Kisalföld logö

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 21°C | 34°C Még több cikk.

Győr olimpiai bajnoka Szilágyi Áronról: `2-3 olimpián még rengeteg örömöt szerezhet nekünk´

A győri születésű Hámori Jenő 1956-ban 23 évesen nyert olimpiai aranyérmet kardvívásban. A biokémia professzorát a 22 éves Szilágyi Áron csodálatos diadaláról faggattuk.


Hámori Jenő Győrben ismerkedett meg a vívás alapjaival, a helyi bencés gimnáziumban érettségizett.

1956-ban csapatban alig huszonhárom évesen olimpiai aranyérmet szerzett Melbourne-ben olyan kardvívó nagyságok mellett mint Gerevich Aladár vagy Kárpáti Rudolf.

A győri származású sportoló az 1956-os ötkarikás játékok után nem tért haza, az Egyesült Államokban telepedett le, s 1964-ben PhD-fokozatot szerzett biokémiából a Pennsylvaniai Egyetemen.

A biokémia professzora egészen a közelmúltig a New Orleans-i Tulane egyetemen tanította a hallgatókat szerves kémiából - az utóbbi években az ELTE-TTK karán is tartott pár előadást -, de Hámori Jenő életében természetesen a sport a mai napig kiemelt helyet foglal el.


Hámori Jenő szívesen látogat szülővárosába, Győrbe. Fotó: Szük Ödön.
Hámori Jenő szívesen látogat szülővárosába, Győrbe. Fotó: Szük Ödön.


Hámori Jenő sikerekben gazdag pályafutásáról, kalandos életéről ide kattintva olvashatnak bővebben! 


Szilágyi Áron a klasszikus Gerevich-iskola hagyományait követi

"A tavasztól őszig általában Budapesten töltöm az időm, így idén volt szerencsém Szilágyi Áront itthon nemzetközi Grand Prix-versenyen látni.

Már akkor feltűnt, mennyire jó képességű, a klasszikus Gerevich-iskola hagyományait követő, remek versenyző kvalitásokkal rendelkező vívó mozog a páston, akinek pozitív életszemléletét könnyű észrevenni, hisz folyamatosan mosolyog.

Pár szót váltottunk is Áronnal, mely során meggyőződhettem arról, mennyire szimpatikus, intelligens fiatalember képviseli majd a magyar színeket a londoni ötkarikás játékokon" - kezdte a kisalfold.hu-nak Hámori Jenő.

"Még legalább két olimpián rengeteg örömöt szerezhet nekünk"

"A kardvívó döntő napján ugyanezt az önbizalommal teli, minden akadályt legyűrni képes vívást láthattuk Árontól.

Bár a budapesti versenyen a döntőben német vívótól szenvedett vereséget, s a londoni olimpián is egy német versenyző ellen élte át a legnehezebb pillanatokat, összességében Áron vívása lehengerlő volt, mely nem csak a magyar kardvívás legszebb pillanait idézte meg, de a nemzetközi vívásnak is jót tesz a személyisége.

Megmutatta aranyérmét Szilágyi Áron kardozó

Amióta bevezették az elektronikus rendszert, a vívás sokat vesztett szépségéből, melyen sokat lendíthet Áron támadó stílusú, sok akciót indító látványos stílusa. Gerevich Aladár 22 évesen részt vett az 1932-es Los Angeles-i olimpián, s 50 évesen még vívott a római játékokon.

Ilyen pályafutást napjainkban nehéz elképzelni, de úgy hiszem, hogy még legalább kettő, de akár három olimpián is rengeteg örömöt szerezhet nekünk Szilágyi Áron" - közölte Melbourne olimpiai bajnoka.

Hámori Jenő legjobban a 100 méteres síkfutás döntőjét várja

"A londoni játékokon szereplő magyar párbajtőrőzöket ugyan nem ismerem, de természetesen nekik is nagyon szurkolok, mint ahogy az egész magyar csapatnak.

Az ötkarikás játékokon a legjobban egyébként mindig az atlétikai számokat várom, s azon belül is a 100 méteres síkfutás döntőjét" - mondta búcsúzóul Hámori Jenő.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Javában zajlik a Szarvas utcai krízisszálló kialakítása - fotók, videó

A tervek szerint november közepéig befejeződnek a felújítási munkálatok, s jövő év elején valószínűleg megnyitja kapuit a rászorulók előtt a krízisszálló Győr-Szigetben. Tovább olvasom