Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 12°C Még több cikk.

Győri közgyűlés: a Kisalföld Volán perre mehet az önkormányzatokkal

Össznépi adok-kapok zajlott a győri buszközlekedés kapcsán: vita 500 forintos gázolajról, humánpolitikai racionalizálásról, díjtételekről. A vízdíj 35 százalékkal olcsóbb Mosonmagyaróváron, mint Győrben.

18 óra 5 perc

A decemberi közgyűlés véget ért, de jövő héten még tartanak közmeghallgatást a városházán szerdán (dec. 21.) délután öt órától.

Ezen az ülésen minden győri polgár elmondhatja gondját, véleményét bármilyen ügyben - a kisalfold.hu pedig tudósítani fog erről is.

Addig is minden jót kívánunk Olvasóinknak!  

17 óra 55 perc

A győri Családsegítő Szolgálat betöltött igazgatói állásának közös megegyezéssel történő megszüntetéséről és pályázat kiírásáráról szóló napirendi pontot zárt ülés tárgyalják majd a képviselők.

Hiába, a személyi kérdések már csak ilyen zárt üléses történetek.


Borkai Zsolt karácsonyi pompában.
Borkai Zsolt karácsonyi pompában.
  

17 óra 50 perc

Rövidesen véget ér az idei utolsó győri közgyűlés, már csak percek vannak hátra az ülésből.

17 óra 48 perc

A győri önkormányzat pályázatot írt ki a Vaskakas Bábszínház igazgatói posztjának betöltésére.

17 óra 44 perc

Beindult a szavazási gőzhenger: kisebb horderejű ügyeket egymásután fogadnak el a képviselők.

17 óra 42 perc

A 2012. évi költségvetés elfogadásig történő átmeneti finanszírozás szabályaira vonatkozó javaslatot, valamint a Märklin Hungária Kft. telephelybővítése, az Autohof létesítése az M1 autópálya bőnyi lehajtónál, a 82. számú főút bevezető szakasz szabályozása tárgyú rendezési tervi módosításokra, valamint az építési szabályzat módosítására vonatkozó javaslatot elfogadta a közgyűlés.

Utóbbi pontnál Simon Róbert Balázs alpolgármester elmondta: a Märklin Hungária Kft. telephelybővítésénél minden vitás kérdést sikerült megnyugtatóan rendezni.

17 óra 32 perc

A helyi adórendeletről szóló pontot végül nagy többséggel elfogadta a Fidesz-KDNP frakció.

17 óra 27 perc

Hofbauer Sándor (Jobbik) javaslatot tett az építményadó módosítására - 1000 négyzetméterrel alatt változatlan, 1000 négyzetméter felett 1000 forintos lenne az adónem -, de ezt leszavazták a képviselők.

17 óra 24 perc

Neupor Zsolt (MSZP) szerint elhamarkodott a helyi adórendeletek felülvizsgálatára készített javaslat, mivel nem tudni, hogy mi lesz az iparűzési adó sorsa jövőre?

17 óra 22 perc

A jövő évi költségvetés koncepcióját 15 igennel, 5 tartózkodással, 0 nemmel elfogadta a képviselőtestület.

17 óra 16 perc

Kun András (MSZP) szerint azért nagy baj, hogy óriási a bizonytalanság az országos költségvetésben, mert így például nem tudni, hogy mi lesz az iskolákkal?

"Ha esetleg nem kell fenntartanunk az iskolákat, akkor ezzel hogyan is tervezzünk?" - tette fel a nagy kérdést Kun András.

Borkai Zsolt szerint "bárki is lesz az iskolák fenntartója, a győri önkormányzatnak akkor is kutyakötelessége lesz támogatni a helyi intézményeket".

17 óra 12 perc

Neupor Zsolt (MSZP) szerint a jövő évi győri költségvetés koncepciójában "csak a bizonytalanság a biztos".

