Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Hagyomány a jövőért

Gyarmat - Több munkahelyteremtő vállalkozás települt az elmúlt évtizedben a községbe. A gyarmati szőlősgazdák (is) a jövőn „dolgoznak": mielőbb szeretnének visszacsatlakozni a Pannonhalmi borvidékhez.
Tíz évvel ezelőtt, mikor polgármesternek választották, Baráth Béla úgy gondolta, gyerekjáték lesz Gyarmatra munkahelyteremtő vállalkozásokat csábítani. Hamar belátta: ez még a község kiváló adottságai ellenére sem könnyű feladat.

– Panaszra nincs okunk. A téeszkorszakból, privatizáltan megmaradt a helyi munkaerőt foglalkoztató műanyagüzem. Jól működik a pékség, amellyel szinte a fél Dunántúlt „terítik". Az egyik tulajdonos és az alkalmazottak nagy része itt is gyarmati – sorolta ottjártunkkor Baráth Béla, majd azt az építőipari vállalkozást említette, amely egy kétezer négyzetméteres műhelycsarnokot „húzott" fel a településen. – Az épület felét most kiadták egy hőszivattyú-összeszerelő és -csomagoló cégnek, amely a komoly piaci igény miatt, a helyi és környékbeli kezekre számítva, további fejlesztéseket tervez.

Tizenhatmillió forintba került Gyarmat korszerű ravatalozója, amelynek üvegablakát egy helybeli diák, Horváth Bianka festette.
Tizenhatmillió forintba került Gyarmat korszerű ravatalozója, amelynek üvegablakát egy helybeli diák, Horváth Bianka festette.

A polgármester megjegyezte: nem mond le régi tervéről, a varrodáról sem, de munkahely és jövedelem szempontjából az igazi nagy lehetőséget – Gyarmatnak és a szomszéd községeknek – az a tervezett bioetanol-üzem jelenti, amelyhez – a szükséges tizenhat hektáros területigény miatt – a település rendezési tervét is módosítani kellett.

Baráth Béla szavaiból kiderült: a falu szőlős-boros hagyományait, a néprajzilag jelentős pincesort mielőbb szeretnék fejleszteni és kamatoztatni.

Most készült el hárommillió forintért az a játszótér, ahol Baráth Béla polgármester szerint biztonságosan játszhatnak a gyarmati gyerekek. Fotó: Bertleff András
Most készült el hárommillió forintért az a játszótér, ahol Baráth Béla polgármester szerint biztonságosan játszhatnak a gyarmati gyerekek. Fotó: Bertleff András

– Tavaly novemberben megalakítottuk a Gyarmati Szőlőgazdák Borbarát Egyesületét. Mivel a szőlőhegy hajdan a Pannonhalmi borvidékhez tartozott, most szeretnének ismét visszacsatlakozni. Az első lépések már megtörténtek: nemrégiben, az otelló borok kajárpéci versenyén tizennégy fajtával szerepeltünk, nem is akármilyen eredménnyel. Kilenc aranyéremből három hozzánk került. A közeljövőben tervezzük, hogy néhány borosgazdánál szorgalmazzuk: alakítsanak ki a szervezett, csoportos borkóstoltatáshoz megfelelő körülményeket. Emellett megvásárolnánk, felújítanánk egy régi épületet, ahol berendeznénk egy látványpincét. Ez új lehetőséget nyitna a több száz éves pincesornak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pénteken vívják a RangAdó régiós döntőt

Győr - Hét csapat – öt győri, egy mosonmagyaróvári és egy szombathelyi – méri össze… Tovább olvasom