oltásokra, így a háromszori vakcina a középiskolásoknak 67 ezer 500 forintba kerül(ne).

A szülőknek szóló leveleket a napokban küldik szét a családoknak. Már ahol kiküldik, ugyanis az oltás nem kötelező, s a feladat az amúgy is leterhelt iskolaorvosokra és a védőnőkre hárul. Pluszidő, no meg pénz pedig nincs erre, így néhol az is előfordulhat, hogy az oltást népszerűsítő csomagok az iskolaorvosi rendelőben maradnak...

Győrben minden középiskolában tartanak a védőnők felvilágosítást a szexuális úton terjedő betegségekről – ilyenkor szóba kerül a HPV is. Felvételünk a Krúdy-gimnáziumban készült, ahol Szakács Dominika
Győrben minden középiskolában tartanak a védőnők felvilágosítást a szexuális úton terjedő betegségekről – ilyenkor szóba kerül a HPV is. Felvételünk a Krúdy-gimnáziumban készült, ahol Szakács Dominika, Bárány Anna és Németh Helga hallgatta végig Józsa Erika védőnő (háttérben) tanácsait. Fotó: H. Baranyai Edina

Dr. Kitzvéger Erzsébet, a Pálffy és a PÁGISZ iskolaorvosa szerint a csomagok továbbküldése, a csekkek, a szülők válaszleveleinek visszavárása temérdek pluszmunka, egyszerűbb lenne megszervezni ezt a háziorvosokon keresztül. Tény, hogy a befizetendő összeg így is sok akkor, amikor amúgy is ezerfelé fizet a szülő, s akkor még nem beszéltünk a munkanélküliekről, a hátrányos helyzetűekről.

Dr. Muzsai Géza, a házi gyermekorvosok megyei szakfelügyelő főorvosa oltáspárti, minden gyermekét beoltatta, ám szerinte még mindig borsos a vakcina ára, a szülőket leginkább ez riasztja vissza. Dr. Somogyi Tivadar alpolgármester lapunk megkeresésére elmondta, a város is készített ez ügyben háttérszámításokat, ezek szerint pedig a HPV elleni védőoltás évenként 50–60 millió forinttal terhelné meg a költségvetést. Ezzel együtt a szakmai tekintélynek számító főorvos úgy vélte, a témával tovább foglalkoznak, bekérnek minden információt. Fontosnak tartják mind a szűrést, mind pedig a megelőzést, ám ingyenoltás nincs, a szükséges összeg nem szerepel a megyeszékhely idei évi költségvetésében.


Ötszázan belehalnak nálunk

Az oltássorozatra a kedvezményes programhoz most csatlakozó középiskolákban lehet jelentkezni – legkésőbb április közepéig. A részletes tájékoztató, a jelentkezési lap és egyéb dokumentumok a www.hpvinfo.hu honlap iskolai oltóprogram menüjében olvashatók, ugyanitt, a 40/200-748-as (helyi tarifával hívható) kékszámon kaphatunk bővebb felvilágosítást a HPV-fertőzésről. A méhnyakrák egyébként a nőket érintő második leggyakoribb rákfajta világszerte. Háromszázezer halálos áldozatot szed évente – 85 százalékban a fejlődő országokban. Hazánkban évente 1200 új beteget fedeznek fel – ötszázan közülük meghalnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zárulóban a megyei adóolló

A kistérségek és a települések közötti különbségek is csökkentek az egy lakosra jutó személyi… Tovább olvasom