Borkai Zsolt szerint semmivel sem rosszabb a helyzet, mint az előző években, s a koncepció elkészítését egyébként is a törvény írja elő. 

17 óra 3 perc

A vízdíjakról szóló napirendi pontnál Vörös Gyula (Jobbik) arra hívta fel a figyelmet, hogy Mosonmagyaróváron 35 százalékkal olcsóbb Győrhöz viszonyítva a vízdíj. "Miért?" - tette fel a kérdést Vörös képviselő.

Tőke László, a Pannon-Víz Zrt. vezérigazgatója szerint Győrben jobban kell vastalanítani a vizet, s többek közt ez az oka tetemes különbségnek.

Neupor Zsolt szerint amennyiben a Parlament elfogadja a vízközműről szóló törvényt, akkor egységes lehet a tarifa az egész országban.

A jövő évi megemelt vízdíjakat végül elfogadta a közgyűlés. Az új tarifákról ide kattintva olvashatnak bővebben.

17 óra 2 perc

Az első napirendi pontot végül megszavazták a győri képviselők, pontosabban a Fidesz-KDNP frakció tagjai.

A korrekciós buszbérlet- és jegy árakról ide kattintva tudhatnak meg többet, míg a Citybusz tervezett jövő évi útvonaláról, valamint a buszmenetrend várható változásairól pedig itt találnak információkat.

16 óra 56 perc

Kun András szerint minden felmerülő probléma (buszmegálló-áthelyezés, menetrendi finomítások) esetén meg kellene nevezni azt a határidőt, amikorra ezek megoldódhatnak.

Borkai Zsolt válaszában leszögezte: Győr jegyzője egyébként is figyelemmel kíséri ezeket az ügyeket.

16 óra 52 perc

Karácsony előtt pár nappal megaközgyűlés elé nézünk: az első napirendi pont vitája közel egy órája megy, s közel-távol nem látni a végét.

Ha éjfél előtt tíz perccel még mindig a városházán ülnek és tudósítanak a Kisalföld munkatársai, akkor bármilyen ízesítésű szaloncukrot szívesen fogadunk Olvasóinktól. 

16 óra 46 perc

Neupor Zsolt (MSZP) szerint az előző kormányok idején és az Orbán-kormány idején is a fővárosi tömegközlekedés kapta az állami normatíva 90-92 százalékát, ezért sok különbség nincs.

Neupor Zsolt azt javasolja, hogy a képviselők ezért közösen forduljanak levélben a minisztériumhoz.

Borkai Zsolt válaszában azt közölte, miszerint óriási különbség, hogy az előző kormányok idején egyetlen kormánypárti képviselő sem vállalta fel a vidéki nagyvárosok normatívájának emelését.

"Most van erre példa, még ha az indítványunk kimenetele bizonytalan is. Ameddig nem születik erről döntés, nem támogatom a levél elküldését a minisztériumba" - tette hozzá Győr polgármestere.

16 óra 41 perc

Borsi Róbert (Fidesz-KDNP) azt vetette fel, hogy a Kisalföld Volán olcsóbban tudja beszerezni a gázolajat, mint a töltőállomásokon az autósok.

Ezt megerősítette Pócza Mihály is: "ha 500 forintra emelkedik a dízel ára, akkor mi körülbelül 390 forintért tudjuk beszerezni".

16 óra 34 perc

Pócza Mihály visszautasította, miszerint "egymásnak feszülnének Borkai polgármesterrel", de azt is hozzátette: "a Kisalföld Volán állománya az utóbbi három évben 20 százalékkal csökkent, s több sofőr inkább elmegy az Audi dolgozni az alacsony bérek miatt".

Az 500 forintos gázolaj árat teoretikusnak tartja Pócza Mihály, de amennyiben mindez megvalósul, akkor "katasztrófával kell szembenézni".

