Kisalföld logö

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 12°C | 23°C Még több cikk.

Hiányszakmák a színpadon

Varázslattal valószínűleg nem oldható meg, hogy a hiányszakmák tanulására hirtelen sok diák jelentkezzen, de Jordán Tamás társulata ezt kísérli meg egy színházi előadás keretében.

Szakmák színháza címmel két nap alatt – hétfőn és kedden – öt előadást tart a szombathelyi Weöres Sándor Színház a győri PÁGISZ ÁMK-ban. Így csaknem ezerötszáz győri és városkörnyéki általános iskolás, felső tagozatos láthatja: mitől vonzók azok a foglalkozások, amelyekben jelentős a szakemberhiány és a felmérések szerint a jövőben sem remélhető, hogy elegendő lesz a felvételre jelentkezők száma.

˝Nincs hülye gyerek, csak tanácstalan˝ – hangzik el a darab elején, amelyben Merlin felesége madárijesztőt akar. Ezért a varázslóhoz pálya-választási tanácsért érkező diákkal elkészíttetik a célra alkalmas robotot. Ez alkalmat szül a géplakatos, az épületasztalos, a műszerész, az ápoló és a szabó munkájának bemutatására, amit a színészi játék mellett a filmbejátszások és sok humoros fordulat tesz élvezhetővé.

Jordán Tamás és színésztársai azt mutatták be, mi a vonzó a géplakatos, az épületasztalos, a műszerész, az ápoló és a szabó munkájában. Fotó: B. A.
Jordán Tamás és színésztársai azt mutatták be, mi a vonzó a géplakatos, az épületasztalos, a műszerész, az ápoló és a szabó munkájában. Fotó: B. A.

Jordán Tamás, a szombathelyi színház igazgatója – aki Merlint játssza és a darab rendezője – úgy véli, senki nem szereti, ha tanmeseszerűen az okosító mondanivalót úgy csomagolják be, hogy ˝kilóg a lóláb˝. De társulata előadásában szerinte ez nem érezhető és a gyerekek valóban sokat nevettek az előadás alatt, végig élvezettel figyelték. Az viszont nem mérhető, hogy emiatt mennyien tanulnak majd közülük hiányszakmákat, de az biztos, hogy a diákok keveset tudnak azokról és apró hatások alapján döntenek.

A pályaválasztás Jordán szerint fontos kérdés, társulata pedig arra vállalkozott, hogy a saját nyelvezetével reagál a társadalom kérdéseire, bár ez nem a megszokott szerepe a színháznak.

A győrzámolyi iskolából hetedikesekkel érkező pedagógus, Andorka Andrásné úgy véli: kellőképp szórakoztató formában mutatta be a szakmákat az előadás, de inkább csak azoknak adhat ötleteket, akiknek egyáltalán nincs elképzelésük a pályaválasztásról. Fazekas Barbara például valószínűleg építész lesz, de azt leszűrte tanulságul, hogy mielőtt végleg dönt, többet megtud erről a foglalkozásról. Nyeste Róbert számítástechnikával akar foglalkozni és a látottak meggyőzték arról, hogy arra szinte minden szakmában szükség van. Döntésénél azt is figyelembe veszi majd, ami a hiányszakmák mellett szól, hogy biztos állást, jó keresetet jelentenek.


Csaknem 1500 győri és városkörnyéki általános iskolás, láthatta az előadáson: mitől vonzók azok a foglalkozások, amelyekben jelentős a szakemberhiány. 

Olvasóink írták

 • 1. szocdem 2010. május 11. 12:11
  „Biztos jó darab...
  Mint Kádár alatt volt az a kemence kőmüvesekről szóló...(senki sem lett tőle kemencekőmüves)

  No meg a hatás is frenetikus lehet:

  - a gyerek hazamegy, és megmondja az újgazdag apjánka, hogy Ő bizony ápoló lesz, mert az oylan nemes dolog.. A fater meg vagy gutaütést kap, vagy néhány sztárügyvéddel beperli az iskolát hogy ilyen programokra viszi a gyereket, esetleg belép az MDF-be, hogy véletlenül se kelljen emlékeznie a proli vagy jobbágy őseire..
  Kis társadalmi paranoia ez, mostmár nem csak politikailag és gazdaságilag, hanem kulturálisan is..”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Százéves a gyárvárosi iskola

Száz év egy ember életében is különleges, egy iskola évszázadnyi élete pedig sok ezer tanítvány… Tovább olvasom