Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Három hónapnyi haladék

Mától márciusig él a kilakoltatási moratórium, ami ma csak Győrben 60 családot érint. Az elmúlt két hónapban mintegy 30 kilakoltatás volt a megyében, majdnem mind a megyeszékhelyen.

Úgy tudjuk, mintegy harminc kilakoltatást hajtottak végre a megyében októberben és novemberben, szinte valamennyit Győrben. A Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara a Kisalföldet úgy tájékoztatta: ugyanebben a két hónapban 158 meghirdetett árverést hajtottak végre a megyében.

Mosonmagyaróváron öt-hat ügyben született mostanában jogerős ítélet, ők egyelőre márciusig haladékot kaptak a moratórium miatt. A tartozások jobbára a 20–25 ezer forintos lakbérből, esetleg a vízdíjátalányból adódnak.

Fizetésre az utolsó pillanatig lehetőség van, s úgy tudjuk, az a jellemző, hogy mire a végrehajtó bekopog, mintegy másfél év telik el a jogerős végzést követően.

Idén erre egy esetben került sor, az illető családnak nem kevesebb mint kétmillió forintos hátraléka volt és az évek során sem sikerült velük megegyezni. Az illetékes hangsúlyozta: az önkormányzatnak nem célja a végső lépés, volt, akivel úgy sikerült dűlőre jutni, hogy kisebb lakást ajánlottak fel neki, aminek díjait már képes volt fizetni.

"Győrben félszáz önkormányzati bérlőre sújthat le Damoklész kardja, de még nem sújtott le" – írtuk szeptemberben. Nos, nem szívderítő a hír, de ősszel már lesújtott, méghozzá 27 bérlőre – tudtuk meg Domanyik Esztertől, a győri önkormányzat szóvivőjétől.

A kommunikációs osztályvezető hozzátette: ezekben az esetekben a bérlőknél a legkisebb kompromisszumkészséget sem tapasztalták. Dr. Pálfai Szilárd, a Győr-Szol Zrt. hátralékkezelési és behajtási osztályvezetője ezt az adatot azzal egészítette ki, hogy jelenleg 60 szociális bérlakás ügye van folyamatban, egyelőre jogerős ítéletre várva. Bármilyen végzés születik is, a kilakoltatásra már csak márciustól kerülhet sor.

A jogász hozzátette: az elmúlt évben egyetlen területen nőtt a társaság kintlévősége, ez pedig a szociális lakások lakbéréből és távhődíjából tevődik össze.

A szeptember 30-i mérleg szerint csak a bérletidíj-hátralék mintegy 111 millió 280 ezer forintra rúg – közölte az osztályvezető. A távhővel kapcsolatban szintén szigorúbb szabályok élnek: a 150 ezer forint feletti tartozást felhalmozók most decemberben felmondás előtti felszólítást fognak kapni, ennek értelmében pedig vagy visszafizetik hátralékukat év végéig, vagy felbontják a szerződésüket. Nem kis számról van szó: Győrben a 4500 szociális bérlakásból 250-et érint.

A hideg évszakra tekintettel kezdődő moratórium nem jelenti azt, hogy a fűtést nem függeszthetik fel a közszolgáltatók. Mégis, nem jellemző, hogy ezzel az eszközzel éljen a Győr-Szol Zrt. Ozsvárt Tamás, a városi cég szóvivője erről úgy tájékoztatott: a lakosság körében sem tavaly, sem idén nem volt erre példa.

Két cég esetében függesztették fel 2011-ben a fűtést, mivel a többéves tartozás kiegyenlítéséről semmilyen formában nem tudtak megegyezésre jutni velük – mondja Ozsvárt Tamás. Azonban a cégek és a lakosság körében is inkább az a jellemző, hogy ha már tényleg "rezeg a léc", akkor a többéves tartozást is megpróbálja törleszteni a fogyasztó, akinél egyébként elsőként mindenképpen a meleg vizet korlátoznák és csak végső esetben nyúlnának a fűtéshez.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vasárnap lezárják a Rónay Jácint, Hédervári, Szövetség utca csomópontot

A 6, 11 jelzésű autóbuszok mindkét irányban terelőútvonalon közlekednek, a CITY1 járatok pedig nem járnak. Tovább olvasom