Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 13°C | 20°C Még több cikk.

Hol található a magyar napváros? Győr a sereghajtók között, Sopron dobogón

Hat megyei település vesz részt azon a versenyen, ahol kiderül: melyik magyar városok, falvak járnak élen a napenergia hasznosításban. Csornán a Tesco is használ napkollektort.

Még néhány hét és ünnepélyes díjátadón kiderül, melyik magyar város, illetve falu jár élen a napenergia hasznosításában.

"A Napkorona Bajnokságban versenyző települések nem csak a magas presztízsértékű Napkorona díjat nyerhetik el, hanem közülük három az európai versengésben is jó eséllyel indulhat" - olvasható az alternatív energiaforrást népszerűsítő bajnokság hivatalos internetes oldalán.

A résztvevő települések három kategóriában indulhatnak - 5 000 lélek alatti települések, 5 000 fő és 50 000 fő közötti lakosú települések, 50 000 fő feletti lakosú települések -, s gyűjthetik a pontszámokat.


Van, ahol nagyban nyomják - elsősorban Nyugat-Európában.
Van, ahol nagyban nyomják - elsősorban Nyugat-Európában.


Mindhárom kategóriában három adat határozza meg a végső sorrendet: a településen található összes napkollektor felület, négyzetméterben számolva (első szám), a településen található összes napelem kapacitás, kWh-ban (második szám), az első két adatból képzett összpontszám, a lakosságszámhoz viszonyítva (harmadik szám).

A szabály bár elsőre bonyolultnak tűnhet, összességében egyszerű: a versenyben az a település nyer, amely területén a legmagasabb az egy főre eső napelem és napkollektor hasznosítás.

A számokba a céges, önkormányzati és lakossági adatok egyaránt beleszámítanak.

Most pedig nézzük, hogyan is állnak a megyei települések a három különböző bajnokságban.Megyei napvárosok nagyobb térképen való megjelenítéseAz 5000 főnél kisebb lélekszámú települések közül megyénkből Táplánypuszta és Pannonhalma nevére bukkantunk; igaz, utóbbi csak a sereghajtók között szerénykedik.

Táplánypuszta a Mentálhigiénés Otthon napkollektorainak köszönheti előkelő, 11. helyezését. A vetélkedőt Dötk, Nagypáli és Csitár-Nógrádgárdony vezeti a "legkisebbek" között.

A "középsúlyú" kategóriában megyénkből Győrújbarát az erős középmezőnyben tanyázik (családi házon elhelyezett napkollektorral gyűjtöttek 30 pontot), míg Csorna az utolsók között (tudták, hogy a csornai Tesco áruház is rendelkezik napkollektorral?).

Azt azért tegyük hozzá a korrektség jegyében, hogy ez a néhány megyei település ugyan nincs a legjobbak között, de legalább megmérettetik magukat. Ebből pedig az következik, hogy valamilyen szinten elindultak az alternatív energiák irányába.

Az 5 000 fő és 50 000 fő közötti lakosú települések versenyében valószínűleg Budaörs és Tapolca versenyfutásából kerül ki a győztes.

A "királykategóriában" - 50 000 fő feletti lakosú települések - Sopron 68 ponttal jelenleg a dobogó harmadik fokán áll. Néhány családi ház mellett a strand és a börtön rendelkezik nagyterületű napkollektorral.
Győr ugyanakkor némi meglepetésre csupán négy pontot "kapart" eddig össze az egyetemi napkollektorral, s ezzel épphogy elkerüli az utolsó három helyezettet.


Forrás: www.napkoronabajnoksag.hu
Forrás: www.napkoronabajnoksag.hu


A legnagyobbak között Óbuda és Pesterzsébet áll egyelőre a legelőkelőbb helyen.


Az Európai Napverseny oldalát ide kattintva tekinthetik meg!

 

Olvasóink írták

 • 14. fióka 2011. április 13. 08:28
  „Orbán Viktor elmondása szerint az alkotmányozási kérdőívek kitöltőinek nagy része is a termőföldek és vizek védelmét tartotta fontosnak. Hétfőn viszont a kormánypárti frakciók tagjaival együtt nemet mondott minderre.

