Kisalföld logö

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -3°C | 5°C Még több cikk.

Hímzett szív a kokárdán

Korabeli levelek, nyomtatványok, dokumentumok, osztrák és magyar viseletek, fegyverek őrzik az 1848-as szabadságharc emlékét Németh Alajos magángyűjtő relikviái között. Sokukhoz legendák, érdekes történetek is fűződnek.

– 12 éves koromban kezdtem el gyűjtögetni. Az első talált tárgyam az óvári várnál egy ezerhatszázas évekből való kovás pisztoly darabja volt – meséli Németh Alajos, akinek gyerekkori érdeklődése máig is megmaradt. A nevelőtanárként dolgozó férfi a helytörténeti kutatásokba, régészetbe is mélyebben „beleásta" magát. 

A honvéd százados Kossuth futára volt

A mosonmagyaróvári Múzeumbarátok Egyesülete vezetőjeként a Hansági Múzeummal együttműködve helytörténeti gyűjteményét többször bemutatta már a nagyközönség előtt. Így 1848–49, az I. világháború, Trianon, vagy a doni csata témaköreiben. A magángyűjtő negyven éve foglalkozik Moson megye tárgyi emlékeinek feltárásával, gyűjtésével. Régebben főként a különféle fegyverek iránt érdeklődött, ám a hetvenes években áttért a helytörténet kutatására. A lokálpatriotizmust, mint meséli, Husz János helytörténeti írásai ébresztették fel benne.

Több évtizede járja a terepet: Mosonmagyaróvárt és térségét, de főként Kimle minden négyzetkilométerét ismeri. A családi hagyományok is segítséget nyújtanak kutatásaiban: a família a XVI. századtól jegyzi magát Óvár történetében. Különösen kötődik az 1848-as forradalom helyi eseményeihez: egyik leszármazottja, Steindl honvéd százados Kossuth futára volt, így büszkén őrzi gyűjteményében őse díszszablyáját, egyenruháját, pisztolyát, de leveleit, iratait is. A hagyatékban őrzött korabeli kokárdára egy gyerekkéz hímzett egy szívet.

A gyűjtemény része korabeli nyomtatvány Petőfi verséről, lőportartók és kard is.

Fegyvereket rejtő föld

– Követtem a mosoni csata leírását, és így három helyszínét tudtam behatárolni. Az egyik ilyen a Lajta-csatorna jobb partján a Fehér híd és a Kühne-gyár közti terület, ahol például egy lovassági pisztolyra találtam. A Fehér híd és az autópálya-felüljáró közti szakaszon is lehetett egy összecsapás, akárcsak Levél–Mosonmagyaróvár határában, ahonnan rengeteg puska- és pisztolymaradvány került elő – avatott be a helyi kutatásokba.

A szabadságharc idején a magyar nemzetőrök, a polgárság és a reguláris hadsereg más-más fegyvert használt. A nemzetőrök mezőgazdasági szerszámokkal (kaszával, villával) indultak harcba. A polgárság körében akkoriban már kialakultak a lövészegyletek, így részben vadász-, részben céllövő fegyverekkel rendelkeztek. Jellemzően kovás vagy gyutacsos, lakatszerkezetes tárgyakat használtak. A magyar reguláris hadsereg tagjai ugyanazt alkalmazták a harcban, mint osztrák ellenfeleik. Sokszor még az egyenruha sem tért el, legfeljebb csak egy piros-fehér-zöld karszalaggal különböztették meg egymást.

Kiváló állapotban maradt meg az az 1848-ban nyomott érme is, melyen Kossuth és Bem arcképe látható.


Padláson málló emlékek

Az osztrák oldalról jóval több tárgy őrzi a csaták emlékét: többek közt az osztrák parancsnokok tollából származó kiáltványok, melyek által a magyarságot akarták elrettenteni a harctól. Egy ház padlásáról került elő egy teljes lovassági vasas vértezet. Érdekessége, hogy a hátoldalát átfúrta egy pisztolygolyó. Lehet, így hunyt el viselője.

Templompadláson találtak rá egy egyenruhacsomagra: néhánynak az anyaga szétmállott, viszont sikerült megmenteni a leletből egy huszáregyenruhát és egy osztrák frakkot. Egy ausztriai aukción Moson megyéhez kapcsolódó rendőrségi és bírósági levelek bukkantak fel. Kiváló állapotban maradt meg az az 1849-ben nyomott érme is, melyen Kossuth és Bem arcképe látható.

– A ’48-as tárgyakat annyira magaméinak érzem, hogy szinte képesek visszaröpíteni abba a korba, át tudom érezni annak hangulatát. Sok tárgyhoz igazi legendák fűződnek, soknak ismerem a történetét. Őrzöm az apáktól, nagyapáktól hallott 1848-as anekdotákat – fogalmazott az eleven múlthoz való kapcsolatáról Németh Alajos.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Soproni véradók, győri csaták, hansági mocsári gerillák

Hermann Róbert történésszel, a 1848–1849-es korszak egyik legismertebb kutatójával Győr,… Tovább olvasom