Kisalföld logö

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 10°C | 17°C Még több cikk.

Hatalmasra duzzadt tavak szerte a megyében - fotókkal

Május végén 3675 hektár területet, míg most már több mint 6900 hektár területet borít belvíz megyénkben. A kár minden bizonnyal több száz millió forintos.

"Megyénkben a lehullott nagy mennyiségű csapadék hatására a talajok telítetté váltak. A belvízelvezető csatornák 80-100 százalékos teltséggel vezetik le a belvizet.

Május vége óta folyamatos a belvízvédekezés szinte a megye teljes síkvidéki területén" – kezdte a kisalfold.hu-nak Janák Emil, Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság igazgatója, központi védelemvezető.

"A legtöbb belvízzel borított terület a Hanságban található, itt jelentős nagyságú erdőterület is víz alatt áll"

"A megyében a belvízzel elöntött területek nagysága jelenleg több mint 6900 hektár, ebből több mint 1500 hektár vetés és szántó terület.


Megyénk jelentős részében van érvényben belvízvédelmi készültség. Forrás: Édukövizig.hu.
Megyénk jelentős részében van érvényben belvízvédelmi készültség. Forrás: Édukövizig.hu.


Ide kattintva tekinthetik meg térképen az aktuális belvízvédelmi helyzetet, míg ide klikkelve a szakaszok szerint elrendelt készültségi fokokat megyénkben.


A legtöbb belvízzel borított terület a Hanságban található, itt jelentős nagyságú erdőterület is víz alatt áll.

Igazgatóságunknál folyamatos az ügyeleti szolgálat ellátása és az elöntött területek felmérése, zsilipkezelések, vízmérce olvasások, uszadékszedés és elszállítás az érintett területeken" – folytatta Janák Emil.

A legóvatosabb becslések szerint is több száz millió forintos a kár

Csak viszonyításképp: május végén még "csak" 3675 hektár területet borított belvíz megyénkben.

A kárfelmérés még el sem kezdődhetett, de azt minden túlzás nélkül lehet állítani, hogy a legideálisabb esetben is több száz millió forintot tesz majd ki a kár.

Mielőtt folytatnánk a szomorú tények sorolását, említsük meg, hogy a kisalfold.hu munkatársai csak a győrsági út mellett – Töltéstavától Pázmándfaluig – közel 30 óriásira nőtt tavat láttak a termőföldeken.


Belvíz: hatalmasra nőtt tavak a győrsági út mellett.

Pedig mint látni fogják, ezen a térségen jelenleg nincs is érvényben készültségi fokozat.

Hol, melyik szakaszon milyen készültség van érvényben?

Ellenben a Duna menti (Rajkától Vénekig) belvízvédelmi szakaszon I. fokú a készültség, a Mosoni-Duna (Alsó-Szigetköz) menti belvízvédelmi szakaszon II. fokú készültség van érvényben.

A győrzámolyi, a szavai és a bácsai szivattyútelepek nappali és éjszakai üzemmódban működnek. A belvízlevezető képesség javítása érdekében mederkaszálási feladatokat hajtottak végre a szakemberek a révfalui és az örömkőlaposi csatornán.

A Rába-alsó belvízvédelmi szakaszon II. fokú a készültség, a bodonhelyi szivattyúállásnál 1 darab hordozható szivattyú üzemel. A Kepés-Lesvári csatorna balpartjának egy részén mederkaszálás történik a vízlevezetés javítása érdekében.

Emelkedik a Holt-Marcal vízszintje

A Marcal menti belvízvédelmi szakaszon II. fokú a készültség. A Tyúktelepi zsilip nyitva van a vizek kivezetése érdekében.

A Rabkerti szivattyúállásnál a két üzemelő mobilszivattyú számát további kettővel növelte a Vízügyi Igazgatóság az emelkedő Holt-Marcal vízszintjének és a mellette lévő területek belvízi terhelésének csökkentése érdekében.

A Marcal és a Rába folyó között elhelyezkedő Marcal-zugban a mezőgazdasági területek belvíz mentesítése érdekében a gyirmóti szivattyútelep nappali üzemmódban működik.