A Kisalföld Volán vezérigazgatója szerint "abnormális, hogy a közösségi közlekedés 91 százalékát Budapest kapja", de utalva a Borkai Zsolt és Kósa Lajos nevével fémjelzett parlamenti javaslatra elmondta: "nem látom, hogy a költségvetésben bármi jel mutatna arra, hogy a fővárostól forrásokat vonnának el". 

16 óra 31 perc

Vörös Gyula (Jobbik) azt vetette fel, hogy több elemző szerint a gázolaj literenkénti ára akár 500 forint is lehet jövőre.

"Ha ez megvalósul, akkor ebben az esetben van-e forgatókönyv a Kisalföld Volán biztonságos üzemeltetésére?" - kérdezte Vörös képviselő. 

16 óra 28 perc

Borkai Zsolt válaszában azt hangsúlyozta, hogy a Kisalföld Volán évek óta csak és kizárólag a díjtételek emelésében és a kilométer-csökkentésben látja a megoldást, miközben arról soha szó nem esik, hogy a társaság racionálisabb gazdálkodási és humánpolitikai tevékenységet folytasson. 

16 óra 23 perc

Pócza Mihály, a Kisalföld Volán Zrt. vezérigazgatója szerint a jövő évi díjtételeknek koncepciója nem számolt az áfaemeléssel, így további 30-35 millió forintos mínusszal kell számolni.

Pócza Mihály elmondta: támogatja Borkai polgármester parlamenti javaslatát, miszerint a vidéki nagyvárosok állami normatíváját meg kell emelni.

"Ettől függetlenül a Kisalföld Volán meghozott egy olyan döntést, hogy amennyiben az önkormányzatok nem tudják megtéríteni az üzemeltetési költségeket, ebben az esetben a közlekedési társaság kénytelen perre menni az önkormányzatokkal" - közölte Pócza Mihály. 

16 óra 21 perc

Borkai Zsolt (Fidesz-KDNP) szerint a magyarosításon el lehet gondolkodni, de a belvárosi busz biztos nem lenne megfelelő, merthogy nem csak a belvárosban, hanem Révfaluban is közlekedik a Citybusz.

16 óra 16 perc

A győri buszközlekedés jövő évi díjszabásáról szóló vita elkezdődött. Kun András (MSZP) azt kérdezi, hogy a jövő évi kalkuláció számol-e az áfaemeléssel?

Hofbauer Sándor (Jobbik) pedig arról érdeklődött, hogy miért nincs magyar neve a Citybuszoknak, illetve igaz-e az a pletyka, hogy azért kellett létrehozni a Citybuszokat, mert a hagyományos buszok nem tudtak felkanyarodni az új hídra?

16 óra 11 perc

Kun András azt javasolja, hogy három napirendi pontot - köztük a jövő évi költségvetés koncepciójáról szóló vitát - halasszanak későbbi időpontra.

Lipovits Szilárd szerint ezeknek a napirendi pontoknak a levétel jogszabályellenes volna.

Kun András módosító javaslatait a győri képviselők leszavazták.

16 óra 2 perc

Az ülés elkezdődött; egy képviselő hiányzik a közgyűlésről.

A közelmúltban elhunyt Labancz János (1990 és 1994 között volt a győri közgyűlés tagja) emlékére egyperces néma csenddel adózott a közgyűlés.

Az ülés elején a helyi kisebbségekért végzett munkáért kitüntető okleveleket ad át Borkai Zsolt polgármester.  

15 óra 14 perc

Az idei utolsó győri közgyűlésen többek közt szó esik a helyi buszközlekedés új menetrendjéről, a jövő évi vízdíjról, a buszbérletek- és jegyek tarifájáról, valamint a 2012-es költségvetési koncepcióról.

