Kisalföld logö

2017. 10. 24. kedd - Salamon 9°C | 13°C Még több cikk.

Győri siker: okoskapu-rendszerrel lettek az év feltalálói

A győri Széchenyi István Egyetem oktatóiból és egykori diákjaiból álló csapat nyerte a Magyar Feltalálók Egyesülete „Az év feltalálója 2011" vándordíját.
A győri Széchenyi István Egyetem oktatóiból és egykori diákjaiból álló csapat nyerte el a Magyar Feltalálók Egyesülete „Az év feltalálója 2011" vándordíját, amit a külföldön rendezett találmányi bemutatókon elért eredmények alapján ítéltek oda. Az európai uniós támogatással mintegy 70 millió forintból kifejlesztett találmány lényege, hogy infravörös fényforrások sorával és érzékelőkkel látnak el labdajátékhoz rendszeresített kaput. Amikor valamilyen test áthalad a felületen, megszakítja a fénysugarakat, a jelek számítógépre érkeznek, amelynek szoftvere megállapítja, hogy „gömbszimmetrikus" tárgyról van-e szó – mint amilyen egy labda – vagy sem. Amennyiben nem, a rendszer nem foglalkozik vele, a labda esetében viszont meghatározza annak sebességét, irányát és a kapuba hatolás helyét.

A végeredmény öt-hat éves munkával jött létre. A rendszer kézilabdához, labdarúgáshoz, sőt, baseballhoz is használható. Gólbírónak – amely jelzi, áthaladt-e a labda teljes terjedelmével a gólvonalon – nem alkalmas, de egy megbízható gólbírórendszernek eleme lehet. Akkor mire jó? – vetődik fel a kérdés.

„A labdajátékoknál rendkívül fontos az erős, pontos lövés, így segítheti az edzőt és a játékost, akiknek ezekről jelenleg nincsenek adataik. A találmányra építve komplex edzőprogram állítható össze és elvégezhető a sportolók minősítése. Jó tehetségkutatásra is. Bemutatóinkon találkoztunk olyan fiatallal, aki nem tudta, hogy jól tud dobni, és kiderült róla, hogy olyan sebességgel küldi meg a labdát, mint a legjobb kézilabdások" – hangzott el a szerdai győri sajtótájékoztatón. Az adatok azonnali kijelzését, akár mobiltelefonos megjelenítését is tudó rendszer a nézők számára érdekesebbé teheti az összecsapásokat.

A világszínvonalú szabadalom előnye gyorsasága és viszonylagos olcsósága (jelenleg egyedi gyártásban két-két és fél millió forint az ára).

Olvasóink írták

  • 1. elemér 2012. február 29. 15:10
    „Ez a tuti, okos berci. FIFA instant replay. http://tinyurl.com/6tfj6sr”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győri Filharmonikus Zenekar: A mi szólistánk

A Győri Filharmonikus Zenekar március 10-i hangversenye a "Mi szólistáink" címet kapta. Tovább olvasom