Szivattyúk: éjjel-nappali üzemmód

A Rábca menti belvízvédelmi szakaszon II. fokú a készültség, a börcsi, lesvári, tárnokréti, győrsövényházi szivattyútelepek folyamatos (éjjel-nappali) üzemmódban dolgoznak.

A Kapuvár-Hansági belvízvédelmi szakaszon II. fokú a készültségi szint, a bősárkányi szivattyútelep nappali üzemeltetése történik.

A Királytó Nyugati Főgyűjtő csatorna torkolatához és a Tarcsai határcsatorna torkolatához mobilszivattyúkat telepített a Vízügyi Igazgatóság, melyek szintén éjjel-nappal küzdenek a vízzel.


Karbantartott csatornák nélkül nem megy

A jelenlegi helyzet bizonyítja, hogy mekkora jelentőséggel bír a kül- és belterületi csapadékelvezető csatornák, rendszerek karbantartása.

Fontos, hogy a csatornák kezelői és a mezőgazdasági területek tulajdonosai a saját területük vízlevezetésének érdekében mindent megtegyenek, hogy a vizek a Vízügyi Igazgatóság vagyonkezelésében lévő fő befogadó csatornákba eljussanak, biztosítva ezzel a belvízzel borított területek számának mielőbbi csökkentését.


Olvasóink írták

34 hozzászólás
12
 • 34. Jandex 2010. június 23. 11:18
  „32. hozzászólás Túrabakancs 2010.06.23. 08:54
  Igazad van!:)))/sőt olyan is volt,hogy a Fertő-tó kiszáradt!/”
 • 33. sopronilakos55 2010. június 23. 09:20
  „Győrújbaráti földek ott lettek el..<moderálva>, amikor elhordták az alsó talaj réteget több méter vastagságban, hogy feltöltsék vele az akkori kun béla lakótelep helyét.
  Így sokkal mélyebbre került a terület. Ott rendszeres a belvíz, még aszályos években is.”
 • 32. Túrabakancs 2010. június 23. 08:54
  „Jandex! /31/
  Neked is mondom, úgy mint vanessának. Van ahol megoldható árkolással a csapadékvíz elvezetés, van ahol
  nem. Az általam említett Pándzsa melletti területek nagy részénél a patak mentén viszonylag
  nagyobb dombvonulat húzódik végig, emiatt a mögöttük lévő "tavak" vizét igencsak nehezen
  és költségesen lehetne oda belevezetni. Ráadásul egy izmosabb áradáskor /mint ami most volt nemrégen/
  a patak magas vize elárasztaná még az atyaúristent is. Összességében: annyira ritkák ezek a csapadékos
  anomálisák mgyarországon, hogy nem érdemes százmilliárdokat ezek kiépítésére fordítani, pont a
  ritkaságuknál fogva nem lettek karban tartva a csatornák, árkok. Emlékezzünk, nem olyan régen még a Rába vizét is a Balatonba szerették volna vezetni a szárazság miatt, hiszen a balcsi vízszintje olyan
  alacsony volt, hogy veszélyezetette a turizmust. Micsoda változások ugye?”
 • 31. Jandex 2010. június 23. 06:11
  „30. hozzászólás Túrabakancs 2010.06.22. 22:32
  "A Győrújbarát előtti földek emiatt /is/ víz alatt vannak, meg lehet nézni."
  Nagyon jó példa! Lassan két hónapja áll ott a víz pedig a Pándzsa közvetlenül mellette folyik!!!Réges-rég lefolyt volna ha lenne vízelvezető árok!Azt mondod középen van a víz,ami pontosan mutatja milyen hosszú árokra lenne szükség/ami persze akadályozná a munkát de legalább el lehetne végezni.Ahol van árok ott is művelik mindkét oldalon,ne azt keressük mit miért nem lehet megcsinálni!/
  Te Pl. a túráidról hazamész ha árok akad az utadba?!

