Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Győri közgyűlés: ilyet még nem látott - Nézze meg a képviselőket egy közös fotón

A polgármesternek 972 ezer forintos fizetést és 145 ezer forintos költségtérítést szavaztak meg havonta.

A megengedett maximális fizetést szavazták meg a városvezetésnek
Felállt az új közgyűlés

A szokásos 15 helyett 37 nappal az önkormányzati választás után, de megalakult tegnap a győri közgyűlés. A csúszást, mint ismert, az okozta, hogy a 4-es választókerület egyik szavazókörében a Győri Ítélőtábla új választást rendelt el november 9-re, így a voksolás végeredménye csak a múlt héten lett jogerős.

A testületben jelentős többsége van a várost 2006 óta irányító Fidesz–KDNP pártszövetségnek. Az előbbi párt 14, az utóbbi pedig két taggal alakíthatott frakciót; a harmadik ciklusát megkezdett Borkai Zsolt polgármester is e két párt színeiben győzött. Rajtuk kívül a Magyar Szocialista Párt és az Együtt közösen három, a Demokratikus Koalíció és a Jobbik pedig két-két tagú képviselőcsoport létrehozását jelentette be tegnap, míg Bárány István független jelöltként nyerte el mandátumát.

Mindannyian dr. Gál Miklóstól, a helyi választási bizottság elnökétől vették át megbízólevelüket.

Az új győri közgyűlés tagjai az alakuló ülés után egy csoportkép kedvéért kivonultak a városháza lépcsőjére. Fotó: Mészáros Mátyás
Az új győri közgyűlés tagjai az alakuló ülés után egy csoportkép kedvéért kivonultak a városháza lépcsőjére. Fotó: Mészáros Mátyás


Az új testület hivatalosan Borkai Zsolt polgármester és a képviselő-testület eskütételével alakult meg. A közgyűlés utána három főállású, Fidesz–KDNP-s alpolgármestert választott. A tisztség betöltői között egyetlen új név van: Radnóti Ákos, aki ha formálisan nem is, de valójában az áprilisban országgyűlési képviselőnek megválasztott Simon Róbert Balázs helyét foglalta el. Rá a 24 önkormányzati képviselőből 21 szavazott igennel. A másik két alpolgármester közül Somogyi Tivadar 2008, Fekete Dávid pedig 2012 óta tölti be ezt a posztot, ők 22–22 voksot kaptak tegnap. Somogyi Tivadar egyébként a legrutinosabb tagja a közgyűlésnek, 1993 óta folyamatosan mandátummal rendelkezik.

Az alakuló ülés döntött a városvezetés javadalmazásáról is, október 12-ig visszamenő hatállyal. A polgármesternek 972 ezer forintos fizetést és 145 ezer forintos költségtérítést, az alpolgármestereknek 875 ezer forintos fizetést és 131 ezer forintos költségtérítést szavaztak meg havonta. Valamennyi öszszeg bruttó, azaz az adók és járulékok levonása nélkül értendő. Mind a négy politikus a törvény által megengedett legmagasabb összegű juttatásban részesül.

Röviden

Kedden délelőtt megalakult a győri közgyűlés. A polgármester és a képviselők esküt tettek, majd átvették megbízólevelüket. A képviselők három alpolgármestert választottak: Dr. Somogyi Tivadart, Fekete Dávidot és Radnóti Ákost.

Borkai Zsolt polgármester alapilletményét a törvények alapján - a helyettes államtitkáréval azonos összeg - havi bruttó 972 ezer forint. Költségtérítése bruttó 145 ezer forint.

Dr. Somogyi Tivadar, Fekete Dávid és Radnóti Ákos alpolgármester havi bruttó 875-875 ezer forintot kap. Költségtérítésük 131 ezer forint.

Alpolgármseteri eskú - Fotó: Mészárós Mátyás
Alpolgármesteri eskú - Fotó: Mészárós Mátyás


Előzmények

Alakuló ülést tart kedden reggel 9 órától a győri képviselő testület.

A közgyűlés napirendjén 6 pont szerepel: először a helyi választási bizottság elnöke tart beszámolót a választások eredményéről, majd a polgármester és a képviselők átveszik megbízólevelüket és esküt tesznek.

Bejelentik a frakciók megalakulását, aztán a képviselők alpolgármestert választanak.

Végül megállapítják Borkai Zsolt polgámester és az alpolgármester illetmémyét.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elfüstölt egy terepjáró motortere az M1-es autópályán

Füstölő terepjáróhoz riasztották a tűzoltókat a nagyszentjánosi csomóponthoz kedden kora este. Tovább olvasom