Gyűjtse össze az érdekes cikekket a címek mellett lévő később elolvasom ikonokkal!

Győr-Moson-Sopron - kisalfold.hu

2015. 08. 29. szombat - Beatrix, Erna

Még több

Itt vagyok: Nyitólap > Győr hírei, győri hírek > Hömpölygő árvíz: nézze meg mennyire kritikus a helyzet Bőnyön videón

Hömpölygő árvíz: nézze meg mennyire kritikus a helyzet Bőnyön videón

A vízügyi szakemberek szerint a napokban az ideiglenes gátakba épített 70 ezer homokzsák segítségével sikerül megvédeni a lakosságot, mivel a vízszint várhatóan nem emelkedik tovább.

Szeghalmi Balázs - MTI - 2010.06.03. 08:02
Megosztás: Facebook Twitter E-mail


17.32 - Csütörtökön lassú apadásnak indult a Cuhai Bakony-ér Bőnynél. Az apadás várhatóan este is folytatódik, de a vízügyi szakemberek és a tűzoltók továbbra is a legveszélyeztettebb utcákban maradnak a biztonság kedvéért.

A homokzsákokat folyamatosan rakják a Béke, az Alkotmány és a Táncsics utcában.

11.52 - Videónkon megtekinthetik, mennyire kritikus a helyzet Bőnyön, milyen erős sodrása van a Cuhai Bakony-érnek, s milyen hatalmas tömegű víz veszélyezteti a helyiek otthonait.


Videó: Cseh Róbert.
  

10.30
- A következő öt órában tetőzik Bőnynél a Cuhai-Bakony-ér, de ha utánpótlást kap a megáradt patak, csak péntek reggel indulhat meg az apadás - közölte Janák Emil, az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője a gátnál az MTI-vel.

Közlése szerint a megyében Bőny van a legkritikusabb helyzetben, hiszen itt "az egész völgyben jön a víz", amit az is duzzaszt, hogy az ár visszanyomja a betorkolló patakokba a vizet, ami a település körüli szántókon keres magának utat.

A lakosság félelmét, aggodalmát váltotta ki, hogy - a gátra nehezedő nyomás enyhítése, a vízszint csökkentése érdekében - több ponton megnyitották a homokzsák-falat, a helyiek tiltakozása miatt "alkalmanként a védekezők biztonsága is veszélybe került" - mondta, hozzátéve, "a vészhelyzet kihirdetésével a falu megmenthető".

Így ugyanis katonai egységek kezdtek dolgozni a gátakon az este, ami kiszámíthatóbbá tette a védekezésben részt vevő erőt. A helyiek ugyanis délután, este nagy erőkkel vettek részt a védekezésben, hajnalra azonban elfáradtak, s alig maradt közülük valaki a gátakon.


Fotók: Bertleff András

9.20 - A csütörtök reggeli adatok szerint országosan 700-750 katona vesz részt az árvízi védekezésben - közölte a bőnyi gát mellett újságírókkal Hende Csaba honvédelmi miniszter, amikor megnézte a védekezési munkálatokat.

Elrendelték a legmagasabb fokú készenlétet, így szükség esetén a hadsereg készen áll arra, hogy minden eszközzel részt vegyen a védekezésben - közölte.

A tárcavezető azt mondta, mindenki biztos lehet abban, hogy a magyar katona oda megy, ahol baj van, és segít. Ezen a területen 12 órás váltásokban a 12. Arrabona légvédelmi rakétaezred 60-60 katonája rakja a 25-30 kilós zsákokat, hogy ne öntse el két hét után másodszor is a falut a Cuhai-Bakony-ér.

A honvédség alakulatai a legveszélyesebb pontokon és a legnehezebb feladatokban vesznek részt az árvízi védekezésben - jelentette ki a miniszter, a baranyai Sásdot, valamint a Borsod megyei Gesztely és Vizsoly településeket említve.

Kérdésre közölte: a katonák munkáját több mint száz géppel segítik. A kirendelés első üteme péntek estig tart, de szükség esetén meghosszabbítják azt.

Fotók: Cseh Róbert9.05 - Nem sokkal 9 óra előtt Hende Csaba távozott Bőnyből. 

8.55 - A Béke utcában az összes ház udvarán méteres víz áll. A házakat még ha sikerült is megvédeni, a pincékbe biztosan komoly mennyiségű víz jutott be.


Két helyen is tudatosan rést nyitottak a homokzsákok között a vízügyi szakemberek. Az egyik réssel az a cél, hogy a Cuhába visszavezessék a házak felől érkező vizet. A másik lyukat azért nyitották, hogy a vizet a lakóházak helyett a szántóföldekre vezessék.
8.15 - Hende Csaba honvédelmi miniszter megérkezett Bőnybe, Szakács Imre, a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés elnöke, Janák Emil, az ÉDUKÖVIZIG igazgatója és Muraközi László, Bőny polgármestere között megkezdődött az egyeztetés a bőnyi községházán.

A szerda délutáni kisebb-nagyobb gátszakadások után biztonságban van a település, a gátcsúszásokat sikerült megfékezni. Szerda este 50 katona érkezett Likócsról a faluba, ők is segítenek a védekezésben. Információink szerint csütörtökön újabb 70 katonát vetnek be Bőnyben, délelőtt pedig Hende Csaba honvédelmi miniszter is villámlátogatást tesz az árvíz sújtotta településen.

