Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 8°C Még több cikk.

Helyreállítják a Nagy-Pándzsa vízlevezető képességét

Növekszik az árvízi biztonság és javul a vízminőség a Nagy-Pándzsa vízlevezető képességének helyreállítása nyomán. Az 1 milliárd 37 millió forint uniós támogatással zajló projekt célja, hogy a patak avízgyűjtő területén összegyűlt csapadékvizet levezesse anélkül, hogy kiöntene.

Az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) keretében nyerte a vissza nem térítendő támogatást - mondta Szilbekné Molnár Katalin, az igazgatóság osztályvezetője szerdán az MTI-nek.

A projekt Győrt és rajta kívül kilenc térségi települést, köztük Pért, Mezőőrsöt, Pannonhalmát, Ravazdot érinti közvetlenül. A már elkészült meder rekonstrukciós munkák első eredménye, hogy a Nagy-Pándzsa és a Vezseny-ér képes volt az ez évi árvizet kártétel nélkül levezetni. A mederkotrás, az iszapolás lehetővé tette a bel-, és külterületeken összegyűjtött csapadékvizek befogadását -közölte a szakember. A partrendezéseknél most állítják helyre a kimosódásokat, a rézsű suvadásokat, amelyek azért keletkeztek, mert a rézsűt biztosító növényzet telepítése az árvíz miatt elhúzódott - tette hozzá az osztályvezető.

A vízszintszabályozó, vízkormányzó műtárgyak felújítása, illetve egyes szakaszokon a mederburkolat építése,más részeken a töltések magassági hiányainak pótlása előreláthatóan 2011 első félévében fejeződik be.
A beruházás a szakemberek szerint jótékony hatással lesz a vizek növény-és állatvilágára, és a halastavak biztonságos vízpótlását is megteremti.

Olvasóink írták

  • 2. clin 2010. augusztus 05. 09:13
    „Vajon a Cuhai-Bakony-Ér vízelvezető képességét mikor fogják megoldani? Arra lesz pénz, mert ha jól emlékszem nem is olyan régen elöntötte több száz család házát, meg egy kissé alámosta az M1-es autópályát is! A medren végighaladva tisztán látszik, hogy tele van hordalékkal és a mederből több helyen fák nőttek ki!”
  • 1. Túrabakancs 2010. augusztus 04. 21:05
    „A nagy vízhozamok miatt a Pándzsa patak újra erősen iszapos
    lett, csökkentve a meder-part magasságát. Ez látható is a Pápai
    úti /Family center melletti/ szakaszon.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Európai színvonal a térség gyermekeinek

Ütemesen zajlik a gönyűi Kék Duna Óvoda teljes körű felújítása és átépítése. A mikrotérségi óvodaközpontot augusztus végén adják át. Tovább olvasom