Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

Hömpölygő árvíz: nézze meg mennyire kritikus a helyzet Bőnyön videón

A vízügyi szakemberek szerint a napokban az ideiglenes gátakba épített 70 ezer homokzsák segítségével sikerül megvédeni a lakosságot, mivel a vízszint várhatóan nem emelkedik tovább.


17.32 - Csütörtökön lassú apadásnak indult a Cuhai Bakony-ér Bőnynél. Az apadás várhatóan este is folytatódik, de a vízügyi szakemberek és a tűzoltók továbbra is a legveszélyeztettebb utcákban maradnak a biztonság kedvéért.

A homokzsákokat folyamatosan rakják a Béke, az Alkotmány és a Táncsics utcában.

11.52 - Videónkon megtekinthetik, mennyire kritikus a helyzet Bőnyön, milyen erős sodrása van a Cuhai Bakony-érnek, s milyen hatalmas tömegű víz veszélyezteti a helyiek otthonait.


Videó: Cseh Róbert.
  

10.30
- A következő öt órában tetőzik Bőnynél a Cuhai-Bakony-ér, de ha utánpótlást kap a megáradt patak, csak péntek reggel indulhat meg az apadás - közölte Janák Emil, az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője a gátnál az MTI-vel.

Közlése szerint a megyében Bőny van a legkritikusabb helyzetben, hiszen itt "az egész völgyben jön a víz", amit az is duzzaszt, hogy az ár visszanyomja a betorkolló patakokba a vizet, ami a település körüli szántókon keres magának utat.

A lakosság félelmét, aggodalmát váltotta ki, hogy - a gátra nehezedő nyomás enyhítése, a vízszint csökkentése érdekében - több ponton megnyitották a homokzsák-falat, a helyiek tiltakozása miatt "alkalmanként a védekezők biztonsága is veszélybe került" - mondta, hozzátéve, "a vészhelyzet kihirdetésével a falu megmenthető".

Így ugyanis katonai egységek kezdtek dolgozni a gátakon az este, ami kiszámíthatóbbá tette a védekezésben részt vevő erőt. A helyiek ugyanis délután, este nagy erőkkel vettek részt a védekezésben, hajnalra azonban elfáradtak, s alig maradt közülük valaki a gátakon.


Fotók: Bertleff András

9.20 - A csütörtök reggeli adatok szerint országosan 700-750 katona vesz részt az árvízi védekezésben - közölte a bőnyi gát mellett újságírókkal Hende Csaba honvédelmi miniszter, amikor megnézte a védekezési munkálatokat.

Elrendelték a legmagasabb fokú készenlétet, így szükség esetén a hadsereg készen áll arra, hogy minden eszközzel részt vegyen a védekezésben - közölte.

A tárcavezető azt mondta, mindenki biztos lehet abban, hogy a magyar katona oda megy, ahol baj van, és segít. Ezen a területen 12 órás váltásokban a 12. Arrabona légvédelmi rakétaezred 60-60 katonája rakja a 25-30 kilós zsákokat, hogy ne öntse el két hét után másodszor is a falut a Cuhai-Bakony-ér.

A honvédség alakulatai a legveszélyesebb pontokon és a legnehezebb feladatokban vesznek részt az árvízi védekezésben - jelentette ki a miniszter, a baranyai Sásdot, valamint a Borsod megyei Gesztely és Vizsoly településeket említve.

Kérdésre közölte: a katonák munkáját több mint száz géppel segítik. A kirendelés első üteme péntek estig tart, de szükség esetén meghosszabbítják azt.

Fotók: Cseh Róbert9.05 - Nem sokkal 9 óra előtt Hende Csaba távozott Bőnyből. 

8.55 - A Béke utcában az összes ház udvarán méteres víz áll. A házakat még ha sikerült is megvédeni, a pincékbe biztosan komoly mennyiségű víz jutott be.


Két helyen is tudatosan rést nyitottak a homokzsákok között a vízügyi szakemberek. Az egyik réssel az a cél, hogy a Cuhába visszavezessék a házak felől érkező vizet. A másik lyukat azért nyitották, hogy a vizet a lakóházak helyett a szántóföldekre vezessék.
8.15 - Hende Csaba honvédelmi miniszter megérkezett Bőnybe, Szakács Imre, a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés elnöke, Janák Emil, az ÉDUKÖVIZIG igazgatója és Muraközi László, Bőny polgármestere között megkezdődött az egyeztetés a bőnyi községházán.

