Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Hollywoodi filmben gitározhat

A Tom Sawyer kalandjaiból készülő legújabb amerikai film zenéjében Stummer Márton játéka hallható majd. A győri egyetemre járó fiatal nemrég egy olyan nemzetközi gitárversenyt nyert meg, amin pár éve még mestere győzött.

Mark Twain híres regényéből Tom Sawyer címmel újabb filmváltozat készül hollywoodi színészek szereplésével. 2013-ban kerül mozikba és a magyar Gulya Róbert írta 83 perces countryszerű zenéjét, aki felkérte Stummer Mártont, hogy bendzsó hangú gitáron játsszon benne.

Egy budapesti stúdióban már fel is vették a zenét, ami gyakran fog megszólalni a filmben. Így világszerte sokan hallhatják a győri fiatal játékát, aki úgy véli, ilyen lehetőséghez az juthat, aki ismertséget és ismeretségeket szerez versenyeken.

"Ahhoz, hogy koncertező művész legyen az ember, nem elég az iskola. Sok hasonló tudású zenész van, a versenyen lehet megmutatni, ha az előadó egy-egy dologban kitűnő" – állítja Márton.

Stummer Márton gitárzenével festi alá szavait. Fotó: Mészáros Mátyás
Stummer Márton gitárzenével festi alá szavait. Fotó: Mészáros Mátyás

Előnye, hogy több stílusban gyakorlott. Ennek köszönheti azt is, hogy idén megnyerte Drezdában a 3. European Guitar Awardot.

Az évtizedes múltú, rangos versenyt, amelyen 2006-ban korábbi tanára, Pusztai Antal győzött, a világhírű, győri származású, Bécsben élő gitárművész. Márton szintén nemrégiben Szerbiában a World Guitar Composer Competitionön második lett. Mindkét versenyen saját kompozícióit kellett játszania. Például a Preludio fogatot, amiben a barokk formát mai hangzásvilágra jellemző módon adta elő.

Tetszettek a zsűrinek a jazzörökzöldek átiratai, a balkáni népzene feldolgozása és a Pasztellek sorozat is, amit impresszionista stílusban szólaltat meg, így jobban összefolynak a hangok. "Nem hallgathatatlan a kortárs zene, a klasszikuson pedig érdemes változtatni, hogy több fülnek jólessen" – vallja a zenész.

Márton nyilatkozata közben gitárzenével aláfestette szavait, úgy érzi, beszélni is jobban tud, ha közben gondolataihoz illő dallamot improvizál. Pedig kiskorában a foci volt a hobbija, de azt 12 évesen hirtelen abbahagyta – a zene lett a mindene.

Először rockot és jazzt játszott, napi nyolc órát is gyakorolt. Aztán a zenei szakközépiskolában elkezdett klasszikus módon gitározni, zeneszerzést is tanult. Most a Széchenyi-egyetem zeneművészeti intézetének hallgatója és nyáron a győri Széchenyi tér éttermi teraszán hallhatjuk együttesével (www.martonstummer.com).

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Duna ˝nemzeti eszmei érték˝

A Kisalföld által indított országos népi kezdeményezés hatvannapos időtartama alatt, amit az… Tovább olvasom