  A Fidesz-KDNP frakció tegnap nemet mondott a hazai föld és vizek védelmére. Mint ismeretes, a Jobbik önálló módosító indítványt nyújtott be, ami a magyar termőföld- és ivóvízkincs megóvását alkotmányos garanciába foglalta volna. A javaslat lényege az volt, hogy természetes kincseink kizárólag állami, önkormányzati, vagy magyar természetes személy tulajdonát képezhetnék. A nemzeti párt - ismervén a kormányzó erők álságos magatartását a kérdésben - név szerinti szavazást kezdeményezett a módosítóról, amelyet a jobbikos honatyákon kívül kizárólag a ház négy független képviselője támogatott.

  És Te velünk vagy még?

  Az eset jól bizonyítja, a Fidesz" bort iszik és vizet prédikál" politikáját. Elég, ha Orbán Viktor március 28-ai napirend előtti felszólalását vesszük alapul. A miniszterelnök a nemzeti konzultáció, azaz az alkotmányozáshoz kapcsolódóan beérkező, 916 ezernél is több kérdőív kiértékelése után mondta, ezeket a mondatokat:

  "Tisztelt Ház! Jóformán nincs olyan, aki ne értene egyet azzal, hogy szükségünk van a nemzeti vagyon, azon belül is a termőföld és a vízkészlet alkotmányos védelmére. A magyarok minden eddiginél hangosabban és határozottabban megüzenték, hogy Magyarország nem eladó, a magyar föld és a magyar víz nem eladó, sem most, sem később.

  Azaz elismerte az alkotmányozáshoz kapcsolódóan kiküldött kérdőívre válaszolók jelentős része a termőföld és a hazai vizek védelmét is az alaptörvénybe szerette volna foglaltatni.

  Mint ismeretes, az erre vonatkozó kérdés a Nemzeti Konzultáció 2011. kérdőíven tizedikként, pontosan így szerepelt:

  Vannak, akik azt gondolják, hogy az új alkotmánynak védenie kell a nemzeti vagyont, különös tekintettel a termőföldet és a vízkészletet. Mások ezt nem tartják fontosnak. Ön mit gondol?

  Válaszlehetőségek:

  a) Az új magyar alkotmány helyezze védelem alá a nemzeti vagyont.

  b) Az új alkotmány ne helyezze védelem alá a nemzeti vagyont.

  c) Nem tudom megítélni a kérdést.

  Most akkor hova kell figyelni?

  Még aznap Orbán Viktor a Magyar Televízió Este című műsorában szintén megerősítette a termőföld és vízvédelem jelentőségével összefüggésben, a parlamentben is elmondott álláspontját, sőt jelezte, hogy ebben az ügyben nem az Unió a fontos, hanem Magyarország.

  A hirado.hu így idézi a miniszterelnök szavait:

  "A kormányfő szólt arról is, hogy az alaptörvény a föld, a víz és az erdő esetében is a tulajdonjogi, illetve a természeti védelmet is tartalmazza majd. Elmondta, hogy az ivóvíz feletti rendelkezés joga szerencsétlenül alakult az országban, ezért a szabályokat átláthatóvá kell tenni, és egyértelműsíteni kell, hogy az ellenőrzés az állam joga.

  A termőfölddel kapcsolatban hangsúlyozta: nem Brüsszelre kell figyelni, mert több európai országban - például Ausztriában és Franciaországban is - számos jogi technika van arra, hogy a helyi gazdák megtartsák a földet."

  Ehhez képest a tegnapi név szerinti szavazás után a Fidesz képviselőcsoportjának vezetője, Lázár János arra hivatkozott, hogy azért nem támogatták a módosító javaslatot, mert a termőföldek és vizek védelme uniós normákat sértene.

  Kérdés, hogyha ezzel ennyire tisztában voltak, akkor miért került rá a föld- és vízvédelemről szóló kérdés a Nemzeti Konzultáció kérdőívére? Orbán Viktor, pedig miért tett többször is hitet amellett, hogy ez a passzus bekerül az alaptörvénybe.

