Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Győr, Sopron: felemás városimázs

Magyarország - Mely hazai városoknak sikerült a legkedvezőbb képet kialakítani magukról az országos nyilvánosságban? – erre a kérdésre kereste a választ az Image Factory és az Observer Budapest Médiafigyelő kutatása az országos médiában megjelent hírek, valamint a települések honlapja alapján.
Az adatokból összeállított listákat és az elemzést nemrégiben tették közzé. Kiderült: sem Győr, sem Sopron nem tudta igazán jól eladni magát, Mosonmagyaróvár, Kapuvár és Csorna pedig alig-alig látszik. A két legnagyobb település egyszerre jól és rosszul szerepelt. A megyeszékhely a hatodik helyet szerezte meg a 23 megyei jogú város között, de úgy, hogy valamennyi riválisa mögött alaposan lemaradt. A kutatók ugyanakkor nem írnak róla negatívumot. Megemlítik, hogy a város leginkább a kereskedelmi televíziók képernyőin „hódított" helyi rendezvényeivel, fesztiváljaival.

Az anyagban a városi honlapok közül a legnagyobb dicséretet győri portál (www.gyor.hu) kapja, amely „példát állít arra, hogyan kell egy informatív, áttekinthető, kulturális élettől pezsgő, igazi nagyvárosi portálnak kinéznie".

Sopront ugyanezen a listán a 10. helyre sorolták. „Híreinek döntő többsége helyi szervezésű, de gyakran országos jelentőségű fesztivál és program: VOLT Fesztivál, madárijesztő-kiállítás, Liszt Ferenc Fesztivál, Gasztronapok. Egyenletesen dinamikus, élettel teli, sikeres város képe jelenik meg" – jegyzik meg a kutatók, majd hozzáteszik: a település ugyanakkor kevés önálló, országos hírrel tudott szolgálni és helyi kezdeményezéseinek mennyisége is elmarad az élbolyba tartozók szintjétől.

Az Image Factory és az Observer külön listát készített a 20 ezer lakosúnál népesebb, nem megyei jogú városokból, valamint a 10–20 ezer lelkesekből. Az előbbi összevetésben Mosonmagyaróvár 49 település közül a 28. lett. Az utóbbi lajstromban 67 „indulóból" Kapuvár a 37., Csorna a 38. helyet érte el. Kapuvárról a kutatók kifejtik, hogy a vele kapcsolatos hírek a Hany Istók-szobor felállításáról szóltak. „Az irodalmi turizmus is lehet egy út egy város számára: a helyi kultúrházat, művelődési központot fel lehet használni irodalmi felolvasóestek, konferenciák, írótáborok szervezésére, ugyanígy iskolák számára komplett programokat lehet kiajánlani. Kapuvár esetében nem látható, hogy élnének ezzel a lehetőséggel."

Miskolc, Siófok és Balatonfüred nyert

A kutatás megállapítása szerint a vizsgált egy évben a megyei jogú városok között Miskolc, a nagyvárosok között Siófok, a kisvárosok között Balatonfüred imázsa volt a legvonzóbb. A toplista abszolút első helyét Siófok szerezte meg 126 ponttal. „Miskolc a sikeres átpozicionálás iskolapéldája. Kitartó kommunikációs munkával igyekeznek átformálni az iparváros megörökölt képét oktatási, kulturális és fesztiválvárossá" – olvasható az elemzésben. Siófok „szerencsés lehetőségeit jól használta ki: folyamatosan hangsúlyozta kiváló turisztikai adottságait, de a turistaszezonon kívüli rendezvényeivel is fókuszba tudott kerülni". Balatonfüred Siófoknál visszafogottabban kommunikált, azonban egységesen tudta sugározni a nyilvánosság számára a békés, nyugodt, színvonalas pihenést nyújtó üdülőközpont imázsát.

