Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

Győrzámolyra látogatott a japán nagykövet

A magyarországi japán nagykövet csütörtökön a győrzámolyi kendo klub edzésére látogatott, ahol arról is beszélt, miért fontos számára a sportág népszerűsítése külföldön.
Ito Tecu, magyarországi japán nagykövet csütörtökön Győrzámolyra látogatott, hogy megtekintse a hétszeres magyar bajnok, Szigetközi Junior Kendo Klub edzését, és személyesen is köszöntse a japán harcművészeti sportág legsikeresebb hazai egységét.

Egzotikum, szakértelem

Fotó: Cseh Róbert
A japán nagykövet érdekődéssel hallgatja a csapat technikai vezetőjének beszámolóját. Fotó: Cseh Róbert


A percre pontosan megjelenő nagykövetet érkezése előtt Dubi Attila, a győrzámolyi klub edzője arról beszélt, miért kedvelik a szigetközi faluban a hagyományos japán harcművészetet.

– A csapat megalakulását J. Varga Attilának köszönhetjük. Mivel az itt bevezetni kívánt sportág ennyire egzotikus, rengeteg érdeklődőt vonzottak a bemutatkozó edzések, nagy létszámmal kezdtük meg a felkészülést. Idővel lemorzsolódtunk, de a keménymag – körülbelül húsz fő – megmaradt. Szerencsére idén kisgyerekek is csatlakoztak hozzánk – avatott be Dubi Attila, aki sikerességük titkát felkészítőik szakértelmében ragadta meg.

– A kendo alapjait J. Varga Attilától tanultuk, illetve egy nagyon felkészült japán mestertől, aki azért költözött a felkelő nap országából Magyarországra, hogy bemutassa, illetve átadja a harcművészet szellemiségét és technikáját. Mindez biztos alapot jelentett klubunk számára, amiből könnyen „építkezettünk".

Jelenleg technikai vezetőnk is japán, Abe Tecushi a magyar válogatottban is tevékenykedik, tőle rengeteget tanulhatunk. Ezenkívül a siker a családias, összetartó hangulatnak is köszönhető, hiszen mindez megtöbbszörözi erőnket – vélekedett a tréner, aki csapatával húsz perces edzésen mutatta be tudását a diplomata előtt.

Fotó: Cseh Róbert
Fotó: Cseh Róbert

Japánban népszerűsítené a szigetközi klubot

Ito Tecu feszült figyelemmel és átéléssel követte végig a győrzámolyiak bemutatóját, ugyanis mint megtudtuk, fiatalon ő is kendozott.

– Régóta szerettem volna ellátogatni ehhez a csapathoz, ugyanis évekkel ezelőtt kaptam egy könyvet a magyarországi kendoról, amiben ezt a csapatot is megemlítették, azóta pedig sikereik száma egyre csak növekszik – mesélte el látogatásának okát tolmácsa segítségével a diplomata.

– Nagy örömmel tölt el, hogy Magyarországon ilyen nagy létszámban – körülbelül fél ezren – foglalkoznak ezzel a sporttal, hiszen az is fontos, hogy a sportág népszerűsödésével a japán kultúrának és szellemiségnek egy szelete ismertebbé válik ebben az országban is – fogalmazott Ito Tecu, aki a jövőben szeretné hazájában is népszerűsíteni a győrzámolyi klubot, hiszen elmondása szerint a szigetországban még nem igazán ismerik a magyar kendosokat.A Szigetközi Junior Kendo Klub csapata idén a tizenkettedik magyar bajnoki cím megszerzése után Európa-bajnok lett, a legutóbbi világbajnokságon pedig a klub három tagja bekerült a legjobb tizenhat versenyző közé.
hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hőség - Hol juthatunk vízhez Győr közterületein?

Nézze meg listánkon, hol kortyolhat egy jót a városban! Tovább olvasom