Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 3°C Még több cikk.

Győri vajda a Fábry-show-ban

Telefonon hívták, múlt csütörtökön pedig már filmre vették azt az összeállítást, amit csütörtökön tűz műsorra az egyik kereskedelmi tévécsatorna. Sárközi Antal (Bandi) az egyedüli vajda az országban, akit Fábry Sándor, a népszerű showman látott vendégül.
Sárközi Antal
Sárközi Antal személyében az egyedüli vajdát hívta meg műsorába Fábry, akiről köztudott, hogy kedveli a romákat és tiszteli a cigány kultúrát. A szerkesztőnek nem sokat kellett győzködnie a győri vajdát, aki a romashow ötletére azonnal bólintva elfogadta a meghívást.

– Mivel a roma hagyományok állnak a műsor középpontjában, tetszett az ötlet – szögezte le elöljáróban Sárközi Antal. – Tulajdonképpen a cigányság hagyományőrzéséről, a vajdáról mint intézményről beszéltünk, amiről szerintem sokan legfeljebb csak hallottak. De imitáltunk egy lánykérést, beszélgettünk a roma keresztelőkről és – show-ról lévén szó – egy tatabányai ló körüli adásvétel fakasztja mosolyra a nézőket.

Vajdák régen és most

Sárközi Antal 1989 óta a győri romák vajdája, előtte Rudinak, a bátyjának, azt megelőzően pedig édesapjuknak járt ez a megszólítás. A vajda – tisztségként – ma is a legnagyobb és legmegtisztelőbb cím: a cigányok közötti haragos ügyekben hiteles bírának, a hivatalokban afféle képviselőnek számít.
– A hetvenes-nyolcvanas években a romatelepek felszámolásában, a lakhatási körülmények megoldásában közvetítettem a hivatal és az enyéim között – sorolta Sárközi Antal. – Mindenkivel próbáltam szót érteni, talán ez a titka annak, hogy a nagyobb konfliktusokat elkerültük, családok százai nem kerültek az utcára. A III. évezred első győri vajdája együttműködik a többi kisebbség vezetőivel. Mottója, hogy a beás, muzsikus és oláh cigányok az eltérő kultúra, szokások és hagyományok ellenére is szót értsenek egymással.
A holnapi Fábry-show valódi csemegét ígér romológiából és aki nem tudja, hogyan kell jól kupeckedni, most kitanulhatja. A győri vajdát szűkebb családja is elkísérte a felvételre, egyetemista unokája előtte éjjel szemhunyást sem aludt, úgy izgult a papáért.
Fábry persze nem tudott kibújni a bőréből, a maga módján provokálta a vajdát, aki „ kamatostól" törlesztett.
Ezzel együtt a vajda szerint az egyik országos bulvárlap már előre pocskondiázta a műsort, így Fábryt és a győri vajdát is, aki az újság fals információit egyszerűen rémhírterjesztésnek tartja és helyreigazítást fontolgat.

A győri cigányvajda egyébként egyszerűen él. Évekig gondozta súlyosan beteg feleségét, akit két agyvérzést követően ma a Cuha utcai idősotthonban ápolnak. Naponta háromszor látogatja az asszonyt, aki csak tőle, a Banditól fogadja el az ételt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hatékony segítség a beilleszkedésért

A Győri Nevelési Tanácsadó Gyermek- és Ifjúságpszichológiai, valamint az Alfred Adler Módszertani… Tovább olvasom