 A kutatás módszertana

A kutatás a tízezer lakos feletti népességszámú magyarországi városok imázsát vizsgálta. Az országos médiában 2006. október 1. és 2007. október 31. között megjelent, az Observer Budapest Médiafigyelő adatbázisában fellelhető sajtóhíreket gyűjtötték és rendszerezték, de bevonták a vizsgálat körébe az adott települések honlapját is. A rendelkezésre álló adatbázis alapján mennyiségi és minőségi szempontok szerint osztályozták a híreket, illetve értékelték a honlapokat, majd az így kapott eredményeket szisztematikus és egységes rendszer segítségével pontozták. A városokról kialakított képet befolyásolta, hány önálló kezdeményezéssel, milyen kreatív ötletekkel, intenzív hírgerjesztéssel, milyen minőségű hírekkel, illetve egyidejűleg hány médiacsatornát mozgósítva volt képes megszólítani a nyilvánosságot.

Olvasóink írták

32 hozzászólás
12
 • 32. kataszive71 2008. június 23. 21:14
  „Nemcsodálom, hogy Győr sehol sincs. Rendesen "turistacsalogató" az Arany János utcában naphosszat a padon fetrengő hajléktalanok, akik közül némelyik ott helyben el is végzi a dolgát. Ez pont a mai napon is megtörtént, amikor is a kedves "győri lakos" /egy önkormányzati hölgy a népjóléti osztályról ezzel okositott ki/ a padon ülve szarta, valamint huggyozta össze magát. Hajrá turizmus, biztos én is idejönnék, ha már nem itt laknék. :(”
 • 31. Nszabó 2008. június 04. 15:41
  „28. Csabazs! Maga kis verekedős, aztán mit tett már életében a mocskolódáson és a hozzá nem értésén kívül? Fizet adót? Tesz valamit Sopronért vagy csak dumacsabi?”
 • 30. Pontos informacio 2008. június 04. 12:03
  „Sopron már nem a régi, idegenforgalma leáldozozóban van. Régi fénye,szépsége, platinája erősen megkopott. A tudás, az akarat, a turizmussal kapcsolatos lehetőség mind egyre kevés, ha nincs velük a soproni városi emberek és vezetők részéről szeretet, előremútató gondoskodás.”
 • 29. Jakab Janos 2008. június 04. 07:14
  „Kedves hozzaszolok.
  Engedjek meg, hogy a turistak szemszogebol szolljak hozza. A kulfoldre szakadt hazatok fiai eleg nagy szazalekat tettek ki az idegenforgalomnak. Legalabbis a "rendszervaltozasnak" nevezett nemzetgyilkossag elott. Most kivetel nelkul keseru szajizzel jon vissza mindenki. Azt mondjak "Soha tobbe". MO-on mindenki megkapta a pofajaba a hires "Senki nem hivott benneteket" biztatast. Pedig vendegszereto nep a magyar, bar ezt mar nem lehet tapasztalni.
  A hugyszagu gyori allomasra nosztalgiaval emlekszem kozepiskolas korombol, de nem hiszem, hogy ez sok turistat vonz.
  Meg az sem, hogy az autokolcsonzok megjegyzik a prospektuban, hogy a beketabor orszagaiba utazok nem berelhetnek naluk autot.
  Szoval a Magyarok Istene segitse Gyort elore a megkezdett uton.”
 • 28. csabazs 2008. június 04. 06:04
  „Igen is tehet a városvezetés a turizmus fellenditéséért! A ProKultura kht semmit nem csináló igazgatóit seggbe kell rúgni,s helyettük,olyan embereket kinevezni akik szakmailag és érzelmileg is tudnak tenni a városért!
  LassaN A MI KIS ÉKSZERDOBOZUNKBA VISSZARAKHATNÁNK AZ ELVESZETT KINCSEKET!!!”
 • 27. frankó 2008. június 04. 03:11
  „miskolc egy putri, nemrég voltam bejártam az egészet... Győr hozzá képest egy Tokio....”
 • 26. Péter83 2008. június 03. 22:26
  „Szerintem Győrben sokkal több lehetőség van mint amit most nyújt egy túristának. Győri nyár minősége olyan mint egy falusi május elsejei bucsú. Ami igénytelen azt hosszú távon marketingel sem lehet kompezálni.

