Kisalföld logö

2017. 03. 26. vasárnap - Emánuel 4°C | 11°C Még több cikk.

Ha nem száguld, akkor is siet a mentő

Sokszor épp a gázra lépő sofőr biztosíthatja a mentő haladását és a hirtelen fékező akadályozhatja.
Olvasói kérdés.Két fura esetet láttam nemrég: egyszer a járdán kellett kikerülnie a kocsisort a mentőautónak, máskor a kereszteződésben a mentősofőr üléséből kiszállva kézzel irányította a forgalmat. A szirénázást hallva nem félrehúzódnak az autósok, inkább nyomják a gázt, aki félrehúzódik, azt megelőzik. A többsávos kereszteződésekben másképp kellene viselkedniük az autósoknak? Kíváncsi lennék a mentősök tapasztalataira.
A sürgős esetekhez igyekvő gépkocsivezető szerint szinte minden autós segítőkész velük. Lapunk kérésére elmondta, hogyan segíthetnek még jobban.

– A járdára felhajtás, ha az üres, biztonságos megoldást jelenthet a beteghez siető mentőnek, de az ritka, hogy integetve jelezzük, hogyan segíthet az autós. Olyat is látunk, hogy aki azért húzódik le, hogy minket elengedjen, azt mások megelőzik, pedig a legjobb az lenne, ha ők is követnék a példát. Viszont ha az előttünk haladó jármű a parkoló kocsiktól nem tud hova lehúzódni, jobb, ha tartja a tempóját. Ugyanez igaz városon kívül beláthatatlan kanyarban, mert ilyenkor nem előzhetünk. Persze olyan is van, hogy azért sorol be valaki mögénk, hogy gyorsabban, szabadabban haladhasson. Ez azért veszélyes, mert akik minket elengednek, azok rájuk már nem számítanak – mondta el Bíró Attila olvasónk kérdéseire reagálva. Negyed százada van a mentőknél, tíz éve vezet rohamkocsit és szerinte a nagyobb kereszteződésekben azzal segíthetik munkáját az autósok, hogy nem az irányjelzőjét figyelik, hanem megvárják, míg elhajt, akkor is, ha más irányba kanyarodva elférnének a szirénázó jármű mellett.

A mentő-gépkocsivezető szerint szirénázó jármű közeledtekor különösen veszélyes lehet Győrben a Nádor aluljáró előtti kereszteződés és a 83-as városból kivezető szakaszán az autópálya-lehajtónál lévő. Azonban nagy teherforgalomban, a 86-oson, a 85-ösön, keskeny utakon se kényszerítenek senkit árokba, sérülthöz sietve sem sodorhatnak senkit veszélybe.

 A mentőknek nagy segítség, ha villogó, szirénázó járművüket látva az autósok például indexelve jelzik, hogy észrevették őket.  Fotó: Krizsán
A mentőknek nagy segítség, ha villogó, szirénázó járművüket látva az autósok például indexelve jelzik, hogy észrevették őket. Fotó: Krizsán


A körforgalmakban tapasztalatai alapján nem szokott gond lenni a mentő elengedésével. Azt viszont szerinte jó, ha tudják az autósok: a piros a mentőnek is tilost jelent, ilyenkor a kereszteződésbe akkor hajtanak csak be, ha látják, hogy elengedik őket. Azt a félreértést is szeretné eloszlatni, hogy ha a megkülönböztető jelzéssel haladó jármű nem száguld, akkor nem siet. Ilyenkor is szükségük van arra, hogy elsőbbséget kapjanak, csak a rohanás rontana a beteg állapotán. A legjobb, ha fékezések, hirtelen irányváltások nélkül tudják kórházba szállítani.

– Aki túl hangosan hallgat zenét az autóban, később észleli a szirénát, de egy kamion mögött álló személyautó sofőrje is így járhat. Aki meghallja a vészjelzést, ne kapkodjon, ne fékezzen le hirtelen. Amint tud, húzódjon félre. Jelezze mielőbb, hogy észrevette a mentőt, az irányjelzővel vagy akár a vészvillogóval, mi majd megkeressük a rést, ahol biztonságosan elférünk. Viszont a szembe jövő sávba átsorolás nagyon veszélyes, ennyit ne kockáztassanak a sofőrök azért, hogy minket segítsenek – javasolja Bíró Attila.

Olvasóink írták

  • 1. Hunicum 2011. március 10. 15:17
    „Jártam már úgy, hogy nem tudott leelőzni a szirénázó mentő a szembejövő forgalom miatt. Beletapostam a gázba addig amíg nem tudtam lehúzódni egy buszmegállóba.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fűtetlen helyiségek: a lakók panaszkodnak

A Kisalföld 2010. december 22-én írt cikke szerint több Bán Aladár utcai lakó nem ért egyet azzal,… Tovább olvasom