Kisalföld logö

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 11°C | 21°C Még több cikk.

Hiányszakma-ösztöndíj

Februártól 10 ezer forint tanulmányi ösztöndíjat kap havonta az a több mint 1900 szakiskolai diák, aki a hiányszakmák valamelyikét tanulja Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megyében.

Mondta mindezt a Regionális Fejlesztési és Képzési Bizottság titkára.

Varga G. Károlyné tájékoztatása szerint a bizottság a munkaügyi központ felmérése alapján határozta meg azt a tíz szakképesítést, amelyre a régió gazdasága igényt tart. Eszerint a szerkezetlakatos-, ács-állványozó, szerszámkészítő-, gépi forgácsoló, szakács-, szabó-, szociális gondozó, továbbá a hegesztő-, a kőművesszakmát tanulók részesülnek ösztöndíjban. Ugyancsak hiányszakmának minősül a régióban az agrárgazdasági, s az e körbe tartozó erdészeti, kertészeti és mezőgazdasági gépszerelő, gépjavító szakma, így az e területen tanuló diákok is kapnak ösztöndíjat.


A tanulmányi ösztöndíj mértéke az első félévben egységesen 10 ezer forint, a későbbiekben tanulmányi eredménytől függően akár 30 ezer forint is lehet havonta.

Az ösztöndíj forrása a Munkaerő-piaci Alap képzési alaprésze, a pénzt az oktatási intézmény folyósítja. Az érintett diákoknak bankszámlát kell nyitniuk, az ösztöndíjat oda utalják – mondta a titkár.

A szakiskolai tanulmányi ösztöndíj bevezetésétől azt várják, hogy fokozza a hiányszakmák iránti érdeklődést a továbbtanulás előtt álló nyolcadik osztályosok körében.

Olvasóink írták

  • 2. knifemaster 2010. január 27. 10:40
    „A szerszámkészítő nem hiányszakma,mert ha az lenne akkor már megint akként dolgoznék:))”
  • 1. hercsega 2010. január 25. 11:20
    „Maga a kezdeményezés jó, csak ott rontották el, hogy az a szegény pályaválasztó gyermek, tényleg azért választja az egyik hiányszakmát, mert szeretne ösztöndíjat kapni, és természetesen szeptembertől meg is kapja, kb decemberig, mert a következő években már nem jelzik hiányszakmának az általa választottat, így bent ragad az ominózus szakmában, ösztöndíjat pedig többet nem kap. csak ha valamelyik évben talán újra hiányszakma lesz...
    2009ben a villanyszerelő szakma hiányszakma volt, idén már nem az, így akik azt választották, kemény 4 hónap ösztöndíjjal gazdagabbak lettek, meg egy felesleges bankszámlával, amire több pénz nem érkezik, csak a számlavezetési díj, de az is mínuszban...
    Így már nem biztos hogy az az ösztöndíj tényleg ösztönző.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Autós üldözés Győrig: összetört az ukrán csempész Audija

Az M1-es autópályán ellenőrizni akartak a pénzügyörök egy Audit, de az ukrán állampolgár nem állt meg. Tovább olvasom