Kisalföld logö

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 5°C Még több cikk.

Győri utcafront – esztétikai prüdéria I.

1265-ször vitt már el az utam, évek során egy győri butik kirakata előtt és a mai, önkéntelen pillantásom az üvegre, végérvényesen eldöntötte, hogy megörökítem a „torzó"-t. Innen jött az ötlet: fussunk néhány kört a városban, hogy megmutassuk, vagy inkább emlékeztessük magunkat a ficamokra Győr látképén, amik nyilván kimaradnak, a Miért szép Győr? kiadványból.
Egy butik autóbalesetre emlékeztető kirakata vagy egy rosszul eltalált alkalmi korcsolyapálya, az amúgy is épp eléggé megtépázott „Európa legszebb barokk tere"-n ugyanazt a belső igényt és cizellált szépérzéket sejteti. A lényeg, hogy ott legyen, mindegy milyen áron - fel tudjuk rá szórni a bugyit és hagyjuk, hadd pörögjenek furnérlemezek között az emberek, az ízlésesen elhelyezett reklámfelületek alatt.

Terítékre kerülhetnek majd a gusztusos porták és helyes üzletek is, de az ünnepi fénybe öltöztetett belváros érdes felületei, talán megkapóbbak karácsony előtt, és a „büszkék vagyunk rátok" rovat nem is lenne túl izgalmas.

A torzó

Elsőnek, akkor álljon itt a már beharangozott bábu. A belvárosi butik bűbájos kar-, láb-, és fejnélküli torzója a városban az egyetlen olyan, amelyik láthatóan roncsolásos sérüléssel vesztette el a végtagjait. E nélkül is elég bizarr egy ilyen testen lévő ruhát a barátnőmre képzelni, de a balesetes csonk látványa ezt még bizarrabbá teszi.

A torzó

Hátrafelé nyilaztunk akkor számoljunk visszafelé?

Őrült izgalmas: ha közeleg valamilyen sportesemény, akkor kiteszik a plakátot az állványba, és visszafelé számolja a napokat az óra az „esemény-állványon". Mivel az év nagy részében nem tudják kihasználni ezt a retro hangulatú neon-bármit, általában egy karja-vesztett, félszemű robotként ázik az utcán, mi meg kerülgetjük…nem tudom egy külföldi például mit gondolhat? Biztos nem segítene a dolgon, ha három nyelven kiírnánk, hogy ’ez egy kreatív installáció, ami jelenleg nem üzemel, de ha jön egy vébé, hasítunk a látvánnyal’.

Esemény-állvány 2007

Szotyizó melegítő a kínai bolt előtt

Írnám, hogy no comment, de nem szeretnék legyinteni erre a mindennapos látványra. Legalább egy megjegyzés erejéig hadd próbáljam meg leírni, milyen érzés a kétdimenziós, egyvonalas karikabábúra löttyedt tréningruha látványa. Az ICO filctoll megfakult 2.590.- felirata, a háromszög alakúra kivágott fénymásoló papírokon, egyszerre nosztalgikus hangulatú és komor. Ez mindennapos látvány a chinese üzletek előtt, de a Lehel-piacos igényesség a díszburkolaton végképp nem mutat jól. Vagy ez, vagy az.

Szotyizó melegítő

Vasúti aluljáró

A vidéki buszpályaudvart, a vasutat és Győr belvárosát összekötő gyalogos aluljáró is megér egy képet. A megújult, ’70-es évek végének szotüdülő hangulatát árasztó, sápadt folyosó két oldalára, régi filmplakátokat lenne a legildomosabb elhelyezni: a fiatal Bruce Lee, a cseperedő Eddie Murphy bajusz nélkül, vagy Samantha Fox, még csak serdülő idomainak képeitől övezve juthatnánk ki a szabadba.

Vasúti aluljáró

Képújság az új évezred hajnalán

Ha már felértünk a városháza mögé, rögtön megtalál, a 2007-ben kihelyezett beszélő képújság kellemetlen hangja, mint megannyi Máté Kriszta idézet. A vasúti bádogember lakattal, "kommunikációs beszélő szenzorral" ellátva, valahol a Megye háza mögötti esemény-állvány és Mikrobi múltbéli alakja között van. Szürke de naaaagy, nehéz felfogású de legalább borzasztóan ronda.

Képújság az új évezred hajnalán

Folytatás hamarosan következik. Várjuk a Ti MMS-eiteket, fényképeiteket is Győr, Sopron és Mosonmagyaróvár belvárosából is, ha hasonló szépségekkel találkoztok. A cím: online@kisalfold.hu

Olvasóink írták

28 hozzászólás
12
 • 28. csak 2008. január 04. 15:33
  „Marad hát. Itt ez a csomó nem működő vacak ami rontják a városképet de úgysem fog senki semmit csinálni.”
 • 27. nokia_telo 2008. január 04. 09:21
  „vélemények zömével és marad minden......”
 • 26. pro 2007. december 07. 10:59
  „Comulus ok, nem szóltam.. :o”
 • 25. Comulus 2007. december 07. 09:43
  „Plakátmagány: ÁÁHÁHÁHÁHÁ!

