Kisalföld logö

2017. 04. 24. hétfő - György 3°C | 15°C Még több cikk.

Hétvégi szökőkút, félreverő óraharang

Győr jelképe a zenélő városházi toronyóra, a megyeháza, illetve a révfalui híd előtti szökőkút. Csakhogy egyik sem működik úgy, ahogy korábban: a toronyórába villám csapott, a szökőkúton spórolnak, azért üzemel csak hétvégenként.
Múltidézőnek csak egy archív felvétel maradt, ma a szökőkút nem működik
A vendégeknek turisztikai látványosság, a győrieknek a mindennapok része (volt) a két belvárosi szökőkút és a zenélő városházi toronyóra. Egyik sem működik úgy, hogy eddig megszoktuk. Kezdjük az utóbbival: a toronyóra tegnap elütötte a delet – kétszer egymás után. Másodszorra már nem kellett volna, akkor épp a zeneszó kezdte volna az első hangokat, de ez elmaradt. Mint kiderült, valószínűleg villámcsapás rontotta el a szerkezetet irányító szoftvert, ez okozott zavart most, s vélhetően korábban is. Hogy máskor egyébként mikor volt hasonló zavar, senki nem tudja megmondani. Egyszer-kétszer nekünk már feltűnt. Ami biztos: a Kisalföld érdeklődése után Pécsről hívták a szerelőket Győrbe, akik megjavítják a szerkezetet.

A szökőkutakkal más a helyzet. A megyeháza előtti látványosság ebben az évben csak péntektől vasárnapig működik. Hivatalosan azért, mert a városüzemeltetési tervben így szerepel; magyarán azért, mert ezzel spórolni tudnak a költségeken. A szökőkút üzemeltetése több millió forintba kerül évente, így viszont nyilvánvalóan kevesebbe. „Úgy számoltunk, hogy amikor több a járókelő és a vendég a városban, akkor mindenképpen működni fog a szökőkút. Így történt eddig, s ezután is így fog, nagyjából október végéig" – mondta az üzemeltető. Más kérdés, hogy a lassan véget érő turistaszezonban nem csak a hétvégeken voltak vendégek a megyeszékhelyen...

A másik szökőkút, amely talán a leglátványosabb volt az eddig felsorolt győri jelképek közül, a révfalui híddal szemben, a Mosoni-Duna és Rába találkozásánál „épült". A vízi szökőkút már tavaly sem működött, a vízállás ugyanis alacsony volt ehhez. A helyzet idén sem változott semmit, az indoklás is ugyanez, illetve még annyi: a több millió forintba kerülő szivattyúk nagyon hamar tönkremennének attól, hogy víz helyett iszap kerül a szerkezetbe. Ezért nem is próbálkoznak ezzel. Kotorni kellene a folyószakaszon, de ezt évekkel ezelőtt csak egyszer végezték el – az 1999-es maratoni kajak-kenu világbajnokság előtt –, azóta se senki. A szökőkút helyén pedig feltöltődött a meder.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jelentés az azbesztes alagsorokból

„ Alagsori jelentés – Tisztelt Azbeszttel Sújtott Lakó!” Sokatmondóan így kezdődik… Tovább olvasom