Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Győri állatmenhely: ki és miért engedi ki a kutyákat?

Rövid időn belül harmadszor törtek be, most az irodát is felforgatták a győri állatmenhelyen.

Néhány hónap leforgása alatt harmadszor törtek be a győri állatmenhelyre – nagyjából hasonló módszerrel, mint májusban, majd két hónapra rá. Most nagy testű kutyákat engedtek ki a kennelekből, körülbelül negyvenet. Az állatok egy része sérülést is okozott egymásnak; veszélyes játékot űz tehát, aki sorozatban ezt csinálja. De miért?

Szombaton reggel vették észre az ott dolgozók, hogy vélhetően az éj leple alatt az ismeretlen elkövető behatolt a telepre, majd az egyik kutyakennelsort kinyitotta...

Ezúttal a nagy testű állatokat engedte szabadon az elkövető, de szerencsére csak azokat tudta, amelyek a szelídebbek. Épp a korábbi esetek miatt ugyanis a ketrecek egy részét már lelakatolták – azokat, amelyekben a vehemensebb állatok vannak.

Így sem sikerült megúszni, hogy ne történjen sérülés: reggel, amikor a gondozó megérkezett, a negyven kutya egyszerre szaladt a kerítéshez, s ott néhány egymásnak esett. Szerencse, hogy súlyos sérülést nem okoztak egymásnak a kutyák, de több embert kellett hívni a szétválasztásukhoz. Ez is mutatja, hogy komoly veszélyhelyzetet idézett elő az illető, akinek tettére nehéz magyarázatot találni. Úgy még inkább, hogy ezúttal az irodát is feltörte, ott mindent szétszórt, felforgatott, de értékeket láthatóan nem vitt el. A menhely természetesen ezúttal is értesítette a rendőrséget.

Mintegy fél óráig tartott, amíg az állatgondozók az értesített közmunkásokkal együtt a kiengedett kutyákat be tudták fogni. Fotó: Mészáros M
Mintegy fél óráig tartott, amíg az állatgondozók az értesített közmunkásokkal együtt a kiengedett kutyákat be tudták fogni. Fotó: Mészáros M


Legutóbb szinte kísértetiesen hasonló módon járt el a tettes, bár akkor a kutyák kiengedésén túl két farkaskutyát is elvitt magával. Az esetet a Kisalföld megírta, s azt is, hogy ebből az egyik nagyon hamar megkerült.

Annak az esetnek az elkövetőjét sikerült elfogni, az eljárás tart ellene.
Most ismeretlen elkövető ellen, rongálás miatt tett feljelentést a menhely. Igen: rongálás, ami bizonyíthatóan megtörtént. Jogászt kérdeztünk arról, hogy megállapítható-e közveszélyokozás akkor, ha a kutyák a közeli lakótelep irányába el tudnának indulni (a főkaput most még nem tudta kinyitni az illető, az állatok a menhely területén belül maradtak), a válasz az volt, hogy míg nem támadnak emberre, nem. Ugyanakkor valóban veszélyes, amit az „emberünk" – vagy több ember – csinál, mert ő maga is ott van az udvaron, amikor a reteszeket elfordítja... A menhelyi kutyák egyébként be vannak oltva, mindegyikben kutyacsip is van.

A menhely a feljelentésen túl egyetlen azonnali intézkedést tehetett: minden ketrecre vett lakatot, tehát mostantól nem lehet a kutyákat könnyen kiengedni, ahogy eddig. De a gondozók dolgát is megnehezíti ez a helyzet, mert minden etetésnél most a lakatokkal is bíbelődni kell. A Facebook-oldalukon (Győri Állatmenhely) ugyanakkor továbbra is tart a gyűjtés: kamerarendszert szeretnének kiépíteni, amely az ilyen esetek felderítését is szolgálná. A rendszer kiépítése nem horribilis költség, de sok pénz: 270 ezer forint plusz a telepítés. Addig maradnak a lakatok, meg a remény, hogy aki ezt csinálja, előbb-utóbb megunja.

Olvasóink írták

 • 2. Goldmund 2013. augusztus 27. 09:58
  „"Legutóbb szinte kísértetiesen hasonló módon járt el a tettes ........ Annak az esetnek az elkövetőjét sikerült elfogni, az eljárás tart ellene."
  <moderálva>
  Amire viszont kíváncsi lennék: Miért tette?
  Valami személyes sértettség az ott dolgozókkal szemben? Vagy bosszantja, hogy ott a menhely? Szívesen olvasnék erről egy tényfeltáró, oknyomozó cikket.”
 • 1. Tündenéne 2013. augusztus 26. 16:31
  „Hogy ennek mi a fene értelme volt...??? Ha az ember ellopna valamit (pénzt, kutyát, egyebet), akkor lenne úgymond magyarázat, de így???”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lakástűz volt a győri Pálffy utcában - fotók

Visszatérhettek otthonaikba az éjjeli győri lakástűz miatt kiköltöztetettek. Tovább olvasom