  Karbantartott csatornák nélkül nem megy
  A jelenlegi helyzet bizonyítja, hogy mekkora jelentőséggel bír a kül- és belterületi csapadékelvezető csatornák, rendszerek karbantartása.Fontos, hogy a csatornák kezelői és a mezőgazdasági területek tulajdonosai a saját területük vízlevezetésének érdekében mindent megtegyenek, hogy a vizek a Vízügyi Igazgatóság vagyonkezelésében lévő fő befogadó csatornákba eljussanak, biztosítva ezzel a belvízzel borított területek számának mielőbbi csökkentését. /Ez a cikk vége/”
 • 30. Túrabakancs 2010. június 22. 22:32
  „vanessa!
  Röviden csak annyi: nincsen két egyforma tulajdonságokkal
  rendelkező terület ami a fekvést és a talajvizet stb. illeti.
  Én győrsági emberkéket ismerek akik amióta az eszüket ismerik gazdálkodnak a földeken, és bizony a rendezett szántóikon áll a víz! Ha a földeken középen áll a tavacska, hogyan lehetne azt onnan elvezetni úgy, hogy a későbbi szántásoknál a mély árkok ne akadályozzák a munkát?!
  Ha a víz a szántó szélén volna az más, na de középen van.
  Erre van ötleted hogyan távozzon onnan a víz? A gondok még
  a következőek. Sok a kisebb dimbes-dombos terület, így az onnan lefolyó csapadékvíz összegyűlt sok helyen alul, sokszor az általam elmondott szántók közepén. A Győrújbarát előtti földek emiatt /is/ víz alatt vannak, meg lehet nézni.”
 • 29. Jandex 2010. június 22. 18:34
  „21. hozzászólás westi 2010.06.22. 16:47
  A Dunán,Tiszán sok víz lefolyt volna ha eljut odáig./törd a buksid miért nem jutott el odáig?!/
  "Tó" az ország de félig voltak a nagy folyóink!Alig volt készültség rajtuk,ha nem tűnt volna fel /ezt oldották volna meg a "parasztbácsik"/
  Világosodik???:)))”
 • 28. ladarevolution 2010. június 22. 18:11
  „termesszenek rízst :D”
 • 27. vanessa 2010. június 22. 17:08
  „westi képzeld olyan helyen nöttem fel ahol árvizveszély volt mindig, a szüleim parasztok voltak és én nagyon sokat dolgoztam kint a földeken mert segiteni kellett ,kapáltam ,egyeltem,betakaritásnál kint voltam ,igaz nagy esök vannak de ha tiszták az árkok nem szántják be akkor nem lenne ennyi viz a földeken mert nincs hova el folyon na most lesz ám 7 szük esztendö,drága lesz minden,”
 • 26. vanessa 2010. június 22. 17:03
  „további szép napot,és békés vitatkozást”
 • 25. westi 2010. június 22. 17:02
  „vanessa
  A 90 éves nagymamám azt mondta,hogy még soha nem látott ilyen mértékű esőzéseket,ilyen rövid idő alatt.A belvízzel mindig is voltak problémák ha sok a csapadék,de ilyen brutális még soha nem volt.Most egyszerre jött minden .Belvíz,árvíz,monszun esőzés.Nincs az a paraszt bácsika aki ezt megoldja.Végül is csak ti ketten harcoltok ezért az ostobaságért.Ha igazán falusi lennél,tudnád te is,hogy ekkora mennyiségű vizet csak a Jóisten tudna elvezetni.”
 • 24. vanessa 2010. június 22. 16:55
  „westi menjél el falura és beszélgessél 80 év körüli bácsikkal akik a mezögazdaságbol éltek és elmagyarázzák Neked hogy régen hogyan volt”
 • 23. vanessa 2010. június 22. 16:52
  „westi,gondolom Te városi vagy aki falun élt és benne a mezögazdaságban azt tudja hogy mit kell csinálni,vannak ismeröseim akik 70 felett is dolgoznak a földjeiken de nem is uszik mert árkokat tisztitottak na nem traktorral dolgoznak hanem lovakkal,”