  pro: Ne terjeszd, hogy van humorérzékem... hová vezetne ez...”
 • 24. pro 2007. december 07. 08:59
  „Szerintem sem vérkomolyságnak szánta írója ezt a cikket, és azon túl, hogy van valóságalapja, csak szórakoztatni próbál, na meg felhívni, hogy mi is vegyük észre ezeket és küldjünk be képeket, stb. Comulusnak igenis van humorérzéke, csak nem tudja elképzelni, hogy a kisalfold.hu-nak is lehet.. :P”
 • 23. Plakátmagány 2007. december 06. 21:24
  „És ha most erre te elmondod, hogy szerinted mik a fő problémák, a cikk írója meg lehülyéz, hogy nem is ezek, hanem amazok és miért nem látsz ennél tovább, akkor mit szólsz? Ez elég szubjektív dolog. Persze, hogy lehet nagyobb problémákat találni, de alapvetően a kikarikírozás volt a lényeg, ahhoz pedig nem igen passzol a nagy, drámai téma. A lényeg, hogy ezek orvosolandó dolgok és attól, hogy mondjuk sok a hajlékatalan Győrött, ezek a dolgok nem szűnnek meg rosszak lenni. Nevessünk egyet. Nevess már te is. Na!”
 • 22. Comulus 2007. december 06. 18:06
  „Plakátmagány: tévedés, a cikk nincsen rendben. Győrről lehet rosszat írni, csak nem ezek a fő problémák. Ezek csak zavarták a cikk íróját, mert ennél nem lát tovább.
  A hozzászólás többi részét gondolom nem nekem szántad.”
 • 21. Plakátmagány 2007. december 06. 14:32
  „Teljesen rendben van a cikk, azt, hogy Győrről nem szabad rosszat írni, nem veszem komolyan. Győrben élünk, ezért Győr a célpont, de persze bárki indíthat saját oldalt a saigoni vagy az odessai, citromdíjas kirakatokról, ha úgy gondolja, hogy ez közérdeklődésre tart számot. Egyébként nem mi vagyunk az önkormányzatért, hanem fordítva.”
 • 20. kareszka 2007. december 06. 07:23
  „Ez az írás végre mutat valahova és belepiszkál azokba az álló és megszokott dolgokba amik mellett nap mint nap elmegyünk és már észre se vesszük milyen rondák0. De tényleg ez az "esemémy-állvány" miért árvárlkodik ott egész évben, a megyeháza amúgy is kilóg a városképből, minek rontani?? Ja, lehet, hogy indexes a stílusa, de ezt inkább olvasom mint a tökfesztiválos beszámolót.”
 • 19. Comulus 2007. december 05. 22:45
  „Milyen irányba mutat az az újságcikk, aminek nincs eleje, vége, semmi ív, vagy javaslat? Szánalmas index-stílus koppintás. Ha már a stílusa nem szórakoztat, akkor legalább legyen értelme. Ez csak egy csomó betű. De azon kívül, hogy a szerzőnek jól esett leírni, sok értelme nincs.
  De hogy ne én is csak fikázzak:
  esemény-tábla: két fehér borítólap, amikor nincs esemény.
  Kínai utcárapakolás: sárgák haza! - vagy legalább is felgyújtani amit kitesznek.