  A Fidesz és a KDNP saját szavazóit és a Nemzeti Konzultációban résztvevőket is átverte. Ismét nemzetinek mutatva magát árult el egy létfontosságú ügyet. A termőföldnek és a víznek az Unió és a Magyar Tudományos Akadémia felmérései szerint is rövidesen az olajjal és az arannyal vetekedő értéke lehet. Hazánknak kevés lehetősége közül e kettő jelenthetne a jövőben kitörési pontot. Ehhez viszont a kétharmados nemzeti együttműködőknek igennel kellett volna voksolniuk. Nem tették, ezzel viszont ismét bizonyították, hogy mennyit ér a kormánypártok és a miniszterelnök szava.”
 • 13. ortadon 2011. április 12. 22:22
  „bojtár! idestova 3 éve abból élek, hogy állami támogatáshoz juttatok embereket! aki akar tenni valamit magáért, annak tudok segíteni...”
 • 12. bojtár 2011. április 12. 21:09
  „11. ortadon 2011.04.12. 18:08
  felejcsd el az állami támogatást egy kétkezű embernek ezek soha nem fognak adni írhtasz te levelet a a királynak is jelen esetben ennek a bohóc viktornak is.”
 • 11. ortadon 2011. április 12. 18:08
  „Lakáscélú megtakarítással az önerő 30%-át állami támogatásként ki lehet aknázni, ha az állam ír is ki ilyen pályázatot, akkor is érdemes kihasználni, így lényegesen hamarabb megtérül. Ha nem lesz rá pályázat, akkor "Magad uram, ha..." ott is jó az 1/3-ad segítség!!!
  Kis matek: Ha 2M a beruházás várható költsége és lesz hozzá pályázat, akkor az mennyibe kerül a megrendelőnek?
  Kis matek2: Ha nem lesz pályázat, akkor mennyibe kerül?
  Holnap megírom a megoldásokat!”
 • 10. stuksza 2011. április 12. 17:02
  „oPTiKA
  A panelházak tetejére elhelyezett napkollektorok akár ingyen képesek biztosítani a hőt a HMV-hez. A napelemek biztosítják a szellőzőmotorok és lépcsőházi világítás számára az áramot. Sajnos a beruházás még egyenlőre drága, a megtérülése hosszú, de már vannak rá példák Győrben. (Kisalföld, Napelemekkel spórolnak). A családi házak esetében a megtérülés még hosszabb időt vesz igénybe, ezért kellene gondolkodni a társasházi lakások lapostetőinek ilyen hasznosításán.”
 • 9. fióka 2011. április 12. 13:21
  „ide szántam bocs:7. Joco124 2011.04.12. 12:32”
 • 8. fióka 2011. április 12. 13:20
  „Joco124 2011.04.12. 12:32 --->most ezt tényleg komolyan kérdezed?”
 • 7. Joco124 2011. április 12. 12:32
  „Hogy hogy ilyen politkusok mellett?”
 • 6. fióka 2011. április 12. 11:42
  „most építetem én is ,hogy rohadna meg milyen drága ,pléne ha minőségi anyagokkal dolgozol,de mindegy ilyen energia árak melett,de legfőképp ilyen politkusok melett gyorsabban megtérül mint azt sokan gondolnák a következő projektem pedig leszakadni az eon-tól lessz.”
 • 5. thermál 2011. április 12. 11:21
  „( Joco124)
  A napelem és a napkollektor gyártása, a felszereléséhez szükséges anyagok, áramátalakítók, mérők, vezetékek, tartók, sőt a tervezés, engedélyeztetés, sok kis , vagy nagyobb vállalkozásnak adna munkát. Fontos azonban hozzá tenni, hogy egy családiházas beruházás 10-13 év alatt térül meg a jelenlegi árakon számolva. Ezért kell az államnak segítenie az alternativ energiák elterjedését. Fontos, hogy a fentieket nálunk is világszínvonalon gyártják!”
 • 4. Joco124 2011. április 12. 10:35
  „Csak úgy kíváncsiságból ezzel kinek biztosítanak munka helyet?”
 • 3. thermál 2011. április 12. 10:09
  „A cikkben vázolt vetélkedő egyáltalán nem izgatott fel, annál inkább az, hogy még mindíg nem írták ki, a családi házakra , az alternatív energia felhasználást segítő pályázatot. Lehet, hogy egyáltalán nem lesz?”
 • 2. oPTiKa 2011. április 12. 08:57
  „Györött napkollektort helyett mélygarázst kell építeni, abból hamarabb jön a pénz a döntéshozók zsebébe...

  A mezöre telepített napkollektor viszont elsöre nem tünik valami okos ötletnek... (Sivatagba még elmenne, de termékeny földön??)”
 • 1. urbaniastapista 2011. április 12. 08:16
  „GyőrHő édesebb mint a napfény íze.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fejjel lefelé esett a formázógépbe Győrben - meghalt

A rendőrség azt vizsgálja, hogy terhel-e valakit felelősség - ha igen, kit - a szerencsétlenségért,… Tovább olvasom