Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Havasinét újrajelölte Sólyom

Győr–Magyarország - Ismét vállalja a köztársasági elnök jelölését Havasiné Orbán Mária. A Győri Ítélőtábla elnöke erről már korábban is nyilatkozott a Kisalföldnek, tegnap viszont annak kapcsán kérdeztük őt, hogy az államfő levélben tájékoztatta az Országgyűlés elnökét az ismételt jelölésről.

A Győri Ítélőtábla elnökének főbírói kinevezését 203 igen, 152 nem és 9 érvénytelen szavazat mellett, titkos szavazással nem támogatta december 7-én a parlament. Sólyom László a sikertelen, titkos szavazás után rögtönzött sajtótájékoztatót tartott, és kemény szavakkal bírálta a döntést, valamint az MSZP elutasító érveit. Ugyanakkor bejelentette, hogy ismét Havasiné Orbán Máriát jelöli. A tábla elnöke ekkor csak a Kisalföldnek nyilatkozott: leszögezte, hogy vállalja és megtisztelőnek érzi a jelölést, esélyeit pedig továbbra sem latolgatja.

Az államfő kedden újra megtette lépését, Havasiné pedig a Kisalföldnek így kommentálta ezt:
– Az elnök úr arról tájékoztatott az első jelölésemkor, hogy változásokat szeretne az igazságszolgáltatásban. Ezzel a törekvésével tökéletesen azonosulni tudok, s ha ő az én személyemben lát garanciát a változásokra, akkor természetes, hogy másodszor is vállalom a jelölést – mondta el tegnap lapunknak a Győri Ítélőtábla elnöke. Azt már tudhattuk, hogy Havasiné diplomatikus, ha a várható esélyeiről kérdezzük, most sem nyilatkozott másképp: „Őszintén mondom, nem latolgatom őket." Ugyanígy nem bocsátkozott jóslatokba azzal kapcsolatban sem, hogy hasonló döntés esetén hányszor lehet presztízsveszteség nélkül indulni a Legfelsőbb Bíróság elnöki posztjáért. „Egyelőre nincs szó meddigről, második jelölésről van csupán szó, ezért én is csak ebben a tárgykörben tudok nyilatkozni" – felelte a bírónő.

Havasiné megválasztása ellen a szocialista frakció egyik kifogása az volt, hogy nem tud angolul, ezzel kapcsolatban némi iróniával azt felelte: „Az elmúlt egy hónapban nem sikerült megtanulnom." Ugyanakkor németül társalgási szinten beszél, kapcsolatépítő munkáját a német és osztrák bíróságokkal a Kisalföld is nyomon követte az elmúlt 17 évben.

– Erről az önéletrajzomban szó esik, mint ahogy arról a magas rangú kitüntetésről is, amit az osztrák és a magyar igazságszolgáltatás kapcsolatának kiépítéséért kaptam.

Ehhez sem kellett anyanyelvi szinten beszélnem németül, a hivatalos társalgásban a tolmács, a magánbeszélgetések során a saját nyelvtudásom segített – mondta a főbírójelölt.

A Kisalföld úgy tudja, nincs szükség azoknak a jelöltmeghallgatásoknak a megismétlésére, amelyeken a szavazás előtt Havasiné már „átesett". Ez logikus is, hiszen sem a jelölt, sem az Országos Igazságszolgáltatási Tanács nem változott, márpedig az OIT, ha szorosan is, de támogatta őt. Ugyanígy nem kell megelőznie a szavazást az alkotmányügyi és az emberjogi bizottság kérdésössztüzének, hiszen a november végén készült jegyzőkönyvek már az interneten, a www.parlament.hu című honlapon is megtalálhatók.

Havasiné egyébként továbbra is a Győri ítélőtábla elnöke és vezetői feladatai mellett maga is rendszeresen ítélkezik. Mint nyilatkozta: a keze között lévő polgári pereket már szeptemberig kitűzte.

Olvasóink írták

 • 4. matriné 2009. január 22. 06:44
  „No, végre egy bírósági alkalmazott is megszólal és azt állítja hogy ismeri a jelöltet! Hát nem jól ismeri kedves " albatrosz"!
  De még nem késő megismerni, ha igazán akarja! Csupán kérdezni kell tőle! Meg kell kérdeznie, hogy milyen érzés valótlan, hamis adatokra alapozni az Ítéleteket? Ő biztosan emlékszik rá sőt sosem fogja elfelejteni! Persze, ha megkérdezi arra számítson ,hogy elhajtja melegebb éghajlatra! Félni pedig csak azok félnek tőle akik a "talár" szennyeseit takargatják no meg, akik beszennyezték!”
 • 3. Goldmund 2009. január 21. 23:51
  „A helyében én biztos nem vállalnám másodszor.
  Elsőre tisztes vereséget szenvedett. Másodszorra már blamázs lesz. Hisz az sejthető, hogy kb. ugyanaz az eredmény lesz most is.”
 • 2. albatrosz 2009. január 21. 23:35
  „Mielőtt,kedves honanyáink, és honatyáink nem fogadják el Havasiné Orbán Máriát Legfőbb Birónak,gondolkodjanak! Én birósági-fogalmazó korából ismerem! Azon kevés birák egyike,aki minden ügyében korrektül járt,és jár el! Ha ma valaki alkalmas a legfőbb birói tisztségre akkor Ő az! Vagy talán egyesek "félnek" tőle? Hátféljenek is!”
 • 1. thurvj97 2009. január 21. 20:44
  „Amennyi esze van,nem meglepő!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Négyfős rendőri stáb keresi Eva Rhodest

Győr - Négyfős rendőri stáb alakult a győri rendőrkapitányságon Eva Rhodes felkutatására. A bőnyi… Tovább olvasom