  A többivel nincs bajom. De azzal van, hogy a Kisalföldnél már mindenért fizetnek.”
 • 18. minek.hova.miért. 2007. december 05. 22:30
  „Meiner Meinung nach a cikk javarésze erőltetett, a T. szerző belemagyarázza a dolgokba azok gusztustalanságát. (A kínai kipakolás rendben van, de hogy az aluljáróval mi a baj, meg a képújsággal...?)
  Azonkívül, ha már itt járunk a cikk ötlete sem valami eredeti, tekintve, hogy pont a Kisalföldben jelent meg, kb tavaly júniusban egy hasonló írás Mosonmagyaróvárról.”
 • 17. SIMON TAMÁS 2007. december 04. 21:25
  „minden fénykép és irással 1et értek! DE! az utolso"képujság az évezred hajnalán"nal azért még sem! MIÉRT BAJ HA VALAMI UJJJJJJJJJ?
  NAGY, RONDA,HANGOS DE VAN MÁSHOL ILYEN? SZERINTEM ÖTLETES!”
 • 16. Csaba 2007. december 04. 15:16
  „Ajánlom figyelmetekbe az alábbi linkeket is, hátha valaki nem ismeri.
  http://putripest.fw.hu/
  http://www.praktikusvaros.hu/application/event.php”
 • 15. csakirj 2007. december 04. 15:13
  „Pro: örülök a megtiszteltetésnek és igenis igényes vagyok, de te is annak örülsz, ha téged valamiképpen megtisztelnek, mármint ha olyan levelet kapsz ami nem helyesírási hibával van tele!! Nem erről akarok vitatkozni és a maga nevében mindenkinek igaza van, csak nem tesz senki semmit érte! Ki engedte meg, hogy az utcára kirakjanak holmikat! - A PÉNZ - vagy az illegálisan le és kirakott szemeteket?!"és persze ezek mind éjjel müködnek" vagy az elkezdett az alapokig lerakott épületekkel? Igenis vannak szép helyei Győrnek és örömmel nézzük, mert tetszik, örül a szívünk, mert mi ezt is megtudjuk csinálni csak sajnos vannak akiknek ez nem teszik és joggal írom le, mert Ő-k csak rombolni tud.(falfestés, falkaparás, szögbelövés stb..) Ha csak a saját portánk körül tennénk rendet már az is siker. De, és ne csak olyan környezetben ahol "valaki lakik"! Van olyan környezet, aki hiába várja a szépítés egy kis jelét is! Tudom mindehova nem kerül pénz és ezt nem a politikai helyzetre vagy az elmúlt helyzetre rovom - ezt mi magunk nem tettük - mi, akik ezek szerint keveset figyelünk a saját városunkra! Viszont örömmel néztem (én is segítettem) amikor a gyerekek és felnőttek együttesen összefogva EGY nap összeszedték a szemetet. Mi is tehetnénk valamit és maradandót, ami csak Győrre vonatkozik és ne csak azért, hogy egy idő után unalmas legyen és hagyuk veszni!”
 • 14. Kolo 2007. december 04. 13:59
  „na várjávárjávárjá
  ez most nem épület mustra! az épületek és a megújított utcák, terek igenis szépek. Az utcákon hagyott, nem működő, vagy oda nem illő cuccok meg izléstelen tartozékok miatt viszont mi győriek joggal vagyunk ki akadva. Szerinted tényleg nem szép ez a város?”
 • 13. Adios amigos 2007. december 04. 12:58
  „A győriek csak maguknak mantrázzák évtizedek óta, hogy a városuk milyen szép, milyen szép..... idegenforgalom hiányában erről más nemigen tud. Nyilván, persze azért nincs idegenforgalom, mert fene nagy csodákat itt látni nem lehet, a vendéglátás szerény színvonalú - az öndicsőítés helyett építő városok meg régen lehagyták Győrt a vendég-vonzásban.

  Emberek ! Bécs autópályán 1 óra út, az osztrákok, németek mégis a dögmesszi Hajdúszoboszlóra bumliznak, aztán Egerben, Tokajban boroznak.. Biztos vmi véletlen miatt... esetleg összeesküvés, kommunisták, ilyesmi...”
 • 12. Kolos 2007. december 04. 10:45
  „Be lehetne tenni akár egy-két középületet is. Ott is lenne mit felróni.”
 • 11. pro 2007. december 04. 10:28
  „Tökéletesen egyetértek az előttem hozzászólókkal! Kivétel: vidéki alias kikérdezett, csakírj avagy az igényesség mintapéldája és Cseter János aka Jason Bourne :P”
 • 10. Vagyim 2007. december 04. 09:54
  „Gratulálok a cikk írójának. Végre valaki észbe kapott, hogy igenis tenni kell ezek ellen a dolgok ellen. Egy város arculatát nagymértékben befolyásolják az épületek állapotán kívül az üzletek megjelenési formái, a reklámok, cégfeliratok stb. Ahhoz, hogy ezek kulturáltak, illeszkedők legyenek, nem elsősorban hatósági szigorra és fellépésre, hanem a kereskedők mentalitásának változására van szükség. Nem az fog több "szotyizó melegítőt" eladni, akinek a legnagyobb, legvilágítóbb, legzenélőbb, egyúttal a legrondább doboza van a belvárosi háza falán. Sajnos ezt még sokan nem látják be, hogy nem ebben, hanem sokkal inkább a minőségben és igényességben kell túllicitálják a versenytársakat. Örömteli, hogy végre valaki felhívja erre a figyelmet, mert mi, városlakók, hajlamosak vagyunk szó nélkül elsétálni ezek mellett a szörnyűségek mellett és a terjedésük mértékének köszönhetően lassan még a fejcsóválásról is leszokunk. A következő cikkbe javasolnám betenni a győri sétálóutcában található neves(nek hitt) étterem előtt rendezett gyümölcsvásár kapcsán az utcán tárolt dobozokat és szemetet. Hátha előbb-utóbb mi emberek is eljutunk addig, hogy nem a hatósági fellépésért sóhajtozunk, hanem megpróbáljuk használni az eszünket, esztétikussá próbáljuk tenni a környezetünket és kinézzük azt, aki nem felel meg ennek a társadalmi elvárásnak.”
 • 9. Kolos 2007. december 04. 07:18
  „vidéki, nem gondolod, hogy azért írták ezt, mert szeretnek itt élni? és szúrja a szemüket az izléstelenség? persze, megszoktuk, minek változtatni rajta, marha jó az a rozsdás visszaszámláló meg, meg a kínai boltok Győrhöz illeszkedő kirakatai.”
28 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meseudvar, meseház a Zichy-palotában

Győr - Meseudvar, meseház és Mikulás várta vasárnap a győri Zichy- palotában a kicsiket, ahol az… Tovább olvasom