 

Olvasóink írták

 • 11. Gab2000 2011. december 17. 17:42
  „erről miért nem ír a kisalföld

  http://www.168ora.hu/itthon/mesterhazy-lazar-le-akarja-valtani-orbant-87693.html”
 • 10. Goldman 2011. december 17. 09:17
  „hidas: O.V. azt mondta, hogy teljesen mindegy mennyi százalékkal emelték már meg a vízdíjat, január 1-től kötelező a 2,5 %-ot bevezetni.
  "16 óra 23 perc vezérigazgatója szerint"...nagyon felkészülten ment a vezír :) arról nem is beszélve, hogy az autóbuszvezetők számára csak sofőrök.
  "16 óra 28 perc Borkai Zsolt"..tökéletesen igaza van.
  "17 óra 3 perc Tőke László, a Pannon-Víz Zrt. vezérigazgatója szerint" na, ez is felkészülten ment.
  Vezérigazgatói beosztásban vannak még ilyen emberek?”
 • 9. dorombolok 2011. december 17. 08:58
  „És mi a helyzet a mosonmagyaróvári pluszban leszámlázott (? ) 1 000 000 km.-el?
  Még mindig számolják?”
 • 8. Oreg35 2011. december 16. 21:21
  „Szegény győri képviselők! Hogy nem haltak bele a 2 órás közgyűlésbe! Nagyon kellett sietni a szavazásokkal, azért nem jutott idejük az érdemi vitákra! Ezt hívják "szavazógép"-nek! Aztán, hogy ebből mennyi jó a lakosságnak az már mellékes!”
 • 7. hidas 2011. december 16. 19:35
  „Kedves toto72!
  Arra próbáltam célozni előző hozzászólásomban, hogy nekem mint nyugdíjasnak levelet írt O.V. amiben ígéretett tett, hogy a rezsidíjak-köztük a vízdíj- nem emelkedik nagyobb mértékben mint a nyugdíj összege. Ha jóváhagyták az előző emelés összegét -ami nettó 3,88%-akkor bruttó 6,2%-al emelkedik a vízdíj, miközben a nyugdíjemelés csak 4,2%. Ehhez nem kell a parlament jóváhagyása-ez "csak" egy egyszerű ígéret volt ami ismételten nem teljesült! Tudom nagyon sok aktív dolgozó elégedett lenne bármekkora emeléssel, de az egy másik-és jogos- téma!”
 • 6. acsali 2011. december 16. 19:12
  „Lehet, hogy azért is olcsóbb Óváron a vizdíj, mert ott nem fizet ki a vizmű fiktív számítástechnikai karbantartó számlákat évek óta.”
 • 5. Accra 2011. december 16. 19:10
  „Vezér mond dolgokat, de senki nem veszi komolyan. Így -szokás szerint- hiteltelen. Pécsett több, mint 8 %-al emelték a vízdíjat:(”
 • 4. toto72 2011. december 16. 18:47
  „Kedves Hidas!
  Ha jól tudom, azt még nem fogadta el a parlament. Ha elfogadják, gondolom a győri tervezetet felülírja.”
 • 3. hidas 2011. december 16. 17:39
  „Most látom, hogy elfogadták az eredeti emelés (nettó 3,88%) mértékét! Megint oda a Vezér adott szava!!! Igaz nem előszőr!”
 • 2. hidas 2011. december 16. 17:23
  „Kiváncsi vagyok a vízdíjra. O.V. azt üzente nem lehet több 2,5 %-nál az emelés mértéke, hiszen akkor nem igaz az amit a levelében írt. (a nyugdíjemeléssel kapcsolatban) A múltkori döntés 3,88% volt ami messze van az ajánlástól.(ezek persze nettó emelések!)”
 • 1. Tündenéne 2011. december 16. 16:23
  „"nem tudtak felfordulni" :)))”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

IMF meg nem állapodás: Gyurcsány szerint államcsőd fenyeget

Ma közelebb vagyunk egy fenyegető államcsődhöz, mint bármikor az elmúlt években - mondta Gyurcsány Ferenc győri sajtótájékoztatóján. Tovább olvasom