A szerda délutáni kisebb-nagyobb gátszakadások után biztonságban van a település, a gátcsúszásokat sikerült megfékezni. Szerda este 50 katona érkezett Likócsról a faluba, ők is segítenek a védekezésben. Információink szerint csütörtökön újabb 70 katonát vetnek be Bőnyben, délelőtt pedig Hende Csaba honvédelmi miniszter is villámlátogatást tesz az árvíz sújtotta településen.

A faluban eddig 70 ezer homokzsákot építettek be az ideiglenes gátakba, a vízügyi szakemberek szerint ezek a homokzsákok képesek megvédeni a lakosságot, mivel a vízszint várhatóan tovább nem fog emelekedni.

Olvasóink írták

38 hozzászólás
12
 • 38. nils 2012. július 24. 01:00
  „szennylap”
 • 37. NÉTT 2012. július 23. 22:50
  „Szerkesztőség!
  Amikor elolvastam a címet, az hasított belém, hogy már megint?! Azután megkönnyebbültem. Nem szép dolog egy kétéves cikket úgy ideállítani, mintha friss lenne a hír!”
 • 36. lótusz 2010. június 05. 11:46
  „igen, szerintem az undorító mior 10 percre jön a miniszter és van képe zsákot fogni a fotó erejéig.ezenkívül becsülök mindenkit aki seített. de való igaz én este későn láttam a nem sok katonát mikor már a munka java megvolt.persze nekik is kösz, de a gárdisták önként, munkahely mellett voltak, sokan nem is a környékről.deláttam olyan lakókat kik nyugodtan cigiztek a házuk udvarán, míg nem messze meg veszlyben voltak utcaszomszédjai.na, a magyar gárda pl nem efféle emberekből áll.bátorság, becsület, büszkeség. és legyünk büszkék rájuk.megérdemlik azok a rossz szélsőségesek?????? akik talán cigányok házát is védik most borsodban.”
 • 35. kormos30 2010. június 05. 11:30
  „Fényezzétek csak a katonákat! Aki ott volt tudja hogy a nagy katonák meg a honvédelmi miniszter is 10 percig pompáskodott ott amíg videó és fotó készült róluk! Ott vannak a civilek a "a rossz" GÁRDISTÁK önként és a tűzoltók már nagy rég óta!”
 • 34. janika 2010. június 04. 20:35
  „Nem is csodálkoznak, ha visszaállítanák a kötelező sorkatonaságot legalább három évre. Most is milyen jól jönnének az ingyen katonák!Mert a haza védelmére mindig is alkalmatlanok voltak.”
 • 33. moldvanszilvi 2010. június 04. 19:21
  „Nem akarok okoskodni nem ez a szándékom!!!!!!!!!!!
  De a helyi lakosságot, a Polgárőröket azok vezetőit a Polgármestert aki Úgy intézkedett ahogyan kellett a kamionok Láncban hordták a Homokot az emberek pakolták a Nőket, mindenkit, aki ott volt azokat miért nem érdemlnek Köszönet????, nem tudom csak a Katonák voltak ott???Nem bántom Öket Köszönet nekik is de ha az emberek nem dolgoznak előtte annyit amennyit akkor a falu, Már Úszna. Nekem ez a véleményem Természetesen mindenkinek köszönet a segitségért!!!!!!!!!! Nagyon sajnálom a Bönyi lakosokat.”
 • 32. egyelfogult 2010. június 04. 16:54
  „A katonák mellett, a megye tűzoltói( Győr, Mosonmagyaróvár,Kapuvár, Csorna) és a Katasztrófavédelem emberei is hetek óta részt vesznek a védekezésben, talán az ő munkájukat is meg kellene említeni ! Azt gondolom példaértékű a hozzáállásuk, köszönjük nekik is!!!!”
 • 31. nightfall 2010. június 04. 10:19
  „lol ezér nincs az állománynak esővédő dzsekije mer ilyen "fontos" emberek felveszik a zakóra !
  Ha katona,akkor viselje szabályosan, ha meg nem akkor VEGYE LE !
  Ja hogy a honvédelmi miniszter az ? Az meg ne vegyen egyenruhát fel !
  Egyébként dícséretes a katonák munkája !”
 • 30. traboca 2010. június 04. 09:42
  „2 hete mikor volt az előző árvíz volt fent számlaszám,hogy hova lehet utalni.azt megtudná adni valaki??Mással nem tudunk segíteni mert utazunk el de pénzt utalnánk Bőnynek.Voltunk arra szerdán és katasztrófa ami ott van.Kitartást mindenkinek aki ott van a gátakon!”
 • 29. lótusz 2010. június 04. 09:07
  „mi is egy este. szerdán tudtunk ott lenni. mert előtte munka este 8 ig volt a munkahelyen, másnap meg reggel 6 ra ismét munka. éjjel meg zsákrakás bőnyön. és tényleg borzasztó a média ferdítése. nem a katonák tehetnek róla igaz. rengeteg gárdistának köszönet.a kő marad.ha úgy van este 9 körül tudnánk csak menni munkahely miatt. vagy holnap valamikor. kell még ember??? valaki írjon mennyire van a dolog.”
 • 28. ferger 2010. június 04. 07:33
  „Jó reggelt Bőnyiek!