  Én a következőket tenném:
  -Belvárosi Duna part mellett hangulatos sétáló utat (nem csak pár szár méteren)
  -Fiatalokat is vonzó programok, rendezvények (pl mediawave)
  -állandó szabadtéri koncert helyet (pl püspök erdőnél)
  -Szécsényi tér felújítása, kávézókkal
  -turista csalogató sajátságok feltupírozása (vaskakas stb.)
  - Baross utcáról nyílo utcák sétáló utcává alakítása díszburkolattal
  - Radó szigeten is lehetne valamit kezdeni (csonakázó)
  és még rengeteg ötlet van de semmi sem történik.

  Volt hogy külföldi ismerősnek mutattam meg Győrt és sajnos elég gyorsan végig értünk, sztem az a baj hogy a városnak nincs arculata.”
 • 25. FJózsi 2008. június 03. 21:28
  „Valami azért csak megváltozott. Több éve, ha hazajöttem bárhonnan és megláttam a TV tornyot könny szökött a szemembe. Ma pedig szívesen vagyok távol.Pedig vannak csodálatos bevásárló központjaink, stadionunk,szép uszodánk, kórházunk. Csak valahogyan elhidegültünk. Ti tőlem, én tőletek. Sajnos.Sopron már nem a régi.”
 • 24. Sorponyi 2008. június 03. 19:50
  „Egy település imázsa szerintem ugyan sok általános, de még több egyedi feltételekre, adottságokra épül. A megállapításokra ezért helytelen minden megyei, érintett városra kiterjeszteni.
  Nézzük külön Sopron esetét. Valóban csökkent a város idegenforgalma, de a turizmusnak azért vannak felemelkedő ágai is. Most aktuális a VOLT amely évről-évre népszerűbb, szélesedő. De azért ne becsüljük le a diákok ide látogatását se, mert Őket a kultúrális, építészeti, történelmi értékei vonzzák és az sem kevés.
  Ugyanakkor a városvezetést _ bár sok a velük kapcsolatos bírálati "lehetőség" - csak annyiban hibáztassuk, hogy a közvetett feltételeket nem megfelelő mértékben biztosítják.
  Mind ezek ellenére én továbbra is büszke vagyok városunkra!”
 • 23. Kaszap Nagy Dánielné 2008. június 03. 19:25
  „Májusban egy hétig voltunk Sopronban a férjemmel nyaralni.
  Pár évvel ezelőtt is voltunk,akkor a Főtéren műsorok voltak.
  Most egy-két iskolás csoporttal találkoztunk.Elmentünk megnézni Plázát is,amelyet úgy néz ki nem a magyaroknak építettek,hanem
  az osztrákoknak.Jó messze volt a szálláshelyünktől,kinnt a város szélén.Végig buszoztuk a várost mire végre megtaláltuk.A butitok sem a magyar emberek pénztárcájához vannak kitalálva.Mindezek ellenére jól éreztük magunkat.Sokat sétáltunk.
  Csak ennyit akartam írni. Marcsi”
 • 22. revü 2008. június 03. 15:53
  „Győr igenis tisztább lett, mint régen volt. A rendezvények jó színvonalúak és szórakoztatók. Látni a pozitív változást, de az elmúlt 12 évnyi kommunizmust nem lesz könnyű kiheverni. Mellesleg mennyiben tehet arról a városvezetés, hogy az emberek szegényebben élnek, kopottabb ruhákban járnak, sok a koldus meg a hajléktalan? Azért szerintem inkább a kormány felelős, kedves intrikálók. S arról sem az önkormányzat tehet, ha a részeg a Széchenyi téren huggyozik, meg arról sem, ha a kutyatartók nem szedik össze kedvencük után a szart a Baross úton. Hogy iparváros, meg szoció, arról az előző vezetőket kellene megkérdezni, ők csinálták olyanná. Ha Győr 12 évig polgári szellemiségű város lesz, és a megtermelt iparűzési adójának és bevételeinek a jelentős milliárdjait nem a kormány elhibázott politikájára kell költeni, majd lesz városimázs. Addig az arculat helyett jó, ha iskolákat nem kell bezárni, ahogy azt a szocialisták tették.”
 • 21. "A leghűségessebb város" 2008. június 03. 14:52
