Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Győrszentiváni színesfémkereskedők - Többeknél 20 év börtön lehet a plafon

A vádirat szerint átlagosan szinte naponta indult egy kamionnyi fém, és egyetlen kamion után akár 6 millió forintnyi bevétel is származott.


Különleges biztonsági intézkedések mellett a húsvét utáni héten kezdi meg majd a Győri Törvényszék a győrszentiváni klán ügyében a tárgyalást. A büntetési tétel felső határa többeknél húsz év is lehet.

Továbbra is előzetesben ül az öt V. testvér, egy unokatestvérük, a szintén felbujtói szereppel vádolt S. Z., valamint még egy vádlott: E. Z. Ezt a kényszerintézkedést várhatóan már nem bírálják felül rövidebb időközönként, hanem majd a V.-perben eljáró bíró tanácsa dönt róla húsvét után.

Különleges biztonsági intézkedésekre biztosan kell számítani, s még nem dőlt el, hogy a belépést miként szabályozzák – közölte dr. Máté Kinga szóvivő. A korábbi előzetes meghallgatások alkalmával is kiderült, hogy népes hallgatóságra lehet számítani a győrszentiváni ügyben, a színesfémes áfacsalással vádolt klántagok és strómanok, valamint a hivatalból beidézettek mellett helyet kell kapniuk a rendőröknek, a hozzátartozóknak, ismerősöknek. Ezután egy délelőttöt alighanem elvisz majd a 140 oldalas vádirat felolvasása, amit a vádlottak meghallgatása követ. Persze azt nem tudhatjuk, tesznek-e vallomást.

A V. Józsefet védő dr. Rákosfalvy Zoltán a Kisalföldnek elmondta: megfeszített munkát jelent a védelem számára az iratok feldolgozása, mivel a 140 oldalas vádirat szokatlan módon nem rendeli az egyes bizonyítékokat az adott vádpontok mellé. „Védencem csupán két vádpontban érintett, de a 60 ezer oldalas nyomozati irat egészét át kell vizsgálni ahhoz, hogy rájöjjünk, mik a nyomozó hatóság bizonyítékai vele kapcsolatban" – mondta az ügyvéd.

A klán öt tagját 2013 januárjában helyezték előzetes letartóztatásba. Fotó: Kisalföld-archívum
A klán öt tagját 2013 januárjában helyezték előzetes letartóztatásba. Fotó: Kisalföld-archívum

Az ügyben erős ellenfélnek mutatkozó védelemtől meglepő volna egyébként, ha nem támadná, hogy az egytől hatig számozott klántagokat a vád együttesen kezeli felbujtóként az adott strómancégekkel kapcsolatban. A főügyészség leirata szerint a cselekménysor a főként szlovákiai cégek 2006-os alapításától 2008 elejéig tartott, ebben az időszakban átlagosan szinte mindennap indult egy kamion a győrszentiváni Váci és Homoksori útról.

Az egyik telephely tulajdonosa – egyben az egyik vádlott élettársa – emiatt bűnsegédként szerepel a vádlotti listán. A bíróságnak persze egyenként ki kell majd deríteni, miként változtak át – a vád szerint – a magyar eladótól származó színesfémfuvarok menet közben szlovák belföldi szállítmánnyá, amit a szlovák eladók nevére kiállított menetlevelek igazoltak. Ennek köszönhetően bruttó áron kelt el jobbára közép-szlovákiai kohókban a színesfém, az áfát végül nem fizették be a vád szerint. A szlovák állam elől elcsalt adóból aztán telhetett a NAV által lefoglalt luxusautókra és ingatlanokra, hiszen egyetlen kamion után 4–5 vagy akár 6 millió forintnyi bevétel is származott cseh vagy szlovák koronában a vád szerint.

A tettesként megvádolt strómanok és a vád szerinti felbujtók tetteinek büntetési tétele alapesetben 2-től 8 év, de halmazatban és bűnszervezetben követték el a vádirat alapján, s mindez 20 évre emeli a felső határt. Az ítélkezők igen ritkán célozzák meg a „plafont" – mondta a Kisalföldnek egy büntetőjogász –, de ha a vád állításait sikerül igazolni, hosszan tartó büntetések kiszabására lehet számítani.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új trükk a termékbemutatón - így verik át a gyanútlanokat!

Nem is igazi termékbemutató a termékbemutató, ha a vételárat az eladó cégnek olyan helyen fizeti ki a vevő, ami üzletként működik. Tovább olvasom