 • 22. vanessa 2010. június 22. 16:49
  „Jandex igy igaz”
 • 21. westi 2010. június 22. 16:47
  „Jandex
  Lécci hagyd már abba.Igaz,hogy van humorérzékem,és valamikor jókat nevetek a hozzászólásaidon,de ez már mindennek a csúcsa.A 20-as írásodon kidőltem.Ekkora baromságot még az életben nem hallottam.
  Az egész ország egy nagy tó,de te a szerencsétlen paraszt bácsikkal elvezettetnéd ezt is .Agronómusnak kéne lenned.Vagy minek hívják.
  ..."elvezették volna a bácsik,hogy gyorsabban száradjon...."-ez kurrrva jó!”
 • 20. Jandex 2010. június 22. 16:26
  „18. hozzászólás Túrabakancs 2010.06.22. 15:34
  Így igaz ahogy mondod,páratlanul sok eső volt,Én azokra a bácsikra gondolva írtam Akik még SZERETTÉK a földjüket és biztos vagyok benne,hogy most is megtalálnák a módját hogyan vezessék el a vizet földjükről!/vagy folyamatosan,ahogy jött úgy vezették volna el vagy ott legyeznék,hogy gyorsabban száradjon nem tudom de megoldották volna!!!/”
 • 19. vanessa 2010. június 22. 15:36
  „szép napot!Jandex Nálad a pont,ezt akartam irni,Én nem virágcserépben láttam földet,mivel falusi voltam,gyerekkoromban nagyon sokat kellet kint segiteni a földeken,sokan azt sem tudják,hogy hogyan is kell kapálni,inkább gyomirtoznak,de arra nem gondolnak ,hogy mérgezik vele a földet és a terményt”
 • 18. Túrabakancs 2010. június 22. 15:34
  „Jandex!
  A rendezett földerületek az egy dolog, viszont megismétlem. Ekkora mennyiségű
  csapadékkal kapcsolatban a legidősebb "parasztoknak" sincsen tapasztalata,
  hiszen az 1870-es évektől mért adatok alapján ilyen nagy mennyiségű esőt
  ilyen rövid idő alatt még nem mértek Magyarországon! Más egy zivatar aminek
  a csapadékát el lehet vezetni normális esetben, de a hónapok óta tartó csapadékos
  időszak miatti víztelítettség enyhén szólva nem normális értékeket mutat.
  AHA! Nem akarok én meggyőzni senkit az igazamról, próbáltam a tapasztalatomat
  elmondani, aztán vagy egyetértenek vele vagy nem. Piece! :)”
 • 17. Jandex 2010. június 22. 11:45
  „Túrabakancs
  Beszélgettem idős emberekkel Akik azt mondták,hogy amíg a "parasztnak" a földje volt az egyetlen megélhetési lehetősége nem kellett mondani senkinek,hogy tartsa rendben az árkokat is.A FÖLD-nek Becsülete volt! /állítólag ki nem mondott verseny volt köztük,hogy kinek a portája,földje rendezettebb!/ A Tsz időkben meg ha az elnök vagy valamelyik főnök lézengő embereket látott kivezényelte Őket árkot,erdőt,utat takarítani.
  Most meg mindenki arra vár,hogy majd állambá´ fizet,vagy mennek utat lezárni,tüntetni!”
 • 16. AHA 2010. június 22. 11:13
  „Túrabakancs 2010.06.22. 10:32
  Olyan okos embereket győzködsz akik földet csak virágcserépben láttak.
  Csak egy a lényeg:mocskolódni lehessen.Ha már rendes hírek nincsenek a mai Kisalföld oldalain.
  Kizárólag bulvár szemét,meg agyon unt senkit nem érdeklő szarságok.”
 • 15. Túrabakancs 2010. június 22. 10:37
  „"A tötréstavai és győrségi "
  Hoppá, így ír az aki gyorsan gépel, ráadásul figyelmetlenül!
  Helyesen: A Töltéstava melletti és győrsági területeken...”
34 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több ezer látogató a Múzeumok Éjszakáján

Szombaton éjjel sokan töltötték múzeumokban a hosszú éjszakát. Tovább olvasom