Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Hajót kapott a vízi rendőrség

Győr - Szinte „szárazon" is elmegy az a hajó, amelyet tegnap kapott a vízi rendőrség Győrött az önkormányzattól. Alacsony merülése révén a mellékágakban is hasznos szolgálatot teljesít.
Eddig nem volt saját vízi rendőrségünk, most nyártól már van – mondta örömmel dr. Szabadfi Árpád dandártábornok, megyei rendőrfőkapitány tegnap a Győri Rendőrkapitányság udvarán, ahol átvették és sajtótájékoztatón bemutatták az önkormányzattól kapott új, gumitestű hajót. Nemrégiben a határőrségtől átvett hajót bocsátották vízre, az azonban inkább csak a Nagy-Dunán tud szolgálatot teljesíteni, mert mély (60 centis) merülésű.

A legújabb, most átadott hajó csupán 20 centi merülésű, majdhogynem „szárazon" is elmegy. Arra mindenesetre kiválóan alkalmas, hogy a Mosoni- Dunán, sőt, a mellékágak- ban vigyázza a vizek rendjét.

Az erős Mercury motorral felszerelt, alacsony merülésű, gumitestű hajót ünnepélyesen bocsátották vízre tegnap a Mosoni-Dunán. Fotó: H. Baranyai Edina 0834-7974
Az erős Mercury motorral felszerelt, alacsony merülésű, gumitestű hajót ünnepélyesen bocsátották vízre tegnap a Mosoni-Dunán. Fotó: H. Baranyai Edina 0834-7974

Mint a főkapitány elmondta, örvendetes, hogy a Szigetköz-
ben megélénkült, s egyre élénkebb a vízi turizmus. De a víznek vannak veszélyei, amire nem csak a turistáknak kell felkészülniük. A rendőrség dolga is, hogy figyelmeztessen, ha szükséges, mentsen. És egy ilyen hajó arra is jó, hogy jelenlétével elriassza az orvhalászokat, orvhorgászokat...

Dr. Ottófi Rudolf alpolgármester, miközben átadta a rendőrségnek az önkormányzat által vásárolt, 4 millió forint értékű vízi járművet, szólt egyebek között arról, hogy a város minden lehetséges eszközével igyekszik a vízi turizmust ösztönözni. Készíttetett például olyan térképet, amelyen a Győr környéki vízi közlekedés lehetőségei látszanak kikötési lehetőségekkel, s a turistákat érdeklő egyéb információkkal.

A hajóavatás pezsgővel történt, igaz, nem egészen a hagyományos módon. Az üveget nem vágták a hajótesthez, hiszen visszapattanna a gumifalról, így aztán pezsgővel locsolták meg a járművet – amelyet röviddel később a Mosoni-Dunán vízre is bocsátottak. A hajó erős Mercury motorral felszerelt. A próba során 5 személlyel terhelve, széllel szemben 48 kilométeres óránkénti sebességet ért el, de persze a bejáratás után lényegesen gyorsabb lesz.

Olvasóink írták

 • 4. Valaki 2008. augusztus 21. 17:36
  „Elkaphatnák azt az "újgazdagot", aki tegnap is nagy hullámokat keltve száguldott el a Textiles csónakház előtt nagy batárjával, élvezve a nagy hullámverésben egymásnak vágódó ladikok és hajók látványát! Ilyen tahóknak miért nem veszik el a jogosítványát?”
 • 3. latakacs 2008. augusztus 20. 15:13
  „Kedves Kopi! Ha elolvastad volna rendesen a cikket, akkor nem kérdeznél értelmetlenül. A határőrség hajói nem képesek kisvízben mozogni, mertz alacsony merülésűek.
  Nekünk a győri Szúnyog-szigetnél van házikónk, és annak kiságában még ezek a hajók sem tudnak elmenni, mert van úgy, hogy ott egyáltalán nincs víz, illetve van olyan szakasza a folyónak, ahol a zátonyok miatt nagyon kell figyelni. Remélem erre is kioktatták a rend őreit! Néha, inkább mindig figyelmeztetni kellene az újgazdag motorcsónak tulajdonosdokat, hogy vízern lévő tárgyaknál, értsd stég, csónak, lassítani kellene, mert a nagy hullámok kárt okozhatnak azokban. Ha meg én okozok kárt az ő rocsójukban, mondjuk megdobálom azokat, akkkor meg fel vannak háborodva.”
 • 2. kopi 2008. augusztus 20. 09:06
  „Mi van a határőrség csónakparkjával?Nem kevés cikket olvastam,hogy mennyi modern hajót kaptak radarral sonárral!Hol vannak ezek?”
 • 1. énírtam 2008. augusztus 19. 10:02
  „Miért, már úszni sem tudnak? Igaz van pénz a győri önkormányzatnál bőven, hisz a rokkantaktól megvonták a közlekedési támogatást és újabban már a lakbér támogatást is. Tehát, ha öreg a mozgáskorlátozott rokkant akkor azért nem jár a közlekedési támogatás ha meg fiatal a rokkant akkor azért fosszák meg a lakásfenntartástól, mert vannak alantas emberek akik a pletykaszinten is rendelkezhetnek a tények ellenére.Lényeg, hogy a rendőrnek ismét kedvezzenek, ne hogy kiderüljenek a visszaélések a hivatalokban?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ki fűtött be? - Füst a városban

Győr - Hatalmas füst borítja a belvárost. A tűzoltósághoz egyelőre nem érkezett bejelentés. Keresik… Tovább olvasom