Kisalföld logö

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 9°C | 16°C Még több cikk.

Hova vigyük a szemetet a győri térségben? - fotók

Lehet, hogy egy hónapja papíron egy új, közhasznú szolgáltató szállítja el a szemetet, de a helyzet semmit sem változott a szelektív szigeteknél.

A szelektív hulladékgyűjtő szigetekkel – ahogy már írtuk is – tizenöt éve nem tudunk mit kezdeni. Nehéz vitatni, hogy sok helyen egyszerűen kevés a rendelkezésre álló gyűjtőedény; de abban nekünk kell önkritikusnak lennünk, hogy sokakat láthatóan nem érdekel, mi van egy adott gyűjtőedény oldalára írva: bedobják a papír helyére a háztartási hulladékot akkor is, ha az nyilvánvalóan nem oda való.

A Kisalföld februárban is felvetette a problémát, a szolgáltató akkor az okok között sorolta a megélhetési bűnözést. Igen: az üvegekért, a dobozokért most is feldúlják az edényeket – ezt láttuk. Emiatt koszos-büdös több gyűjtősziget környéke.

A megélhetési guberálás volt, van s vélhetően egy ideig még lesz is.
A megélhetési guberálás volt, van s vélhetően egy ideig még lesz is.

Számunkra ugyanakkor szomorú hír, hogy a szemétszállítási szakma úgy vélte legutóbb: Győrben ahol kellett, már növelték a gyűjtőedények darabszámát, tehát nem az a megoldás, hogy új edényeket vásárolnak. Mégis meg kell jegyeznünk: a mi keddi körutunk mást mondat velünk. Ezúttal egyetlen városrészt vettünk górcső alá – pontosan azért, hogy lássuk, mi történik azzal az átlagos, jó szándékú győrivel, aki lakókörnyezetében szeretné a szelektált hulladékát elhelyezni. Nos: nem sok jó.

Hova vigyük a szemetet a győri térségben?

Révfaluban készült a fotóriportunk, sok mindent nem tudunk a képekhez hozzátenni: önök is láthatják, hogy hiába mentünk utcáról utcára – nagyjából három kilométer sugarú kört megtéve a Dózsa rakpart, az Új Bácsai út, az Audi-iskola mellett... – sehová nem tudtuk volna lerakni a szemetünket. Egyszerűen tele voltak az edények.

Ilyenkor az a megoldás, hogy a régi-új szolgáltató zöldszámán (06-80/911-026) bejelentjük a teli kukákat. A hivatalos válasz szerint „a beérkezett és rögzített hívásokat naponta többször feldolgozzuk, és a napi gyűjtőjárat programjához igazítva még aznap törekszünk kezelni". Itt jegyezzük meg, hogy bár változott a szolgáltató elnevezése, s az ígéretek úgy szóltak, hogy a gyűjtőszigetekre az új logóval ellátott matricák kerülnek, ez még nem történt meg. A szám ugyanakkor, amely rajta van a régi matricán, valóban él.

A Győri Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Társuláshoz 112 település tartozik, a probléma általános. Nem vigasz, hogy a társulás vezetője szerint hosszú tanulási folyamat végén jöhet el az az idő, amikor a szigetek európai módon néznek ki, mert európai módon is használjuk. A problémát rendre felvetjük, mert a szemétkupac nem takarja el.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rába: növekvő árbevétel, csökkenő eredmény

A növekedés elsősorban a belföldi piacon elért 123 százalékos bővülésnek köszönhető - áll a… Tovább olvasom