A faluban eddig 70 ezer homokzsákot építettek be az ideiglenes gátakba, a vízügyi szakemberek szerint ezek a homokzsákok képesek megvédeni a lakosságot, mivel a vízszint várhatóan tovább nem fog emelekedni.

Megosztás: Facebook Twitter E-mail

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

1234 következő >> végére >>> 38 hozzászólás
Moderálásra küldöm 38. nils 2012.07.24. 01:00

szennylap

Moderálásra küldöm 37. NÉTT 2012.07.23. 22:50

Szerkesztőség!
Amikor elolvastam a címet, az hasított belém, hogy már megint?! Azután megkönnyebbültem. Nem szép dolog egy kétéves cikket úgy ideállítani, mintha friss lenne a hír!

Moderálásra küldöm 36. lótusz 2010.06.05. 11:46

igen, szerintem az undorító mior 10 percre jön a miniszter és van képe zsákot fogni a fotó erejéig.ezenkívül becsülök mindenkit aki seített. de való igaz én este későn láttam a nem sok katonát mikor már a munka java megvolt.persze nekik is kösz, de a gárdisták önként, munkahely mellett voltak, sokan nem is a környékről.deláttam olyan lakókat kik nyugodtan cigiztek a házuk udvarán, míg nem messze meg veszlyben voltak utcaszomszédjai.na, a magyar gárda pl nem efféle emberekből áll.bátorság, becsület, büszkeség. és legyünk büszkék rájuk.megérdemlik azok a rossz szélsőségesek?????? akik talán cigányok házát is védik most borsodban.

Moderálásra küldöm 35. kormos30 2010.06.05. 11:30

Fényezzétek csak a katonákat! Aki ott volt tudja hogy a nagy katonák meg a honvédelmi miniszter is 10 percig pompáskodott ott amíg videó és fotó készült róluk! Ott vannak a civilek a "a rossz" GÁRDISTÁK önként és a tűzoltók már nagy rég óta!

Moderálásra küldöm 34. janika 2010.06.04. 20:35

Nem is csodálkoznak, ha visszaállítanák a kötelező sorkatonaságot legalább három évre. Most is milyen jól jönnének az ingyen katonák!Mert a haza védelmére mindig is alkalmatlanok voltak.

Moderálásra küldöm 33. moldvanszilvi 2010.06.04. 19:21

Nem akarok okoskodni nem ez a szándékom!!!!!!!!!!!
De a helyi lakosságot, a Polgárőröket azok vezetőit a Polgármestert aki Úgy intézkedett ahogyan kellett a kamionok Láncban hordták a Homokot az emberek pakolták a Nőket, mindenkit, aki ott volt azokat miért nem érdemlnek Köszönet????, nem tudom csak a Katonák voltak ott???Nem bántom Öket Köszönet nekik is de ha az emberek nem dolgoznak előtte annyit amennyit akkor a falu, Már Úszna. Nekem ez a véleményem Természetesen mindenkinek köszönet a segitségért!!!!!!!!!! Nagyon sajnálom a Bönyi lakosokat.

Moderálásra küldöm 32. egyelfogult 2010.06.04. 16:54

A katonák mellett, a megye tűzoltói( Győr, Mosonmagyaróvár,Kapuvár, Csorna) és a Katasztrófavédelem emberei is hetek óta részt vesznek a védekezésben, talán az ő munkájukat is meg kellene említeni ! Azt gondolom példaértékű a hozzáállásuk, köszönjük nekik is!!!!

Moderálásra küldöm 31. nightfall 2010.06.04. 10:19

lol ezér nincs az állománynak esővédő dzsekije mer ilyen "fontos" emberek felveszik a zakóra !
Ha katona,akkor viselje szabályosan, ha meg nem akkor VEGYE LE !
Ja hogy a honvédelmi miniszter az ? Az meg ne vegyen egyenruhát fel !
Egyébként dícséretes a katonák munkája !

Moderálásra küldöm 30. traboca 2010.06.04. 09:42

2 hete mikor volt az előző árvíz volt fent számlaszám,hogy hova lehet utalni.azt megtudná adni valaki??Mással nem tudunk segíteni mert utazunk el de pénzt utalnánk Bőnynek.Voltunk arra szerdán és katasztrófa ami ott van.Kitartást mindenkinek aki ott van a gátakon!

Moderálásra küldöm 29. lótusz 2010.06.04. 09:07

mi is egy este. szerdán tudtunk ott lenni. mert előtte munka este 8 ig volt a munkahelyen, másnap meg reggel 6 ra ismét munka. éjjel meg zsákrakás bőnyön. és tényleg borzasztó a média ferdítése. nem a katonák tehetnek róla igaz. rengeteg gárdistának köszönet.a kő marad.ha úgy van este 9 körül tudnánk csak menni munkahely miatt. vagy holnap valamikor. kell még ember??? valaki írjon mennyire van a dolog.


38 hozzászólás1234 következő >> végére >>>
Töltés, kérem várjon!
ˆaz oldal tetejéreˆ

hirdetés

Cikkajánló

bezár
asdasd
Kérem várjon, jelentkezését rögzítjük...