  „Soproni idegenforgalomról nem érdemes beszélni, nincs. Igaz néhány iskolás csoport megjelenik a Fő téren. Nincs számukra egy illemhely, nincs egy reggeliző hely, egy önkiszolgáló olcsóbb étterem. ezen kellene a városvezetésnek elgondolkodni?
  Néhány osztrák áttéved, de ezek száma is jelentősen csökkent, azok a város műemlékeivel nem foglalkoznak, nem látogatják. Szolgáltatás miatt érkeznek a korábbi megszokott helyekre, fodrászat, manikür, pedikür, müköröm, ruha-tisztitás. Szemüveg és néhány orvosság megvásárlása utánnem mindig keresik fel az amúgyis számában egyre csökkenő egyre magasabb árú
  éttermeket. Tankolás nélkül, kisebb vásárlás után távoznak városunkból. Kong a Magyar Müvelődés háza az ürességtől.
  A soproni városvezetés nem foglalkozik, kellő súllyal a városba érkező idegenekkel, nem szervezi a városlátogatókat, ahogy annakidején Friedrich Karcsi bácsi intézte szervezte és lebonyolította. Ö is csak egy városi alaklmazott volt.”
 • 20. Szimat 2008. június 03. 14:47
  „Kedves Bal-fék! Ezt a Samut nyilván páros lábbal rúgták ki a Pro Kultúrától vagy környékéről és most gramafont játszik. Mindenről ugyanaz jut az eszébe, mint Mórickának. Nyilván a Pro Kultúrát nem zavarja ténykedése, bár néha 1-2 társával orvosi kezelésre szorul. Annyira nem nagy legény(ek), hogy a nevüket megírják.”
 • 19. bal-fék 2008. június 03. 14:28
  „Hülye SAmu megint beköszönt (ötös hozzászólás környékén)! Neked semmi más problémád nincs, csak a Pro Kultúra? Menj oda, aztán pofával is vállald a dumádat Te szerencsétlen! Soha meg nem szólalsz, csak a mikor valami olyan téma jön elő, amihez a Pro Kultúrának köze van - és akkor jössz Te az ócska, mellesleg már rohadt unalmas szövegeddel! Térj már észhez TEeeeeeeeeeeeeeeeeee!”
 • 18. kojo 2008. június 03. 13:57
  „Egy biztos,koszos városra senki sem kiváncsi. Másrészt a szolgáltatókban dolgozók vendégekkel szemben tanúsított kapzsi magatartása sem kedvez az idegenforgalomnak.Sajnos a vendégszeretetet tanítani nem igen lehet. Vagy van valakiben készség erre, vagy megette a fene.Ami még visszataszító,az a rombolás és a szemét.(pl soproni erdők,turista utak, Ojtózi fasor tornapálya,stb.)
  Leginkább a város lakosságának mentalitásában keresendőek az okok.”
 • 17. sajnos_győri 2008. június 03. 13:54
  „Hajrá "új" városvezetés, profinak nevezett (szak)emberekkel... Nevetséges! Mint az ország véleménye Győrről! Itt van: feketén fehéren! :-(( Mikor ébrednek már fel az illetékesek?!?!?!?!?”
 • 16. colomano 2008. június 03. 13:51
  „Így van Bezske!
  Templomlátogatással nem lehet turistákat idecsalogatni...”
 • 15. lr 2008. június 03. 13:51
  „Bezske!
  sajnos amit irsz igaz....”
 • 14. Bezske 2008. június 03. 12:33
  „Ir ezek mind szép épületek, ... de
  ... amit az idelátogató turista kb. 1-2 óra alatt körbejár, aztán eszik valahol és átmegy másik városba. Már több helyről hallottam, Győr egy fél napos város, ezen kellene változtatni azoknak akiknek ez a munkája.
  Nem tudom, Ti hogy vagytok vele de mi - mint kisgyermekes család - Győrben nem igazán találunk hétvégékre olyan programot amit mind élveznénk.”
 • 13. mindigatutit 2008. június 03. 11:55
  „majd megint lesz egy nagy kerekasztal beszélgetés .mindenki elmondja ,hogy mit kell tenni,aztán nem történik semmi.ez megy már évek óta.duma.duma....”
32 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kamion keresztben az autópályán

Áttörte a szalagkorlátot és átrohant a szemközti sávba egy kamion az M1-es autópálya Győrt elkerülő… Tovább olvasom