Kisalföld logö

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 10°C | 17°C Még több cikk.

Három vízóra már elfagyott

Győr-Moson-Sopron - A fogyasztók kötelesek gondoskodni a vízmérőakna fagy elleni védelméről és a kár is őket terheli. Még nem késő hozzáfogni a szigeteléshez, mert a héten még maradnak a kemény mínuszok.
Az elmúlt néhány nap hozott először kemény, –8–10 Celsius-fokos zimankót decemberben a megyében, ráadásul nappal is szinte mindvégig fagyott. A Pannon-Víz zrt. diszpécserszolgálatának vezetője, Tóth László a Kisalföldet arról tájékoztatta, hogy a téli hidegnek meglett az eredménye: három vízóra fagyott el szolgáltatási területükön tegnap délutánig. A háromból kettő Győrben, egy Gyepszél utcai aknában található – ott ellopták a fedelet – , a harmadik pedig Győr-Sáráson.

A vonatkozó kormányrendelet értelmében a fogyasztók kötelesek gondoskodni a vízmérőakna fagy elleni védelméről, így a kár is az övék: nemcsak az elfagyott mérő pótlásának költségei, de a szétroppant vezetékekből elfolyt víz díja is őket terheli. A szakember szerint a bosszúságon túl már csak ezért is érdemes megtenni a szükséges óvintézkedéseket.

illusztráció
illusztráció

A cég tájékoztatója szerint célszerű a vízaknát felül gondosan szigetelni. Jó szolgálatot tehet egy négy-öt centiméter vastag hungarocell-lap. Ezt pontosan akkora méretűre célszerű vágni, amekkora a vízmérőakna teteje és alulról kell rögzíteni a fedőlaphoz. A másik jó megoldás, ha az akna nyílását méretre vágott hungarocell-lappal gondosan lezárjuk, majd így helyezzük vissza az aknafedlapot. A vízmérőt is ajánlott valamilyen nedvtaszító szigetelőanyaggal – például többrétegűre hajtogatott építési fóliával – beborítani, még akkor is, ha úgy gondoljuk, hogy elég mélyen helyezkedik el.

Különösen gondosan érdemes eljárni a télen lakatlan házaknál. Ilyen esetben az aknában el kell zárni a főcsapot, ezután a víztelenítőcsonkon keresztül ki kell folyatni a belső csőhálózatból a vizet. Fontos a teljes víztelenítés, így a vécé víztartályának kiürítése is.

Olvasóink írták

 • 7. kamikaze 2009. január 01. 18:41
  „köszi zotya közben megnéztem nem láttam semmi elváltozást az órán úgyhogy remélem nem lesz gond vele minden jót.”
 • 6. zotya975 2009. január 01. 15:59
  „Kamikaze! Első körben azt veszed észre, hogy nem folyik a víz. Ekkor ha szerencséd van, még nem károsodott az óra, és ha felmelegíted pölö hajszárítóval akkor üzemel tovább. Ha teljesen elfagy akkor elreped az üveg, vagy akár az óra fém háza. A csere min. 30 ezer forint+egy csomó kellemetlenség. Szóval érdemes előre betakarni.”
 • 5. matriné 2009. január 01. 14:54
  „Az is benne van a "Kormányunk rendeletében" és abban a "szerződésben" amit aláírtál"! Ja,hogy minek kell még e törvényerejű rendelethez szerződés az egyenlőre rejtély.”
 • 4. kamikaze 2009. január 01. 10:54
  „ha elfagy az óra akkor eltörik a belseje vagy ezt hogy lehet észrevenni??és mennyibe kerül a cseréje ha esetlegesen szükség van rá???”
 • 3. matriné 2009. január 01. 09:56
  „Miért lenne kivételes a többi szolgáltatóval szemben a Víz szolgáltató? Ennyi erővel kötelezhetnék a vásárlókat a szupermarketekben lévő mérlegek karbantartására sőt a árujuk továbbítására szolgáló futólagosok,vagy mozgólépcsők állagának megóvására is. De ott a tömegközlekedés ajtajai amik néha elfagynak. Talán ennek a megoldására is kötelezhetnék a hozzáértő utasokat? Miféle rendszer ez? Miért kellene a totális kizsákmányolásunkba beleegyezni?”
 • 2. zotya975 2008. december 31. 10:32
  „A vizmű tulajdona a vízóra, de az is benne van a szerződében amit aláírtunk, hogy az elfagyásért a tulajdonos felel. Le lehet takarni 5 perc alatt fóliával, ez akkora munka? Ebből kell akkora ügyet csinálni? Jó sok embernek kell reklamálni, hogy oldják meg ők a szigetelést, aztán majd hoznak vmi vállalkozó által gyártott szabvány vízóraaknát aranyáron. Minden évben felhívják az ügyfelek figyelmét az elfagyásra, meg annak a következményére, hol itt az átverés?”
 • 1. matriné 2008. december 31. 09:16
  „Kié a vízóra? Kié a szennyvíz búvár szivattyú vidéken? Kinek az érdeke,hogy azok a rendeltetés szerint működjenek? Szerintem az eladó kötelessége az árut mérni és hitelesíteni a mérőeszközét!Tehát megóvni is nekik a kötelességük a mérő, és egyéb berendezéseiket. Persze amig átverhetik a fogyasztó büntetlenül addig ezeket figyelmen kívül hagyják rendszeresen.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tilos a tavak jegére lépni

Győr-Moson-Sopron - Még alig kezdtek jegesedni a tavak, máris vízbe süllyedt egy gyerek Szegeden. A… Tovább olvasom