  Szerdán délután és csütörtök délelőtt tudtunk segíteni a cimboráimmal, de ma , pénteken dolgoznunk kell. Este tudunk indulni 8óra felé, ha szükség van ránk.
  Ha még szükség van a kis csapatunkra, szívesen elmegyünk segíteni ma is, de ha nem kell már homokzsákot pakolni, akkor nem indulunk el fölöslegesen Kapuvárról.
  Valaki, aki tudja hogy mi a jelenlegi helyzet, kérem írjon erre a fórumra délután 4ig.
  Köszönet”
 • 27. Truder 2010. június 04. 07:23
  „Kitartás bőnyiek!!!Veletek vagyunk”
 • 26. sopronilakos55 2010. június 04. 07:20
  „Ahogy a fotókat nézem, pár firkász jó kedvében van, biztos mulatságosat láttak ....
  Vajon a sok léhűtő zsákot is fogott ott helyben, vagy csak fotózni és pózolni ment ki.
  Az ár levonulta után biztos ők lesznek azok akiknek jutalmakat osztogatnak...”
 • 25. tejfelesszájú 2010. június 04. 07:16
  „fióka, ez a média, vagy ahogy mondta Csiszár: média <moderálva>
  El kellett volna őket kergetni, aztán mit csináltak volna, rendőrt hívnak???
  Most legalább minimum egy falu megismerte a média működését, és agymosását.”
 • 24. fióka 2010. június 03. 23:51
  „Daniapu84 2010.06.03. 16:29---> ha a magyar gárda bármiben megkülömböztetést kapna vagy az élelmük fogy vagy bárminemű segítség kellene üzenj "privibe" felvesszük a kontaktust és amit meg tudok mozgatni értük megteszem amit nem tudok megoldani az már nincs is ,de információim szerint és személyes tapasztalatim szerint segítünk mindenkinek mindenbe,de nem lehet ott mindenki mindenhol,ha segítség kell vagy bármi Csonka vagy Juszel úrat keressék meg fogják oldani hidd el.”
 • 23. fióka 2010. június 03. 23:44
  „És nem utolsó sorban köszönjük azon forumozók jókivánságait akik ha mással nem az írásaikkal erőt adnak még a bőnyi polgároknak jó érzés tényleg ,hogy nem pusztították ki az emberből az igaz együttérzést.Na most,hogy már megy ki az álom a szememből menek vissza azt kard ki kard ha meg nem bírjuk úgy sincs mese a természet nagyobb úr mindenkinél"csak sokan nem hiszik" feltesszük a kezünket azt jöjjön aminek jönnie kell a sorsát senki nem tudja elkerülni mi legalább megpróbáljuk.”
 • 22. fióka 2010. június 03. 23:27
  „Ja kedves Kisalföld a Béke út az egyik legmagasabb pontja a falunak már csak azt nem értem ha ott 1m víz volt akkor mi hogy vagyunk még itt az Alkotmány utcában????????és a vízügyeseknek lövésük sem volt mi van itt mert mi magyaráztuk el nekik is hol merre lehet még terelni a vizet a saját költségünkön mentünk fel repülővel és persze továbitottuk a képeket a vízügynek egy linkre feltöltve az adatokat,hogy elemezni tudják honnak a francból kapjuk a vizet mert hivatalosan repülőt igényelni a vízügynek "pedig szerződésük van"na már ez is röhej 2 napig tartott volna engedélyeztetni szóval emberek ami itt megy az vicc ezért fizeted az adódat a faluban kb1974 óta nem takarítottak árkot többször felszólítottuk őket,de persze mint amint lenni szokott a válasz nincs rá pénz.Tele van a <moderálva> már nem bírom aludnom kell csak annyit mondták az ismerősök mik mennek a médiában,hogy nem hagyhattam szó nélkül a nép akaratát.”
 • 21. fióka 2010. június 03. 23:04
  „Tisztelt kisalföld és szerkesztősége!
  Mélységessen felháborít és úgyhiszem beszélhetek a Bőnyiek nevében is amit a média csinál az emberek lekicsininyítése a média iránti fékhetetlen vágy a nézetség az eladott darabszám és persze leginkább a politika miatti félreveztés végett.Egyszerűen felháborító amiket írnak az igazságnak a közelében sincsenek a "riportereik"és az újságban közölt valóságal.Már ne haragudjanak,de hogy lehet olyan csinálni,hogy a tegnap kirendelt maximun 50 db katonatatanítványnak tituállni,hogy ők mentették meg Bőnyt hát elárulom a kedves olvasóknak az igazságot 3 napja nem aludtam szervezem a munkákat ha van 5 percem zsákot rakom mentem segítek ahol kell az emberek mint ahogy sok segítőkész ember Kapuvár ,Mosonmagyaróvár,Győrújbarát ,Gönyű,Győrasszonyfa,MAGYAR GÁRDA,a JOBBIK emberei és elnézést kérek ha a többi jólelkü segítőkész embere nem soroltam fel ők úgy is tudják és köszönöm a falu nevében is,de azt hogy kivonul a média és elzavarják azokat a polgárokat akik napok óta küzdenek kivezényelve a nehézgépeket és odaállítják a statiszták a honvédséget,hogy most akkor áljatok neki pakolni mert felveszi a tévé és azt adják le,hogy ők mentették meg Bőnyt ?undorodom már ha meglátok egy kamerást mert mást nem csinál mint a tényeket ferdítik az embereket bolondítják más oldalról állítják be,nem ártana a Kisalföldnek kicsit elgondolkodni kiket küldenek ki és miért állítják azt,h. a honvédség menti a falut félreértés ne essék hálásak vagyunk természetesen minden segítségnek,de nem állhatom meg szó nélkül annak a több száz embernek az önzetlen segítségét akik szó nélkül jöttek saját autóval barátokkal a nyakukon és segítettek a munkában adták a gépeket és jön egy nagyokos,hogy akkor mindenki jöjjön ki a vízből mert be menek helyettük a honvédek mert felvétel lessz.Hányingerem van van a médiától meg a 3 napi nem alvástól ,de kitartunk csak rohadtul nem szeretem az igazségtalanságot és utolsó sorban BÜSZKÉK vagyunk,Muraközi Lászlóra Bőny polgármesterére mert ennél jobb embert egy település sem kivánhatna magának függetlenül a sok okos nagyszájutól akik sajnos mindenhol minden hehelyzetben vannak sajnos.Ha kérdésük lenne Cseh Róbert meg fog találni.Szebb jövőt kitartunk!!!”
 • 20. Szoci 2010. június 03. 20:26
  „Állatmese szabadon La Fontaine után ! Bőny 2010

