Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 5°C Még több cikk.

Hangsúly a házi ápoláson

Ötödik alkalommal várták a bentlakásos, valamint magánotthonok gondozóit és a mentálhigiénés szakembereket a pannonhalmi mentálhigiénés napok rendezvénysorozatának megnyitójára. A szakemberek érdeklődését mi sem jellemezte jobban, mint hogy a régión túlról, más megyékből is érkeztek, de a civil szervezetek közül képviseltette magát a Napraforgó Alapítvány is.
A résztvevők többsége a továbbképzést, az egymás közötti ötletbörzét is fontosnak tartotta, ám emellett nagy érdeklődésre tartott számot az országos hírű előadók, teológusok, pszichopedagógusok előadása. Az öt részből álló sorozatban szó volt a segítés etikájáról, a nővér és az ellátott kapcsolatáról, az idősek vallásos életszemléletének megnyilvánulásáról.

A szakma képviselőit a megnyitó előadáson Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát köszöntötte azzal, hogy életünk alapkihívása a szeretet, a magunk és mások megismerése, amihez kinek-kinek egyénileg is utat kell találnia. Makra Ottó, a szervező megyei módszertani intézmény vezetője s egyben a táplánypusztai mentálhigiénés otthon igazgatója elmondta, hogy minden bentlakásos intézményben telt házat jegyeznek, több százan várnak idősotthoni elhelyezésre. Ezért a hangsúly a jövőben óhatatlanul az otthonápolás felé tolódik el.

A pszichiátriai intézményekben rendkívül fontos a lelki bánásmód, a nővér és a gondozott közötti kapcsolat, hiszen míg a kórházakból többnyire hazakerül az ápolt, az otthonokba szóló beutaló szinte kivétel nélkül életük végéig szól. Ez az alap, másrészt a továbbképzés hozzájárul a gondozó mentális töltekezéséhez is – utóbbi hasznos lehet a sokat emlegetett kiégés ellen is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A likócsiak gyöngyszeme

A likócsi vállalkozók és helybeliek összefogásával valóságos pihenőparkot varázsoltak a Mosoni-Duna… Tovább olvasom