Kisalföld logö

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett -3°C | 6°C Még több cikk.

Hat praxis üres a megyében

Egy év alatt megduplázódott az üres háziorvosi praxisok száma a megyében.

Keleten rosszabb a helyzet, de országos probléma, hogy évente feleannyian választják ezt a hivatást, mint ahány szakemberre szükség lenne.

˝A társadalombiztosítás által fizetett összeg alacsony, az elmúlt tíz-tizenöt évben messze nem követte még az inflációt sem˝ – a romándi dr. Bodó Erzsébet szerint elsősorban emiatt nem akarnak az orvosi egyetemeken végzők háziorvosok lenni.

Dr. Bodó Erzsébet másfél éve ment nyugdíjba úgy, hogy Románd-központú praxisát pénzért nem, csak ingyen tudta átadni utódjának. Most nyugdíj-kiegészítés gyanánt éppen egy olyan körzetben, a bakonyszentlászló–fenyőfőiben helyettesít, amely január 1-jén megüresedett.

Sebestyén Vince bakonyszentlászlói polgármester elmondta: eddigi háziorvosuk, dr. Édes Katalin nyugállományba vonult, és az első félévben biztosan helyettesítéssel látják el a feladatot. ˝Reméljük, hogy utána sikerül betölteni a praxist˝ – tette hozzá. Bakonyszentlászló és Fenyőfő lakosainak egyébként nem hátrányos a változás, hiszen az előbbi faluban mindennap, az utóbbiban heti egyszer van rendelés, csakúgy, mint korábban.

Munkában dr. Zselló Ferenc győri orvos. A városi praxisok nem üresek. Fotó: B. A.
Munkában dr. Zselló Ferenc győri orvos. A városi praxisok nem üresek. Fotó: B. A.

A megyében ezenkívül öt praxis helyzete hasonló, noha tavaly ilyenkor még csak három szerepelt a statisztikában. Egy-egy máriakálnoki és rajkai körzet 2010. január 1., a rábakecöli 2008 novembere, a rábatamási 2008 februárja óta üres. Emellett két és fél hónapja nincs betöltve a dunaszegi központú gyermek-háziorvosi praxis. Ilyen esetekben az önkormányzatoknak helyettessel kell szerződést kötniük.

Tuba Erik rábakecöli polgármester kérdésünkre elmondta: dr. Kaszás József helyére alig volt érdeklődés. Az elöljáró szerint nem előny, hogy a praxisban Edvével és Vásárosfaluval együtt mindössze 800 lakos él.

Ugyanilyen ok miatt Rábatamásiban arra számítanak, hogy hosszabb távon is helyettes háziorvosuk lesz. Jelenleg a Szárföldön és Osliban praktizáló dr. Fábián Nagy Szabolcs jár át hozzájuk hetente háromszor.

Szabó István polgármester hangsúlyozta: a községben ezren élnek, ami nem tart el önállóan egy praxist.

Ezen a véleményen van dr. Balogh Sándor, az Országos Alapellátási Intézet főigazgatója is, aki szerint körülbelül 1200 páciens után jár annyi központi támogatás, ami már elég a működtetéshez. A háziorvoshiány Kelet-Magyarországon sokkal jellemzőbb, mint a Dunántúlon, viszont a nyugati megyékben jóval magasabb a doktorok átlagéletkora, azaz hamarosan ebben a térségben is nagy gondok lehetnek.

A szakember hozzátette: évente 200–250 új háziorvosra lenne szükség az országban az elöregedési folyamat megállításához, viszont általában csak 100–120-an állnak munkába. Nem javít a helyzeten a lassú átadás-átvételi folyamat sem: ha azonnal van vevő a praxisra – az ár dr. Balogh Sándor szerint az ˝ingyentől a húszmillió forintig terjed˝ –, akkor is beletelik három hónapba a váltás.

Olvasóink írták

 • 5. Goldmund 2010. február 16. 13:07
  „3-4.hsz-ra:
  Nemhogy potom pénzért, hanem INGYEN! De ezt szeretett Viktorunk ajándékozta a háziorvosoknak, ezért őt kell szidni.
  Tehát ezt az ingyen kapott praxist árulták utána 5-6 millióért a háziorvosok. Míg a kereslet-kínálati viszonyok meg nem mutatták, hogy némelyik egy büdős vasat sem ér. Nemcsak azért nem, mert kevés beteg tartozik hozzá, és egy rendelőnek azért vannak költségei. A cikkben utalnak rá, hogy Kelet-Mo-on erősebb ez a probléma. Mert ki a csoda akarna egy cigányokkal teli faluban élni, akik majd a nappal és az éjszaka bármely órájában jönni fognak nem a rendelőbe, de a házába is. Ordítva fogják követelni, hogy lássa el a családtagot, akinek ők egy kamillateát sem képesek főzni, vagy egy lázcsillapítót beadni. És még fenyegetőznek is, hogy ha nem gyógyul meg az illető, majd kiirtják őt és a családját.
  Ez tényleg felróható ennek a kormánynak: ha azt tudatosítja egy agresszív rétegben, hogy nekik csak jogaik vannak, akkor menjenek a jogvédők gyógyítani azokba a falvakba!”
 • 4. fióka 2010. február 15. 13:45
  „iparos 2010.02.14. 11:56 --->ott a pont kormányunk szándékossan teszi tönkre az egészségügyet,hogy jöhessenek a magánbiztosítok szóval az egészségügy üzleti alapú működtetése.Gondolom nem kell részletezni ennek hatását.”
 • 3. iparos 2010. február 14. 11:56
  „Ez megint egy félre vezetés. Orvos az lenne, csak olyan horribilis összegekért árulják a prakszist, hogy a fiatal orvos nem tudja kifizetni. Amit anno potom pénzért megkaptak az államtol, manapság már 20 milliora rug”
 • 2. kisokoska 2010. február 13. 11:54
  „A képet látva nekem is rögtön az jutott eszembe, hogy a drága doktorúr még a köpenyét sem veszi fel mikor dolgozik. Sajnos nincs egyedül, mert sokszor tapasztalom, hogy sok körzeti orvos utcai ruhában fogadja a rendelőjében megjelent betegeket. Ez egy felháborító, mivel egészségügyről beszélünk. Ez nem pénzkérdés. Különben az elmúlt húsz évben nem csak az orvosok fizetése nem követte az inflációt .”
 • 1. t-a-ibi 2010. február 13. 09:12
  „Nagyon sajnálom a dr-urat a képen, még köpenyre sem telik neki.

  Ezért illene, beöltözni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Havas ítéletidő: két út járhatatlan megyénkben

A megyében két út járhatatlan: a 8427-es számú Páli és Edve között, valamint az 1501-es számú… Tovább olvasom