  CSak menj végig a falun ,és némely porta kerítését napbarnított 100kg disznók támasztják.
  Még arra sem kíváncsiak , hogy más az ő óljukat védik, hogy meglegyen a mindennapi moslék a tálban.
  A gátakon meg szorgos méhecskék, hordták egész nap a nektárt, és mi a hála?
  tőlük mindent elvesz a jó gazda,begyüjti a mézet és felkopik az álluk. HA meg megszólalnak és csípni sem akarnak, csak arra repülnek amerre tilos agyoncsapják őket.
  A disznók meg csak tömik a bendőjüket életük végéig.
  A sorsuk vége ugyanaz, csak az egyik nem dolgozok semmit, és a gazda eltartja eteti, nevelgeti, a másik meg.......”
 • 19. Dragó 2010. június 03. 19:54
  „SZÓLJATOK MÁR A BLAHÁN A PÁNSÍPOS INDIÁNOKNAK, HOGY ÁLLJANAK LE AZ ESŐTÁNCCAL, MERT EZ MÁR NEM VICCES!!! Vallásos vagyok de itt kettö isten van mert egy nem cseszik igy ki velünk:S KITARTÁS!!!!”
38 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hétvége képekben: bulikban és a Kisalföld Vágtán szórakoztunk - sok-sok fotó

Ha esetleg lemaradt volna a hétvége legnagyszerűbb eseményeiről, akkor nézze meg a kisalfold.hu-n a legjobb pillanatokat. Ha pedig szórakozott, akkor keresse meg magát fotóinkon! Tovább olvasom