Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Győrben lesz a Virágos Európa-gála?

Magyarország nyerte el a virágos európai városok verseny jövő évi díjkiosztó ünnepségének rendezési jogát. Győr jó eséllyel pályázhat a gála megrendezésére. Ezzel a város három napra ismét a nemzetközi érdeklődés középpontjába kerülhet.
Hazánk nyerte el a Virágos Városok és Falvak Európai Versenye (Entente Florale) jövő évi nemzetközi díjkiosztó ünnepségének megrendezési jogát.

– A „Virágos Magyarországért" környezetszépítő verseny szervezőbizottsága úgy döntött, hogy a rendezés lehetőségét felajánlja azoknak a városoknak – így Győrnek is –, amelyek tíz év alatt, a verseny első meghirdetésétől képviselték hazánkat a nemzetközi versenyben – tudtuk meg Sipőcz Páltól, a Győri Kommunális Szolgáltató Kft. (Komszol) városüzemeltetési főosztályvezetőjétől.

Díjak után felkérés

A megyeszékhely 1998-ban Európa-díjat kapott a belvárosi műemlék-rekonstrukció elismeréseként, két év múlva, a „Virágos Magyarországért" környezetszépítő versenyen elért első helyezéssel elnyerte a jogot az Entente Florale-on való részvételre. Ezen a nemzetközi megmérettetésen a zsűri második díjjal jutalmazta a környezetszépítő munkát, ami korántsem ért véget ezzel. Tavaly a településvédelem és a településszépítés terén végzett kimagasló tevékenységéért a Komszol Kós Károly-díjat kapott.
Mindezek alapján érthető, hogy az országos szervezőbizottság felkérte Győrt is, hogy pályázzon a rendezés jogára.

A feltételek teljesíthetők

– A pályázat elkészült – folytatta Sipőcz Pál –, s annak készítői és a város vezetése is úgy látja, hogy a szervezőbizottság által támasztott feltételek teljesíthetők. A program összeállításánál figyelembe vettük, hogy a mintegy húsz országból érkező több száz résztvevő megismerkedhessen természeti szépségeinkkel, történelmünkkel.

A pályázatban rögzített elképzelések szerint 2005. szeptember 9-én este az ünnepélyes megnyitó helyszíne a győri élmény- és termálfürdő lenne. Másnap a vendégeket városnézésre vinnék a szervezők, ahol Győr nevezetességeivel és történelmével ismerkedhetnének, a Káptalandombtól a virágpompába öltöztetett Radó-szigeten át a belvárosig. Még aznap a pannonhalmi bencés apátságot látogatják meg a vendégek, akiket utána folklórműsorral szórakoztatnak s borkóstolóval fogadnak. Az ünnepélyes eredményhirdetés szombaton este lesz. Természetesen még számos érdekesség várja a gálára érkezőket, ha a rendezés jogát Győr nyeri el.

Megtanulják a város nevét

A város alpolgármestere, Eredics Imre fontosnak tartja, hogy Győrt is felkérték a pályázatra, mert ez egyfajta elismerést jelent, másrészt az ilyen nemzetközi rendezvény kiváló hatással lehet a „városimázsra".
– Egy díjkiosztó gálának nagy jelentősége van idegenforgalmi szempontból. Több országból is érkeznek vendégek, s viszik magukkal a város jó hírét, megtanulják Győr nevét. Egy ilyen városba szívesebben jönnek a turisták, s az iparváros jelleghez más vonzerő is kapcsolódik. Tény, a rendezés költségekkel jár, de a kiadás bőségesen megtérül – mondta el a Kisalföldnek Eredics Imre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Civil napok – nem csak civileknek

A civilben polgári szolgálatos Pollreisz Balázs megszállottan hisz a civil mozgalomban. Sajátos álma… Tovább olvasom