Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Győri Balett - Veszélyben volt a Királynő, Presser Gábor is segített

A Győri Balett igazgatója, Kiss János azt jelentette be a csütörtöki évadnyitón: a világszenzáció majdnem elmaradt. A Queen, vagyis a Királynő című balett bemutatóját a jogtulajdonosok augusztus elején letiltották.

A Győri Balett a Kakas sikerén jogosan felbuzdulva már tavasszal elkezdte próbálni a Bécsben évekig táncolt Queen- balettet. Kiss Jánosnak és csapatának hároméves munkájába került, míg megkapták az engedélyt erre az angol együttes dalainak jogtulajdonosától is. Augusztus elején azonban a jogtulajdonos EMI üzent: mégsem mehet a darab. Letiltják. A Győri Balett vezetője ˝kétségbeesett˝. Az EMI döntéshozóit lehetetlenség volt elérni. Kiss János ekkor beszélt Presser Gáborral, aki jó tanácsokat és kapcsolatelérhetőségeket adott át számára. Így körülményesen ugyan, de Svájcon keresztül eljutottak a legfőbb döntéshozó asszisztenséig. Megkezdődött az egyezkedés. Ennek eredményeként augusztus 25-én egy évre és kizárólagosan Magyarországon történő bemutatóra megkapták a jogokat. ˝Félsiker ez még csak – mondta az igazgató –, hiszen Európa számos országába meghívtak már minket a Queen együttes zenéjére épülő Ben Van Cauwenbergh-koreográfiával. De legalább megnyugodhatunk, itthon bemutathatjuk, és folytatjuk a jogtulajdonosokkal az egyezkedést arról, hadd táncoljuk el a világ más részein is.˝
 
A Queen együttes zenéjére épülő darabot már javában próbálják Győrben. Bemutató október 2-án. Fotó: Dusa Gábor
A Queen együttes zenéjére épülő darabot már javában próbálják Győrben. Bemutató október 2-án. Fotó: Dusa Gábor

Portálunk információi szerint a helyzet olyan súlyos volt, hogy komplett szereposztást készítettek a Rómeó és Júlia darabra, sőt, a Győrött már jól ismert Robert North koreográfust is felkérték, ha a ˝Királynő˝ bajba kerül, segítsen.

A Győri Baletthez öt új táncos érkezett. Ivano Chiaravalloti (zürichi opera), Kádár Balázs (Győri Tánc- és Képzőművészeti Iskola), Katrin Schmidt (lipcsei opera), Mariya Mizinskaya (Alma-atai Koreográfiai Intézet) és Yudai Uematsu (Bécsi Állami Operaház).

Jövőre a Velekei László által irányított táncosok egy gyerekdarabot is bemutatnak Óz, a nagy varázsló címmel. Műsoron marad a Kakas, a Carmen, a Tóth Ilona-est és Adiemus, A halál és a lányka. Tavasszal Liszt Ferenc emléke előtt tisztelegnek fiatal magyar koreográfusok meghívásával.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hétvégi programajánló

Beköszöntött az ősz. A hűvős időben se üljön a négy fal között! Érdekes programok várják a… Tovább olvasom