Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

Hamarosan épül a Dunacenter a Gardénia helyén

Három hónapon belül megkezdhetik a győri Gardénia-gyár bontását. A nagy múltú üzem helyén 2009 húsvétján Dunacenter néven nyílik bevásárlóközpont.
A győri közgyűlés múlt heti ülésén elfogadta a Gardénia Csipkefüggönygyár 1-es főút melletti ingatlanjának módosított szabályozási tervét. Az üzem helyén a patinás textilipari cég többségi tulajdonosa, a Hungarian Industries GmbH által alapított Pannónia Shopping Center Kft. Dunacenter néven 35 ezer négyzetméteres bevásárlóközpontot tervez felépíteni, miután a képviselők áldásukat adták arra, hogy a terület beépítettsége 40 helyett 60 százalékos legyen. Az önkormányzat már a rendezési terv tavaly januári elfogadásakor megadta volna a fejlesztő által kért értéket – amelyet korábban az Árkád is megkapott –, de az ehhez szükséges eltérési engedélyt addig nem sikerült megszereznie.

A 35 ezer négyzetméterrel a Dunacenter egyébként csaknem akkora lesz, mint az Árkád, és három és félszer nagyobb, mint a Tesco vagy a Győr Plaza. Ráadásul ez csak az első ütem: szó van egy másodikról is, újabb 20 ezer négyzetméterrel.

Ivan Holler, a Pannónia Shopping Center Kft. ügyvezetője és Hegedűs Péter, a cég műszaki igazgatója lapunknak elmondta: ha maradt volna a 40 százalékos beépítési lehetőség, a beruházás biztosan nem valósul meg, miután a kisebb földszinti eladótérrel nem térült volna meg a kapcsolódó közlekedésfejlesztés költsége. Ugyanakkor hangsúlyozták: a kedvező döntés eredményeként felpörög az előkészítés. A következő hetekben a tervek felülvizsgálatát végzik el, az építési engedélyt május-június körül tervezik beadni.

A gyárra vonatkozó bontási engedély viszont néhány hete már jogerős. A munkálatokra zártkörű pályázatot írtak ki. A nagy múltú üzem bontása várhatóan májusban kezdődik.

A beruházó ötszintes épületet tervez építeni. Az elsőn élelmiszer-, diszkont, sport- és több textiláruház kapna helyet, néhány kisebb üzlettel. A második szint a szórakoztatásé lesz: tízpályás bowlingpálya, biliárdterem, éttermek, internetkávézó, fitneszstúdió és játékterem várja az érdeklődőket. A legfelső három emeletet egy 120 szobás szálloda foglalja el, konferenciateremmel. A nagyobb területek bérlőinek pontos listáját néhány héten belül véglegesítik. A nyitás tervezett időpontja 2009 húsvétja.

A közlekedési hatástanulmány szerint az érintett területen, a beruházástól függetlenül is, jelentős forgalomnövekedésre lehet számítani. Emiatt kétsávos körforgalommá építik az 1-es főút és a Kossuth Lajos utca kereszteződését, valamint a csomópont előtt és után négysávosítják a főutat.

Ivan Holler biztos a befektetés sikerében, annak ellenére is, hogy Győrben számos bevásárlóközpont, hipermarket működik. Megjegyezte: a Dunacenter úgynevezett power shopping center lesz, amilyen még nincs sem a megyeszékhelyen, sem a megyében. Ennek lényege, hogy néhány nagy, több ezer négyzetméteres áruház mellett kevés kis bolt működik. Csak összehasonlításképpen, az Árkádban pont fordított a képlet: az Interspar és a Saturn a húzónév, a többiek viszonylag kisebb területen működnek.

„A bérlőkkel megállapodunk, hogy a lehető legalacsonyabb árat és a legjobb minőséget kell kínálniuk. Úgy látjuk, hogy Győr még mindig drága Ausztriához képest, ami azt jelenti, hogy a kereskedelmi verseny nem elég erős. Ez is jelzi, hogy van még hely a városban" – fogalmazott Ivan Holler.

H. G.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb üzemek az ipari parkban

Balogh László, a győri ipari park igazgatója hétfőn bemutatta a területre betelepülő 76. céget, a… Tovább olvasom